Nie chcę zakładać osobnego tematu, bo mój jest podobny 
Kupiłem ostatnio router Cudy WR3000, wgrałem OpenWrt, ustawiłem podstawowe rzeczy (WiFi, przydzielanie statycznych IP po MAC itp)
Internet mam od UPC (Play) z modemo-routerem Giga Connect Box 6, przestawiony obecnie w tryb Bridge.
Home Assistant postawiony na Rpi4b a na nim zainstalowany adguard home podpięty po kablu.
Wcześniej ustawiałem statycznego IP w telefonie i adresu DNS na IP maliny i śmigało elegancko. Obecnie ustawiłem na routerze, żeby po DHCP przydzielał mi IP DNS też z maliny i niby tak się dzieje, jednak reklamy jak były tak są. Ruch jakiś tam w dashboardzie adguarda widzę, jednak nie wszystkiego i mimo zastosowania dodatkowych filtrów nic się nie zmienia. Trochę się pogubiłem i nie wiem co się wysypało, że reklamy nie są blokowane.
Ogólnie co chcę osiągnąć:
1. Blokowanie reklam dla wybranych urządzeń w sieci za pośrednictwem Adguard Home postawionym jako addon w Home Assistant na malinie
2. W razie jakichś aktualizacji czy restartu maliny chciałbym zachować dostęp do sieci na urządzeniach korzystających z Adguad
Chyba, że są jakieś inne rozwiązania?
EDIT:
Szczerze walczyłem z tym od samego początku rekonfigurowania sieci, a z blokowaniem reklam pomogła zmiana z
config tag 'owndns'
option dhcp_option '6,192.168.0.25,8.8.8.8'
na
config tag 'owndns'
option dhcp_option '6,192.168.0.25'
Teraz przydziela mi jeden DNS na którym stoi adguard i reklamy się blokują, ale co z dostępem do internetu podczas restartu maliny?