Temat: OpenWrt 23.05.4 + adguard

Witam! ostatnio zacząłem pewną przebudowę mojej sieci domowej, chcę się pozbyć raspberry pi na którym mi działa adguard home. Chciałbym go przenieść na router z OpenWRT (Nanopi R6S). Niestety podczas konfiguracji wywala, że port 53 jest już zajęty. Próbowałem też zainstalować adguarda w dockerze ale nie jestem jakoś wstanie na niego przekierować zapytań DNS.

dodam, że mam skonfigurowane cztery VLANy i oprócz w/w routera w sieci jako AC służą mi dwa TP Linki AX23 z OpenWRT.

2

Odp: OpenWrt 23.05.4 + adguard

Bo dnsmasq nasłuchuje domyślnie na porcie 53. Masz dwa wyjścia
- wyłącz dns serwer wbudowany w dnsmasq - uci set dhcp.@dnsmasq[0].port=0; uci commit; /etc/init.d/dnsmasq restart
- uruchom adguarda na innym porcie np. 5353 a później przekieruj porty czy co tam chcesz zrobić

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Gadon2012 2024-10-19 14:37:43)

dzięki, chyba działa! że nie wpadłem na pomysł wyłączenia tego w dnsmasq to nie wiem big_smile

edit. po wykonaniu ipconfig/renew na windowsie lub rozłączeniu i połączeniu się ponownym na wifi / innych urządzeniach, urządzenia nie komunikują się z adguardem hmm

4

To zobacz z jakiego dns korzystają.

5

pod windowsem ustawia mi się taki DNS wtedy: fec0:0:0:ffff::1%1

6

odhcpd wyłącz na routerze. Na 99% nie używasz ipv6 w sieci.

7

po wyłączeniu sytuacja się nie zmieniła

8

A musi, chyba że masz w sieci coś jeszcze co przydziala adresy.

9

raczej drugi router z OpenWRT jeśli mam zaznaczone by ignorował dany VLAN nie powinien chyba przydzielać adresów?

znalazłem jeszcze jedna usługę, która mogła "babrać" - SmartDNS

teraz na jednym z vlanów sieć działa normalnie (minimum android to ogarnia) a windows dalej sobie w/w DNS ustawia

10

Aha, zaczyna. Co jest głównym routerem i co przydziela adresy? Ten OpenWrt gdzie masz adguarda?

11

tak ten na którym chcę adguarda postawić przydziela adresy, drugi (docelowo trzeci też) działa tylko jako AP i "switch" dla poszczególnych vlanów - trunki puszczone po agregacji dwóch portów do switcha.

no i teraz pewnie zostanę zamrdowany wink konfigurację robiłem za pomocą LUCI

12

OK, więc skoro on przydziela adresu i jeżeli nie namieszałeś samodzielnie to przez dhcp musi przydzielić siebie jako gatewaya i dns. Jeżeli windows coś innego sobie przydziela to szukaj problemów w windowsie. Zobacz np. czy wszystko będzie działać jak ustawisz mu na stałe dnsy wskazujące na router.

13 (edytowany przez Gadon2012 2024-10-19 22:52:04)

wyłączyłem całkiem dnsmasq na drugim routerze i wtedy na wifi też się przestają łączyć urządzenia.
w windows brame mi normalnie pokazuje ten mój router ale DNS jest "pusty" gdy się wpisze ręcznie DNS wszystko działa

w sumie nie wiem czy to coś zmienia ale VLANy mam puszczone trunkiem wiadomo ale po agregacji dwóch portów routera

14

Więc zmień/popraw konfigurację żeby działało.

15 (edytowany przez strusic 2024-10-24 01:34:58)

Nie chcę zakładać osobnego tematu, bo mój jest podobny wink

Kupiłem ostatnio router Cudy WR3000, wgrałem OpenWrt, ustawiłem podstawowe rzeczy (WiFi, przydzielanie statycznych IP po MAC itp)
Internet mam od UPC (Play) z modemo-routerem Giga Connect Box 6, przestawiony obecnie w tryb Bridge.
Home Assistant postawiony na Rpi4b a na nim zainstalowany adguard home podpięty po kablu.
Wcześniej ustawiałem statycznego IP w telefonie i adresu DNS na IP maliny i śmigało elegancko. Obecnie ustawiłem na routerze, żeby po DHCP przydzielał mi IP DNS też z maliny i niby tak się dzieje, jednak reklamy jak były tak są. Ruch jakiś tam w dashboardzie adguarda widzę, jednak nie wszystkiego i mimo zastosowania dodatkowych filtrów nic się nie zmienia. Trochę się pogubiłem i nie wiem co się wysypało, że reklamy nie są blokowane.

Ogólnie co chcę osiągnąć:
1. Blokowanie reklam dla wybranych urządzeń w sieci za pośrednictwem Adguard Home postawionym jako addon w Home Assistant na malinie
2. W razie jakichś aktualizacji czy restartu maliny chciałbym zachować dostęp do sieci na urządzeniach korzystających z Adguad

Chyba, że są jakieś inne rozwiązania?

EDIT:
Szczerze walczyłem z tym od samego początku rekonfigurowania sieci, a z blokowaniem reklam pomogła zmiana z

config tag 'owndns'
        option dhcp_option '6,192.168.0.25,8.8.8.8'

na

config tag 'owndns'
        option dhcp_option '6,192.168.0.25'

Teraz przydziela mi jeden DNS na którym stoi adguard i reklamy się blokują, ale co z dostępem do internetu podczas restartu maliny?

16

Oczywiście nie będzie "działał" bo nazwy się nie będą rozwiązywać. Dobrze wiesz że dns jest kluczowym elementem niezbędnym do działania, więc jak restartujesz malinę to klienci nie będą mieli dnsów.

17

Cezary napisał/a:

Oczywiście nie będzie "działał" bo nazwy się nie będą rozwiązywać. Dobrze wiesz że dns jest kluczowym elementem niezbędnym do działania, więc jak restartujesz malinę to klienci nie będą mieli dnsów.

odkopie troche temat wink
a jest opcja ustawienia fallback dns w razie braku dostepnosci maliny?

18

Albo ustawiasz klientom klika dnsów albo sprawdzasz na bieżąco dostępność serwera i dynamicznie podmieniasz wpisy w konfigu na inny dns.

Rozwiązania 2 nikt tak nie robi. DNS jest krytyczny więc ma działać zawsze.

19 (edytowany przez wankus 2025-04-02 18:20:12)

ok, zastosowanie
6,<adres_ADH>,1.1.1.1
zalatwia sprawe