1

Temat: Budowanie wersji Lite

Witam posiadam GL.iNet GL-MT6000 i mam takie pytanie czy mogę z tych zainstalowanych pakietów które są na starcie zrezygnować tak aby odchudzić obraz do niezbędnego minimum?

Oto lista pakietów które znajdują się na starcie:
base-files busybox ca-bundle dnsmasq dropbear e2fsprogs f2fsck firewall4 fstools kmod-crypto-hw-safexcel kmod-gpio-button-hotplug kmod-leds-gpio kmod-mt7915e kmod-mt7986-firmware kmod-nft-offload kmod-phy-aquantia kmod-usb3 libc libgcc libustream-mbedtls logd luci mkf2fs mt7986-wo-firmware mtd netifd nftables odhcp6c odhcpd-ipv6only opkg ppp ppp-mod-pppoe procd procd-seccomp procd-ujail uboot-envtools uci uclient-fetch urandom-seed urngd wpad-basic-mbedtls

Na chwilę obecną usuwam: odhcp6c, odhcpd-ipv6only i ruter działa bez problemu czy mógłbym cos jeszcze usunąć albo gdzie znaleźć listę z opisem tych pakietów i informacją które są niezbędne?

2

Odp: Budowanie wersji Lite

- te od usb jeżeli nie używasz usb: kmod-usb3
- te od ppp/pppoe jeżeli nie używasz takiego typu połączenia: ppp ppp-mod-pppoe
- te od opkg jeżeli nie będziesz na nim instalował na nim dodatkowych pakietów: opkg
- no i luci: luci
- od ipv6: dhcp6c odhcpd-ipv6only

Reszta to podstawowy system i w sumie jeżeli będziesz używał go jako router to nic nie usuwaj. Jak by był jako głupi AP to jeszcze parę można usunąć. Jak nie będziesz używał wifi to następne parę można wywalić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za wyjaśnienie.
A nie zakładając nowego tematu zapytam czy na procesorze w tym ruterze: MediaTek MT7986AV @2.0GHz (Filogic 830)
będzie działała opcja "metoda skalowania procesora na wydajność"

echo "echo performance > /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy0/scaling_governor" > /etc/rc.local
echo "exit 0" >> /etc/rc.local
sh /etc/rc.local

Która jest zawarta w FAQ ?
tzn. Czy ten procesor umożliwia wyłączenie lub zmianę  opcji skalowana dla oszczędności energii lub czegoś w tym temacie dla lepszej wydajności?

4

A to zobacz, nie mam żadnego pod ręką żeby sprawdzić.

5

Cezary napisał/a:

- te od usb jeżeli nie używasz usb: kmod-usb3
- te od ppp/pppoe jeżeli nie używasz takiego typu połączenia: ppp ppp-mod-pppoe
- te od opkg jeżeli nie będziesz na nim instalował na nim dodatkowych pakietów: opkg
- no i luci: luci
- od ipv6: dhcp6c odhcpd-ipv6only

Reszta to podstawowy system i w sumie jeżeli będziesz używał go jako router to nic nie usuwaj. Jak by był jako głupi AP to jeszcze parę można usunąć. Jak nie będziesz używał wifi to następne parę można wywalić.

Mógłbyś napisać jakie to jeszcze parę można usunąć jako głupi AP ?

6

firewall4 i dnsmasq

7

Sprawdziłem /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy0/scaling_governor i po  /sys/devices/system/cpu/cpufreq nie ma żadnych katalogów.
Wielka szkoda bo widzę ze ta przymusowa oszczędność energii i trzymanie się 0,99Ghz wyżej podskakuje tylko na chwilę i to zabija potencjał bo potrafi przytkać w sytuacjach obciążający CPU aż odczuwalny jest lag/zacięcie jednak gdy wskakuje na chwilę powyżej 0,99 okolice 1,5 momentalnie wszystko leci bez zadyszki. Szkoda ze nie znalazłem rozwiązania a czasu niestety brakuje na wszystko