Temat: Aruba AP-115
Jeżeli ktoś "robi" sieci wifi komercyjnie to zapewne miał styczność z accesspointami firmy Aruba (a właściwie to HP). Oczywiście jest wiele modeli AP w portfolio tego producenta, ale ja krótko opiszę jeden z nich - AP-115 (lub IAP-115 w zależności od opisu).
Model ten jest typowo "sufitowy" - talerzem nie jest, ma raczej format kwadratu, ale przeznaczony jest do podwieszania pod sufitem czy na ścianie. Zasilanie odbywa się przez ethernet z wykorzystaniem PoE lub dedykowanym zasilaczem 12V o trochę nietypowej wtyczce, bo 1.7/4.0 i 9.5mm długiej.
Nie jest to najnowszy model - pod maskę mamy tylko jednego konika (jednordzeniowy procesor Qualcomm Atheros o częstotliwości 720MHz), do tego 32MB flash (niestety cała przestrzeń nie jest dostępna dla użytkownika, tylko określony fragment) oraz 256MB ramu. Interfejsy radiowego są dwa: radio 2.4GHz B/G/N oraz 5GHz A/N (tak, to WiFi 4, czyli N, nie AC, nie AX). Jak na normalny AP przystało ma tylko jeden port Ethernet 1Gbps oraz - co jest rzadkością - wyprowadzoną konsolę szeregową RJ45 (w standardzie "Cisco") z tyłu obudowy.
Z nietypowych rzeczy ma jeszcze host USB 2.0 typu A, umieszczony... na górze obudowy. Po co i dlaczego w AP znalazło się USB tego nie wiem, nie doczytałem także czy ArubaOS go do czegoś wykorzystuje, ważne jest to że jest to pełny port USB więc można pod OpenWrt podłączyć pendrive i modem LTE i używać go jako normalny router. Lub jako AP oczywiście.
Instalacja OpenWrt jest dość prosta - przerywa się bootloader, zmienia się kilka zmiennych środowiskowych, wczytuje się initramfs po tftp, a po jego uruchomieniu wykonuje się normalnie sysupgrade. W rezultacie otrzymujemy zwykły AP/router pracujący pod kontrolą OpenWrt.