1

Temat: Gdzie trzymac bazy vnstat ?

Witam
domsylnie vnstat wgrywa mi bazy do var/lib/vnstat. Ale ten katalog znika po rebocie. Gdzie najlepiej przechowywac bazy vnstata ?
1) w pamieci ulotnej i co jakis czas backapowac a po rebocie odtwarzac
2) w pamieci trwalej (jaka sciezka sugerowana ?)

Fantom

2

Odp: Gdzie trzymac bazy vnstat ?

dysku USB, ścieszka jaka sobie ustawisz np /mnt/hdd/vnstat_dbase smile

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

3

No niestety nie mam dysku UBS, bo nie udalo mi sie tego dokonac z nieznanych przyczyn sad

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2385

Fantom

4 (edytowany przez janptak 2011-10-02 09:43:21)

Po zmianach u mnie nie działa. Wczoraj zmieniłem ścieżkę na /mnt/sdb1/vnstat .
Zrestartowałem i nie wykresy nie pokazują się. Vnstat samemu stworzył sobie katalog na /sdb1 więc go widzi. Katalog ustawiłem na chmodem na 777.  Odczekałem kilka godzin, poustawiałem od nowa interfejsy i nie wiem co więcej mogę z tym zrobić. Pamiętam już kiedyś, że nie dawało mi się tego ustawić i to zostawiłem. Może teraz się uda - macie może jakieś pomysły?

Update: widzę że nie jest to takie proste - dużo osób pyta się o to. Mogę spróbować zdjęć symlinka z /var i przenieść ustawić /var na karcie sd ale wolałbym rozwiązanie które ogranicza się tylko do konfiguracji vnstat.

Netgear WDNR3700 v2
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372

5

No dobra. Po dlugich walkach w koncu mam podmontowane sda1 smile
No ale pytanko : czy lepiej takiego przykladowego vnstata trzymac od razu na tej karcie SD, czy lepiej trzymac np w /tmp i tam obrabaic, a co jakis czas ewentualnie zrobic backup na sda ?
Chodzi mi glownie o czas dostepu do pamieci.dysku oraz o ilosc zapisow. Aby sie nie okazalo, ze np taka karta Sd mi za rok wysiadzie, a sama praca bedzie i tak wolniejsza calosci i zero zysku.

Fantom

6

@fantom - spróbuj na razie dać po prostu na sda1 i zobacz czy faktycznie działa.

U mnie po modyfikacji plików konfiguracyjnych ni cholere nie chce załapać. i uparcie daje w /tmp.

Netgear WDNR3700 v2

7

u mnie zadzialalo bez probelmu. Pamietaj, ze config jest w etc/vnstat.conf a nie w /etc/config/....
Ustawilem tak :
DatabaseDir "/home/vnstat"
a /home to jest sda1

Fantom

8

8-o 

Podaj proszę jak podmontowałeś sda1 i  jak masz sformatowaną kartę SD,  bo jasne, że zmieniałem etc/vnstat.conf  i walczyłem z tym i nic (z resztą wcześniej pisałem że vnstat nawet tworzył odpowiedni katalog w sda1 ale nie umieszczałtam plików statystyk). Zawsze po restarcie wywalało całe staty.

Netgear WDNR3700 v2

9

Oj ja mialem ogolnie z tym problem, ale tu jest jak zrobione i jak teraz pokazuje :

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2385

Fantom