1

Temat: dodawanie użytkownika w ftp - gargoyle

witam - jestem nowy na forum. Przejrzałem to forum w poszukiwaniu problemu na jaki natrafiłem ale żadne z proponowanych rozwiązań nie dało pozytywnego rezultatu. Mam następujący problem.Chcę zrobić tak by byli dwaj użytkownicy ftp, każdy ma swój własny katalog na tej samej partycji i obaj mają pełne uprawnienia do zapisu i odczytu.Każdy powinien móc łączyć się z internetu na mój ftp (mam ip publiczne).
Robię tak:
-ręcznie tworze katalogi z nazwą użytkownika np ,,cva" na danej partycji
-następnie w konfiguracji ftp (gui) w pola ściezka prywatna i publiczna wpisuję ścieżkę partycji z nazwą katalogu na końcu (to samo w obu ścieżkach)
-dodaję użytkownika z nazwą ,,cva"i hasło
i robię tak dla drugiego użytkownika (tylko inna nazwa użytkownika,stosownie do tego koniec ścieżki do katalogu tez jest inny)

w efekcie wchodząc na ftp zawsze wchodzę do tego samego katalogu (katalogu użytkownika którego ostatnio konfigurowałem) nawet niezależnie czy w polu user (przy logowaniu) wpiszę jednego czy drugiego usera!

Przejrzałem wątek http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1092 , z którego wynika że wystarczy uzupełnić ścieżkę dostępu prywatnego (tylko) a po wypełnieniu pola usera system automatem doda katalog z nazwą usera do ścieżki.U mnie tak nie jest.System owszem doda tak pierwszego który ostatecznie ma pózniej dostęp do całego dysku (!) ,dla każdego kolejnego użytkownika system już nie tworzy odrębnych katalogów z ich nazwą.A jak chciałbym się logować na ich konta (wpisując ich nazwę) i tak zaloguję się z dostępem do całego dysku na konto użytkownika którego pierwszego utworzyłem smile
A może ten system jest tak skonstruowany że nie można mieć więcej niż jednego usera z pełnymi uprawnieniami na tej samej partycji nośnika?
Moja wersja gargoyle:  1.5.x (r28226), by obsy .Router tp link 1043 v.1.8.

P.S. co daje zaznaczenie w konfiguracji ftp ZDALNY DOSTĘP PRZEZ WAN? (to tak poza tematem gł.)
Pomocy!!!

2

Odp: dodawanie użytkownika w ftp - gargoyle

uci show ftp pokaż.

dostęp od strony wan, czyli internetu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

od czasu tego postu walczyłem z tym więc teraz trochę inaczej kombinowałem:
-dodałem tylko sćieżkę do katalogu publicznego oraz prywatnego tą samą ale kończącą się na oznaczeniu partycji uuid ( u mnie to: /tmp/usb_mount/dedeff7e-0ccf-4bc8-8c13-095d93be26fb  )
-dodałem usera jasio z hasłem dla niego
-usera hedef z innym hasłem
Liczyłem że system sam utworzy katalogi dla użytkowników o nazwach odpowiadajacych nazwom userów. Zrobił tak ale dla pierwszego usera którego dodawałem (jasio).Dla drugiego nie utworzył oddzielnego katalogu.Natomaist ten drugi (hedef) też ma mozliwość wejśc na jasia nawet logując się w ftp swoim loginem i hasłem.
Po wydaniu komendy jaką podałeś otrzymałem to:

ftp.@vsftpd[0]=vsftpd
ftp.@vsftpd[0].anonmode=ro
ftp.@vsftpd[0].anonroot=/tmp/usb_mount
ftp.@vsftpd[0].access=local
ftp.@vsftpd[0].privateroot=/tmp/usb_mount/dedeff7e-0ccf-4bc8-8c13-095d93be26fb
ftp.@vsftpd[0].publicroot=/tmp/usb_mount/dedeff7e-0ccf-4bc8-8c13-095d93be26fb
ftp.user_1=user
ftp.user_1.mode=rw
ftp.user_1.username=jasio
ftp.user_1.password=xx
ftp.user_0=user
ftp.user_0.mode=rw
ftp.user_0.username=hedef
ftp.user_0.password=yy

Prawdziwe hasła otrzymane w wyniku komendy (dla celów publikacji tego posta) zamieniłem na xx i yy.
Co ty na to?

4

Trzeba było tryb prywatny ustawić, wtedy zrobił by katalogi dla uzytkowników i zrobił z nich katalogi domowe.

Jak ustawiasz tryb normalny to każdy użytkownik ma dostęp do publicroot
Jak ustawiasz tryb prywatny  każdy użytkownik ma dostęp do privateroot/nazwa_uzytkwonika

5 (edytowany przez ff1 2011-10-01 20:27:34)

postanowiłem usunąć użytkowników i dodać ich od nowa ,tym razem dając im w menu -dostep: private.Okazało się ze z jakiegos powodu nie moge usunac użytkownikow.Tzn po usunieciu wszystkich,kliknieciu zapisz i wylogowaniu sie (lub restarcie routera) jak wejde w zakladke ftp jest tam zawzse jeden ale zdublowany z oznaczeniem dostep-rw (zamiast private)!Moze to jest odpowiedz na moj problem?Po prostu ja mam stale ta sama konfiguracje choc wielokrotnie starałem sie ich usuwac.Jak wiec usuwac użytkowników z ftp tak zeby sie tam nie pojawiali?

wyniki dla etc/passwd :
root:$1$X5zrhaFw$lqKLKlUctbvK5WIGKGCDS0:0:0:root:/root:/bin/ash
network:*:101:101:network:/var:/bin/false
nobody:*:65534:65534:nobody:/var:/bin/false
daemon:*:65534:65534:daemon:/var:/bin/false
ftp:*:55:55:ftp:/tmp/usb_mount:/bin/false
jasio:$1$6zZWLiPq$X3t6Ngzh8khe0YjpMtW1.0:1000:1000:ftp_user:/tmp/usb_mount/dedeff7e-0ccf-4bc8-8c13-095d93be26fb:/bin/false

wynik dla uci show ftp:
ftp.@vsftpd[0]=vsftpd
ftp.@vsftpd[0].anonmode=ro
ftp.@vsftpd[0].anonroot=/tmp/usb_mount
ftp.@vsftpd[0].access=local
ftp.@vsftpd[0].privateroot=/tmp/usb_mount/dedeff7e-0ccf-4bc8-8c13-095d93be26fb
ftp.@vsftpd[0].publicroot=/tmp/usb_mount/dedeff7e-0ccf-4bc8-8c13-095d93be26fb
ftp.user_1=user
ftp.user_1.mode=rw
ftp.user_1.username=jasio
ftp.user_1.password=xx
ftp.user_0=user
ftp.user_0.mode=rw
ftp.user_0.username=jasio
ftp.user_0.password=xx

przeglądarka opera 11.51 jakby co...
Ja rozumiem ze gdybym od nowa dodawal userow wedlug twojego ostatniego posta to:
nalezy uzupelnic tylko scieżke private oraz zaznaczyc dostep-private,tak?

6

Tak, tylko tyle. Z /etc/config/ftp go wywal.

7 (edytowany przez ff1 2011-10-01 20:45:05)

probowałem tak:
z gui usunalem obu zdublowanych uzytkownikow,dalem zapisz,wylogowalem sie a potem recznie z winscp wszedlem na etc/config/ftp i recznie chcialem usunac tego samego zdublowanego.Najpierw otrzymalem komunikat ze juz plik jest obecnie modyfikowany ale potem moglem modyfikowac-usunalem obu. A potem jak za chwile drugi raz wszedlem   okazalo sie ze znowu w etc/config/ftp jest ten sam zdublowany.Cos jest nie tak-jakis element cialge dodaje uzytkownika .Dodam ze tak nie ma przy konfiguracji dhcp-tam wszystko smiga jak nalezy .Komedia normalnie .Mi juz galy wylaza od patreznia w monitor smile

8 (edytowany przez ff1 2011-10-01 20:49:57)

i dodam ze przeczytalem caly watek http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1092&p=3
w etc/ mam dwa pliki passw: jeden : passwd drugi passwd- (z kreska) Moze jeden trezba wykasowac? A w tym wlasciwym usunac linie z haslem uzytkownika a dopiero potem usuwac użytkownikow w etc/config/ftp?

9

Z /etc/config/ftp zakładani są w /etc/passwd. Ten z "-" to backup poprzednich danych.

10

mam wrazenie ze juz dziala. Jestem zmeczony całym dniem walki z tym ftp.Jutro potestuje doglebnie i jesli wszystko  jest naprawde Ok napisze ludziom co i jak. Bo nie tylko chodzilo o wykasowanie tego co napisales ale  o zrobienie tego we wlasciwy sposob i w dodatku wlasciwym programem smile.W kazdym razie dziekuje za pomoc.Byla i tak nie odzowna.Pozdrawiam

11

Ok.Działa.Oto moja odpowiedź i zarazem rada dla niewtajemniczonych smile

To są moje spostrzeżenia-nie wiem czy o obliczu wiedzy jaką ma Cezary to ma sens co napisałem ale zadziałało.

Otóż problem polegał na tym, że gdzieś w systemie jest błąd: w pewnych okolicznościach (zakładam bowiem że to co mnie spotkało i parę innych osób to tylko niewielki odsetek w sumie zadowolonych z działania ftp userów) system pod gui nie potrafi skutecznie kasować użytkowników. Albo w ogóle ich nie kasuje albo kasuje w ten sposób że po wykasowaniu ich , kliknięciu zapisz, wylogowaniu a następnie zalogowaniu jeden jest zdublowany ponownie. Poza tym zauważyłem, że czasem system nie zapisuje poprawnie ustawienia DOSTĘP (ja dawałem private i po zapisaniu jest private ale po ponownym zalogowaniu widnieje już rw).

Z treści powyższego wątku można się zorientować, że należało wykasować ręcznie użytkowników z : /etc/config/ftp  oraz /etc/passwd (skoro gui zawiodło) . To prawda ale należało to zrobić we właściwy sposób i właściwymi programami. Właśnie to, że używałem (zdawało by się) właściwych programów spowodowało, że walczyłem z problemem 8 h smile.
Otóż programem, który wprowadza w błąd jest winscp. Zachowuje się podobnie jak gui-udaje że kasuje użytkownika i udaje że modyfikuje pliki konfiguracyjne (np.po wprowadzeniu modyfikacji i kliknięciu zapisz-zapisuje, to prawda, tyle że w tej samej sekundzie COŚ z powrotem przywraca starą konfigurację).Odkryłem ten fakt przez przypadek-po modyfikacji /etc/config/ftp ,zapisaniu, chciałem natychmiast z powrotem wejść i nie mogłem ,otrzymywałem komunikat że plik w tym momencie jest używany przez inną aplikację.Za chwilę gdy już mogłem wejść oczywiście ustawienia były już przywrócone-jakbym w ogóle nic nie modyfikował!).

Należało w związku z tym używać PUTTY i w nim za pomocą edytora tekstowego zmieniać konfigurację wspomnianych plików konf.!!! Poza tym kolejność modyfikacji wydaje się (nie wiem na 100%) też ważna (ja zacząłem od /etc/passwd a potem /etc/config/ftp a nie jak zalecał Cezary –na odwód). Mi się udało usunąć tak użytkowników-w końcu smile
I jeszcze jedno-nie wiem czy to ma znaczenie ale ja przed wspomnianą modyfikacją za pomocą putty wyłączyłem (odptaszkowałem) działanie klienta ftp w gui (choć i tak co ciekawe usunięci userzy pojawiali się po ponownym zalogowaniu się tyle że byli na szaro oznaczeni).

Winscp-jest dobry-ale jako klient ftp-tylko.

12

Użytkownicy są zakładani, bo istnieją w konfiguracji. Sam ftp tylko nie jest uruchamiany.