Temat: dodawanie użytkownika w ftp - gargoyle
witam - jestem nowy na forum. Przejrzałem to forum w poszukiwaniu problemu na jaki natrafiłem ale żadne z proponowanych rozwiązań nie dało pozytywnego rezultatu. Mam następujący problem.Chcę zrobić tak by byli dwaj użytkownicy ftp, każdy ma swój własny katalog na tej samej partycji i obaj mają pełne uprawnienia do zapisu i odczytu.Każdy powinien móc łączyć się z internetu na mój ftp (mam ip publiczne).
Robię tak:
-ręcznie tworze katalogi z nazwą użytkownika np ,,cva" na danej partycji
-następnie w konfiguracji ftp (gui) w pola ściezka prywatna i publiczna wpisuję ścieżkę partycji z nazwą katalogu na końcu (to samo w obu ścieżkach)
-dodaję użytkownika z nazwą ,,cva"i hasło
i robię tak dla drugiego użytkownika (tylko inna nazwa użytkownika,stosownie do tego koniec ścieżki do katalogu tez jest inny)
w efekcie wchodząc na ftp zawsze wchodzę do tego samego katalogu (katalogu użytkownika którego ostatnio konfigurowałem) nawet niezależnie czy w polu user (przy logowaniu) wpiszę jednego czy drugiego usera!
Przejrzałem wątek http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1092 , z którego wynika że wystarczy uzupełnić ścieżkę dostępu prywatnego (tylko) a po wypełnieniu pola usera system automatem doda katalog z nazwą usera do ścieżki.U mnie tak nie jest.System owszem doda tak pierwszego który ostatecznie ma pózniej dostęp do całego dysku (!) ,dla każdego kolejnego użytkownika system już nie tworzy odrębnych katalogów z ich nazwą.A jak chciałbym się logować na ich konta (wpisując ich nazwę) i tak zaloguję się z dostępem do całego dysku na konto użytkownika którego pierwszego utworzyłem ![]()
A może ten system jest tak skonstruowany że nie można mieć więcej niż jednego usera z pełnymi uprawnieniami na tej samej partycji nośnika?
Moja wersja gargoyle: 1.5.x (r28226), by obsy .Router tp link 1043 v.1.8.
P.S. co daje zaznaczenie w konfiguracji ftp ZDALNY DOSTĘP PRZEZ WAN? (to tak poza tematem gł.)
Pomocy!!!