Temat: Banana Pi BPI-R3 problem z konfiguracją.

Dzień dobry.
Na wstępie zaznaczę, iż dopiero zaczynam zabawę z Openwrt i niestety napotkałem problemy z konfiguracją nowego nabytku jakim jest Banana Pi BPI-R3. Do chwili obecnej bazowałem na Tomato - wszystko ustawiane z GUI więc i nie było  żadnych problemów z konfiguracją i etc.. Z okazji 50-tych urodzin otrzymalem ww. router. Router uruchomiony z karty SD (32GB) z najnowszego OWRT 23 z Luci. Udało mi się zamontować dysk Nvme oraz wgrać Transmission i go skonfigurować. Do tego momentu szło "z górki". Przy próbie zainstalowania paczki Samby i DLNA niestety otrzymuje komunikat o błędzie. Nie wiem co jest tego przyczyną w związku z tym prosze Was drodzy forumowicze o pomoc.

2

Odp: Banana Pi BPI-R3 problem z konfiguracją.

My też nie wiemy. A to dlatego że to co opisałeś jest zbyt lakoniczne. Jeżeli oczekujesz pomocy to pokaż co wypisuje podczas instalacji pakietu. Bo sama informacja że nie można zainstalować kompletnie w niczym nie pomaga.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nawet nie napisałeś jaki to komunikat... Daj coś więcej.

4 (edytowany przez dudijack 2024-08-19 20:03:13)

Sorki juz podaje np:

opkg install minidlna
Installing minidlna (1.3.2-1) to root...
Collected errors:
* verify_pkg_installable: Only have 4kb available on filesystem /overlay, pkg minidlna needs 127
* opkg_install_cmd: Cannot install package minidlna.

Wiem  ze to cos z pamiecia ale wybaczcie ......raczkuje dopiero z OpenWRT

5

Nie masz miejsca na instalację pakietu. Nie wiem czym zawaliles miejsce, ale wyraźnie ci napisał że brakuje mu miejsca

6

Zainstalowałem tylko pakiet transmission.

7

To może transmission ściąga rzeczy na tą kartę SD zamiast na dysk i zjadł całe miejsce ...

8

Transmission skonfigurowany jest z zasysaniem na dysk i w chwili obecnej nie pracuje (nie ma żadnych zadań).

9

pokaż
ubus call system board
df -h

10

Jak pisałem w mejlu - wygeneruj sobie obraz ze wszystkim co chcesz, będzie i tak mniejszy niż to co jest instalowane ręcznie. I upewnij się że transmission faktycznie uruchomi się po zamontowaniu nośnika bo inaczej będzie zapisywało we flash przez chwilę

11

Cezary napisał/a:

Jak pisałem w mejlu - wygeneruj sobie obraz ze wszystkim co chcesz, będzie i tak mniejszy niż to co jest instalowane ręcznie. I upewnij się że transmission faktycznie uruchomi się po zamontowaniu nośnika bo inaczej będzie zapisywało we flash przez chwilę

Napisałem wiadomość email odnośnie obrazu. Co do transmission jeśli zrobie wszystko wg. poradnika z forum będzie w 100% ok?

12

Powinno.

13

Wszystko ustawione poprawnie. Aczkolwiek napotkałem problem z siecią wifi. Pomimo tego że radio 1 jest włączone to sieć nie emituje sygnału choć przełącznik jest włączony.

14

Jeżeli piszesz o 5GHz to ustaw kanał 36 (nie auto, nie wyższy) bo czekasz aż DFS sprawdzi czy może się uruchomić na danym kanale. Jak masz pecha to z 10 minut to może trwać.

15

Cezary napisał/a:

Jeżeli piszesz o 5GHz to ustaw kanał 36 (nie auto, nie wyższy) bo czekasz aż DFS sprawdzi czy może się uruchomić na danym kanale. Jak masz pecha to z 10 minut to może trwać.

Masakra poprostu smile Rozumiem że innych kanalów nie mogę wybrać bo sieć nie będzie działać?

16

Nie zrozumiałeś. Tak działa wifi w u nas w kraju - możesz sobie wybrać dowolny dostępny kanał, tylko że niektóre są DFS i sterownik sprawdza czy na tym kanale coś już jest (np. radar meteo). Czasami takie sprawdzanie trwa krótko, czasami dłużej, w końcu się uruchomi jeżeli tam nic faktycznie nie ma. Więc ustawić możesz, tylko czasami trzeba chwilę poczekać.

Każdy router tak się zachowuje a jeżeli jakiś nie sprawdza DFS to po prostu... łamie nasze prawo.

17

Ok. Pracowałem na Tomato i tam tego poprostu nie było.

18

Potwierdzony błąd (lub brak danej fukcjonalnosci w OWRT):

OpenWrt 23.05.3, 5GHz (urządzenie phy1-ap0 - WIFI 5GHZ) gdy ustawimy szerokość pasma na 160 MHz po prostu zostaje wyłączone w interfejsie luci. Powrót do szerokości kanału 80MHz powoduje ponowne uruchomienie.

19 (edytowany przez Cezary 2024-08-21 13:49:13)

dudijack napisał/a:

Potwierdzony błąd (lub brak danej fukcjonalnosci w OWRT):

OpenWrt 23.05.3, 5GHz (urządzenie phy1-ap0 - WIFI 5GHZ) gdy ustawimy szerokość pasma na 160 MHz po prostu zostaje wyłączone w interfejsie luci. Powrót do szerokości kanału 80MHz powoduje ponowne uruchomienie.

Tu nie jest miejsce na zgłaszanie takich błędów - zgłaszasz to bezpośrednio na  https://github.com/openwrt/openwrt/issues jeżeli uważasz że to jest faktycznie błąd.

20 (edytowany przez MiG25 2024-08-21 14:34:08)

A na jakim kanale te 160MHz uruchamiasz ? Bo na każdej będzie DFS (tu jeszcze można ustawieniem country coś polepszyć) , a powyżej kanału 149 po prostu się nie właczy ( na żadnym country)....

21

Próbowałem na różnych poczawszy od 36 a na 144 kończąc. Zgłaszam to tutaj w sumie informacyjnie gdyby ktoś sie spotkał z tym problemem.

22

Cezary wyjasnij mi proszę jak dokładnie uzyć funkcji w menu pod nazwą "interaktywna aktualizacja".
Nie chcę czegoś popsuć w konfiguracji a trochę już tam "naklikałem"  smile

23

Po prostu kliknij, albo powie że nie ma nowej wersji, albo jak masz zaznaczone w konfigu "tryb zaawansowany" to pozwoli ci zbudować nowy obraz z pakießów które masz zainstalowane. Ale tylko pakiety a nie konfigi czy skrypty. Czytaj https://eko.one.pl/?p=openwrt-attendedsysupgrade

24

Dzień dobry ponownie. Muszę wrócić niestety do tematu.Otóż mam problem z podłaczeniem dodatkowego dysku poprzez USB. Do chwili obecnej dysk pracował pod Tomato w systemie plików ext. Jesli to pomoże miałem dodany w Tomatu nastepujący wpis w script:
firewall:
#/sbin/swapon /dev/sda1
/bin/mount /dev/sda2 /opt
/bin/mount /dev/sda3 /nas

Chciałbym go podłączyć (bez wymazywania danych ) do Bananka aczkolwiek nie mogę go uswiadczyć w menu "punkty montowania".
Proszę o pomoc.

25

Czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-hdd#barri … szewydania

Jak coś nie działa: cat /sys/kernel/debug/usb/devices i zobacz czy masz sterowniki do tej kieszeni od dysku.