Temat: Konfiguracja WireGuard, tutorial na YT

Na YT znajduje się kilkuminutowy tutorial opisujący jak, w bajecznie prosty sposób, uruchomić VPN-a WireGuard na routerze z OpenWRT:
https://youtu.be/BbDtc0AhGWU
Jako, że nie chciałbym nieświadomie wpuścić jakiegoś intruza do swojej sieci domowej, mam wielką prośbę do osób obeznanych z tematem o zerknięcie i ocenę, czy pod kątem bezpieczeństwa jest tu zrobione wszystko OK?

2

Odp: Konfiguracja WireGuard, tutorial na YT

Zwykły serwer vpn, czy to wyklikasz z luci czy to zrobisz z konsoli - jak wolisz.Na razie to sam vpn, więc o ile nie zrobiłeś czegoś innego to możesz założyć że jest to "bezpieczne".

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję Cezary za ekspresową odpowiedź!

Co masz na myśli pod pojęciem "zrobić coś innego"? Jedyne, co jeszcze mam zrobione, to wydzielenie osobnych stref dla gości (bez dostępu do mojego LAN i do strony konfiguracyjnej routera) oraz IOT - dodatkowo bez dostępu do Internetu. Gdyby ktoś potrzebował, to tutaj jest fajny tutorial:
https://youtu.be/UvniZs8q3eU

4

Tak, każdy tak mówi, że tylko ustawił nazwę wifi. A później się okazuje że cały firewall jest przestawiony, zrobione jakieś zbdurne przekierowania czy inne takie rzeczy. Więc... o ile nie zrobiłeś czegoś innego... Nie wiem co zrobiłeś sobie w systemie więc nie pytaj czy zrobienie vpn jest ok z bezpieczeństwem bo możesz mieć coś innego zrobionego.

Sam VPN jako vpn zwykle jest bezpieczny, a jeżeli znajdą dziury np. w bibliotekach kryptograficznych to natychmiast to ogłaszają. A czy sam załatasz sobie system to znów inna sprawa.

5

No, oczywiście masz rację. Ja, jeśli chodzi o sieci, jestem tylko samoukiem. Do tego niezbyt zaawansowanym. Mam zatem prośbę o ocenę poprawności opisanej niżej konfiguracji.

Jako że mam trzy osobne WiFi ("zwykłe", dla gości oraz dla IOT), mam też i odpowiadające im strefy firewalla, jak na podlinkowanym screenie:
https://pasteboard.co/qp9oGvPTNfxZ.png
Oprócz tego, aby gościom zapewnić dostęp do DHCP i DNS, mam przekierowanie w Firewall traffic rules:
    - Protocol: TCP i UDP
    - Source zone: GuestZone
    - Destination zone: Device (input)
    - Destination port: 53, 67, 68
Do tego zdefiniowane interfejsy z przydzielonymi zakresami IP z puli adresów prywatnych:
    - GUEST (Firewall zone: GuestZone)
    - IOT (Firewall zone: IOTZone)
oraz sieci WiFi z przypisanymi powyższymi interfejsami.

6

Ideologicznie jest ok, nie ma się do czego przyczepić.

7

Pięknie dziękuję, że się temu przyjrzałeś!

8

igu35bee napisał/a:

No, oczywiście masz rację. Ja, jeśli chodzi o sieci, jestem tylko samoukiem. Do tego niezbyt zaawansowanym. Mam zatem prośbę o ocenę poprawności opisanej niżej konfiguracji.

Jako że mam trzy osobne WiFi ("zwykłe", dla gości oraz dla IOT), mam też i odpowiadające im strefy firewalla, jak na podlinkowanym screenie:
https://pasteboard.co/qp9oGvPTNfxZ.png
Oprócz tego, aby gościom zapewnić dostęp do DHCP i DNS, mam przekierowanie w Firewall traffic rules:
    - Protocol: TCP i UDP
    - Source zone: GuestZone
    - Destination zone: Device (input)
    - Destination port: 53, 67, 68
Do tego zdefiniowane interfejsy z przydzielonymi zakresami IP z puli adresów prywatnych:
    - GUEST (Firewall zone: GuestZone)
    - IOT (Firewall zone: IOTZone)
oraz sieci WiFi z przypisanymi powyższymi interfejsami.

dlaczego nie masz tam maskarady?
może ktoś mi to wyjaśnić w jakich przypadkach włączać maskowanie na firewallu?

9

Jak nie chcesz maskarady i tym samym np. jawnego połączenia z internetem.