Temat: Jeden Ssid a przełączanie

Pytanie, mam teraz jedną nazwę sieci dla 5 oraz 2.4, ale jest problem taki że za szybko przełącza pomiędzy 5ghz na 2.4ghz jest możliwość aby to zmienić np 40%.
Oraz np jak się już przełączy na 2.4 to czasem już nie chce się przełączyć na 5 wtedy trzeba wyłączyć  wifi w telefonie i od razu przełącza na 5.
Ax3000t obraz Cezarego.

2 (edytowany przez Cezary 2024-07-30 09:32:14)

Odp: Jeden Ssid a przełączanie

To telefon przełącza się na inną sieć wg swojego widzimisie i sobie znanego algorytmu. Więc nie, nie masz jak tego opanować po stronie routera.

Możesz zmniejszyć moc nadawania na 2.4 tak, żeby 5 było widoczne jako mocniejsza sieć. Wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo że telefon będzie się chętniej łączył na 5GHz, ale jak pisałem - to od niego zależy czy tak będzie robił.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Też z tym walczyłem ostatnio w jeden lokalizacji. Skończyło się na tym że utworzyłem osobne SSID dla 5Ghz i tylko wybrane urządzenia które są bliżej łącze na 5Ghz, a te które są dalej na 2,4

4

dav4dav4 napisał/a:

Też z tym walczyłem ostatnio w jeden lokalizacji. Skończyło się na tym że utworzyłem osobne SSID dla 5Ghz i tylko wybrane urządzenia które są bliżej łącze na 5Ghz, a te które są dalej na 2,4

Skoro to urządzenie - klient decyduje kiedy przełączy się, to tworzenie kolejnych SSID niczego nie zmieni.

5

Usteer może wymusić przejście na na szybsze wifi. Służy do tego opcja 'band_steering_interval'. Powinien być w stanie działać na jednym urządzeniu, ale nie robiłem sam takich testów.

Konfiguracja tego niestety nie jest prosta i dobranie parametrów to zabawa na kilka wieczorów. Zwłaszcza, że domyślnie pakiet nic nie robi. Ale wg opinii osób, które znają dobrze system wifi od Ubiquity, da się usteerem uzyskać porównywalny efekt płynnego działania. No i wywalanie klientów o małej sile odbioru znacząco podnosi komfort używania telefonu na granicy zasięgu.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

6

U mnie nie ma problemu z zasięgiem na smartfonach bo łączą się do obu pasm naraz, super zasięg i prędkość . Nazwa sieci jedna dla obu pasm.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

7

Ja też dużo testuje różnych ustawień, miałem usteera na kilkunastu AP w robocie, teraz DAWNuje, ale jest to mało udokumentowane ciągle...
Polecam sobie spojrzeć na strone:
https://www.libe.net/en/wlan-roaming
Może komuś się przyda.
Pozdrawiam

8

Dzięki będę coś tam kombinował.

9 (edytowany przez lexmark3200 2024-08-01 09:04:41)

Jak telefon to Samsung, to zapomnij, żeby to działało. Generalnie Samsung jak się przełączy z 5 na 2.4GHz, to trzyma, choćbyś dosłownie położył telefon na antenie....
Tak ma dziwnie soft zrobiony.
Xiaomi jakoś lepiej sobie z tym radzi, potrafi się przepiąć, inna bajka to, to że jak nie ma potrzeby, to czasem telefon też "zwalnia" żeby oszczędzić baterie.