1 (edytowany przez adax 2024-07-21 01:44:03)

Temat: Archer Cz Gargole jako AP i 3-ci router w sieci domowej

Mam następujący układ sieci:
router #0 dostawcy 33.1 (Brama)
AP#1 33.2 podłączony kablem do #0
AP#2 33.3 podłączony kablem do #1  - z Gargoyle (Archer C7)
I mam właśnie problem z Gargoyle, niby wszystko pracuje, ale od czasu bywa przycinanie" internetu na #1 i #2.
Do administracji AP#2 z Gargoyle mogę się dostać jedynie po zalogowaniu sie na jego WiFI
3. gdy jestem na kablu podłączony do AP#1 to też nie mam kontaktu z AP#2. Gdy połączę się kablem lub po WiFi AP#2 do AP#2, to wtedy nie mam dostępu do router #0, jak i AP#1

Zaglądam do ustawień Gargoyle i mam wątpliwości bo:
1 mam do wyboru tylko 2 ustawienia: Brama sieciowa i Most bezprzewodowy -wybrana Brama, ale prawdziwą brama jest przecież router #0, a ten ma być AP
2. jak wchodzę do ustawień DHCP mam włączone i chyba TO powinienem wyłączyć -?
3. Ustawień WAN jest wiele:
DHCP(kablowe) / PPPoE (kablowe) /Statyczny IP(kablowe) -to mam wybrane
DHCP(WiFi) / Statyczny IP (wifi) /WYŁACZONE  -chyba powinienem TO wybrać (czy tak?), ale jak chcę ustawić "wyłączone", to pojawia się pytanie o Połączenie: Port ethernet WAN -mam dać : "Połączony z LAN" ? Ew. co i jak ustawić jeszcze na Gargoyle, żeby to wszystko współgrało bezkonfliktowo?  Pozdrawiam serdecznie

2

Odp: Archer Cz Gargole jako AP i 3-ci router w sieci domowej

1. Jeżeli jesteś podłączony kablem pod fizyczny port LAN to powinno tam zostać brama sieciowa.
2. Oczywiście. Przy AP zwykle wyłącza się serwer DHCP, bo już jeden masz
3. jak p1. Jeżeli pod port LAN to może zostać dowolne choć ideologowanie WAN powinieneś wyłączyć. Wtedy możesz dodać sobie fizyczny port lan do wanu żebyś miał więcej gniazdek.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Archer Cz Gargole jako AP i 3-ci router w sieci domowej

Cezary, wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości, wreszcie to uporządkowałem, bo było zrobione prędko i jak tylko pojawił sie internet to bez dalszych, dokładnych konfi i to sie mściło - konflikty IP, zwiechy, itp. PIĘKNIE, że można na Ciebie liczyć smile