1

Temat: "Degradacja" Funboxa

Wymyśliłem, żeby pozbawić Funboxa tak dużo funkcji jak się da, zostawiając najchętniej sieć Wifi jako dla gości i podłączenie do internetu (nie zamówiłem niestetyt ONT przy instalacji). Podłączyłem więc drugi router (GL iNet MT1300) ze świeżo zainstalowanym Openwrt ustawiłem więc adres 192.168.2.2 (funbox ma 192.168.2.1) i do tego gateway na funboxa, skasowałem interfejsy wan/wan6 i port WAN przerobiłem na LAN, ustawiłem preferowane DNSy oraz nowe wifi. Internet mi działa, ale czy czegoś nie muszę jeszcze włączyć/wyłączyć?

a może ten drugi router wystawić do DMZ? Tylko się boję, żeby sobie jakiegoś kuku nie zrobić wink

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: "Degradacja" Funboxa

Wyłaczyć serwer dhcp?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Moim zdaniem powinieneś zrobić na openwrt normalny router, a WAN dać do funboxa. Dzięki temu masz wydzielona sieć dla gości, a LAN w pełni na openwrt.
Ja tak mam i nie widzę z tym problemów.

4

Cezary napisał/a:

Wyłaczyć serwer dhcp?

że na Funboxie? to tak wyłączyłem smile

5

kmaras77 napisał/a:

Moim zdaniem powinieneś zrobić na openwrt normalny router, a WAN dać do funboxa. Dzięki temu masz wydzielona sieć dla gości, a LAN w pełni na openwrt.
Ja tak mam i nie widzę z tym problemów.

Jednym z pomysłów takiej zmiany było, żeby ruch szedł przez DNS'y nie Orange (nawet goście), ale korzystając z zasięgu Funboxa, bo zły to on nie jest. Choć może jak pobiegam z tym Berylem po domu to znajdę ustawienie, żeby działał wszędzie (choć to ac a nie ax jak w Funboxie). Druga sprawa to mam jednego gracza w domu i przez to wifi z Funboxa nie narzeka na lagi, że mu się coś rwie i rozłącza smile