Temat: Unbound + openWRT

Witam serdecznie.

Może mi ktoś podpowiedzieć, które pakiety należy zainstalować, aby używać unbound na routerze? W LuCI, po wpisaniu unbound wyskoczyło parę pakietów. Czy wystarczy luci-app-unbound, czy potrzebne jeszcze coś??

Mam u siebie Pi-hole, chcę zobaczyć jak będzie współpracować z unbound na openWRT, zanim postawię w docker sam unbound na serwerze z pi-hole.
Do tej pory miałem OPNsense z unbound na routerze i to dość fajnie pracowało...
Właśnie przeszedłem na próbę na openWRT na soho.

2

Odp: Unbound + openWRT

luci-app-unbound, powinno dociągnąć ci wymagane zależności. Czy jest jakiś szczególny powód że chcesz wymienić wbudowany dnsmasq?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Hej.
Ogólnie od dwóch lat używałem unbound.
Unbound to serwer rekurencyjny.
Dnsmasq to pośrednik, tak?
Chyba, że się mylę, to proszę popraw mnie.

4

Oczywiście + cache dns. Coś więcej potrzebujesz?

5

dnssec? Generalnie przy pi-hole polecają unbound z opcją dnssec.

Generalnie, muszę się odnaleźć w openWRT jeśli chodzi o router. Używam na dump AP....
Sporo rzeczy inaczej się konfiguruje, niż w opnsense.

Mam dodane stałe IP po MAC. Cześć urządzeń pojawia się jako aktywne, a część nie.... Nie wiem czy potrzebuje "czasu" żeby załapać, czy ja coś skopałem....

6

W openwrt doinstalujesz po prostu inne mechanizmy żeby mieć dodatkowo dnssec. Ale jak lubisz.

Jeżeli masz openwrt na AP to o jakim statycznym DHCP piszesz? Na routerze się to ideologicznie powinno robić, nie na AP.

7 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-17 07:27:10)

Hej. No właśnie postawiłem unbound i posypały się totalnie nazwy, o ile w sieci jestem w stanie widzieć nazwy hostów (klientów) to już w samym routerze openWRT nie. Z tego co wyczytałem, to chyba dashboard DHCP Leases bierze to z dhcpodvp6 (chyba nie podkręciłem nazwy, chodzi domyślnie zainstalowany), a ja zastąpiłem go odhcp.
Tak, statyczne adresy są na routerze, nie na AP. Ale np dla mac mojego AP (notabene z openWRT na pokładzie) przypisany mam stały adres IP, tak samo PC, TV itd. o ile np PC czy TV pojawia się na liście o tyle już AP nie. Jako aktywny klient. A wydaje mi się że powinny wszystkie się pojawić.
W opnsense/pfsense sieć ustawia się np tak dla klientów którym przydziela DHCP dynamicznie powiedzmy x.x.x.30-x.x.x.90. Tworząc pulę x.x.x.0/24 statycznie przydzielamy x.x.x.2-29 lub x.x.x.91-255

Więc dałem np AP poza zakresem LAN czyli x.x.x.110, gdy mój zakres to x.x.x.3-100. myślałem że tj powód, więc rozszerzyłem ten zakres do 120, ale nadal nic.

Teraz muszę przywrócić dnsmasq i DHCP z pierwotnej wersji i postawie unbound w docker już na maszynie z pihole.
Zapasowa kopia pihole na drugiej właśnie tak działa i o dziwo jest ok.

Na opnsense było nieco łatwiej. Jedna paczka do zaciągnięcia i parę rzeczy do wyklikania i działa....

8

NIe, nie powinno się pojawić. Na liście podłączonych klientów ma się pojawić i to bez nazw, bo to przecież nie AP rozwiązuje nazwy.

W sieci są skrypty które sztucznie importują nazwy do AP, ale to tylko sztuczne obejście sztucznego problemu.

9 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-17 07:40:17)

Cezary, źle chyba tłumaczę.

Po zalogowaniu do luci AP, nie widzę nazw hostów, chyba że uruchomie sieć gościnną, wtedy AP przydziela adresy i widzę je w DHCP Leases, natomiast gdy podpinam się do swojej - nie widzę i tj zrozumiałe, bo nie AP robi za DHCP tylko router. Tutaj wsio gra wink

Sprawa jest dziwna na samym routerze.
Mam stale wpisy zrobione.
Cześć klientów pojawia się na liście ( mowa o tych ze stałym IP) a część nie. Po zalogowaniu na router, na którym mam właśnie DHCP dla całej sieci.

Wczoraj po wygraniu unbound, w DHCP Leases pojawił się jeden klient, z nazwa hosta "-" o MAC wpisanym jako stałe IP, ale IP miał przydzielone dynamicznie, a powinien mieć stałe, bo jest na liście. Czyli odhcp nie działa z listą stworzoną prędzej ( czyt. dla pakietów factory openWRT)

Rozumiemy się?

10

A sam router na czym masz?

11 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-17 07:42:10)

Sam router na najnowszej wersji openWRT. Dlatego się motam jak młody....
Odstawilem swój x86, a w jego miejsce poszedł na testy er-x.

12 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-17 07:48:27)

Robiłem wg tego tutorialu:
https://youtu.be/d1HhcLCJ6gI?si=p7wK6Q3rODt_brR5

Teraz zalogowałem sie na er-x i mam jakichś 4 klientów. w nazwach mam "-" i losowo przydzielone IP z ustawionem czasem dzierzawy.
Czyli odhcp nie widzi listy staycznych adresów.

Jak dam w Attended Sysupgrade (bo pojawił się niby nowy obraz dla mojego er-x) upgrade z zaawansowanymi i odznaczę wszystko z unbound i odhcp, powinien zaciągnąć domyślne pakiety? Później wgram zrzut ustawień i powinno być ok ?

13

Jeżeli masz obraz z openwrt to nie musisz oznaczać bo on buduje obraz z tymi pakietami. Jeżeli masz mój to nie ma znaczenia bo tak jest zawartość którą ja daje (więc bez unbonda)

14 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-17 07:55:54)

Hmmm...
Korzystam z LuCI. w Konfiguracji Attenden... mam Advanced Mode zaznaczone.
Daję Search for firmware upgrade.
Wyskakuje mi okno, a w nim mam Select firmware ( mam do wyboru tylko jedno) poźniej cała lista pakietów, a przy nich czerwony x, rozumiem, że jak kliknę na ten x to odhaczy mi ten pakiet i nie wgra go ponownie do systemu tak??

Nie korzystam z Twoich obrazów.

15

Tak, kliknięcie tego usunie pakiet z listy.

Możesz zostawić tą listę tak jak jest (nie może być tylko na niej pakietów którym nie ma w repo openwrt) wtedy zbuduje i pobierze nowy obraz z tymi pakietami lub możesz tam usunąć/dodać pakiety jak chcesz coś dodatkowego.

16

Cezary napisał/a:

(nie może być tylko na niej pakietów którym nie ma w repo openwrt)

Właśnie zauważyłem, jak nie ma w repo, to wywali błąd.
Wrzuciłem luci-app-cpu-status
nie, ma go w repo...

17

Musiałem zrobić factory reset i wgrać konfig.
Coś mi nie poszło z tym Attended.....

18 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-17 13:15:17)

@Cezary, trafiłem na DNSSEC_openWRT_forum z rozwiązaniem.

Będzie ok, pytam, bo nie chce mi się znowu robić reset i wgrywać konfig z backup.

19

Nie wiem czy działa, jak używałem stubby do tego.

20

Hmmm....
Dobra to muszę zobaczyć co i jak ze stubby...

21

Dobra ogarnąłem nieco inaczej, na każdej z moich instalacji pi-Hole postawiłem sobie unbound. Każda instalacja ma swój, więc jak resetuje którąś, to DNS w sieci działa.

Bałem się, że znowu coś spierd***e ;-)
Sporo czasu minie, jak się dogadam z openWRT na routerze, ale ogólnie dość fajnie to chodzi.
ER-X bez właczonego SW i HW, zamyka moje łącze, przy ogólnym zużyciu CPU na poziomie 38-50%.
Jedyny minus SW i HW - po włączeniu znikają statystyki w Port Status. O ile WAN zlicza dane, to już w LAN nie...

22 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-17 19:54:39)

Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj.

Mam Pi-Hole w sieci.
W interfejsie LAN, podałem Custom DNS, i IP moich Pi-Hole.
Ale nie wiem dlaczego, router przydziela prócz moich DNS, IP samego routera, wówczas część zapytań leci poza pi-hole...

Gdzie to mam jeszcze zmienić?

config interface 'lan'
        option device 'br-lan'
        option proto 'static'
        option ipaddr '192.168.0.1'
        option netmask '255.255.255.0'
        option ip6assign '60'
        list dns '192.168.0.99'
        list dns '192.168.0.90'

config interface 'wan'
        option device 'eth0'
        option proto 'dhcp'
        option peerdns '0'
        list dns '1.1.1.1'
        list dns '1.0.0.1'
        option hostname '*'

Poza tym więcej zapytań trafia na zapasowy DNS (ten 192.168.0.90) na OPNsense było odwrotnie, tak jak być powinno.
Sprawdziłem na telefonie, DNS przydzielony jest jeden i jest to IP routera.

23

Trzeba dodać opcję 6 w DHCP z wskazaniem na DNSy.

24 (edytowany przez lexmark3200 2024-05-17 20:02:27)

możesz jaśniej?? ;-D Czy chodzi o DNS weight  - taka opcja jest w LuCI - (The DNS server entries in the local resolv.conf are primarily sorted by the weight specified here) - domyślnie jest wartośc "0"

Tak to się robi w UCI

uci add_list dhcp.lan.dhcp_option="6,8.8.8.8,8.8.4.4"

25

config dhcp 'lan'
    option interface 'lan'
    option start '100'
    option limit '150'
    option leasetime '12h'
    option dhcpv4 'server'
    option dhcpv6 'server'
    option ra 'server'