1

Temat: Przedłużenie sieci

głowny router Openwrt -
1.czy mozliwe jest podłaczenie 2 routera ( modemu ) typu np. Funbox6 tak by robił tylko za AP   , nie wiem co jest wanem w np.Funbox6  ,  ale zakladam  ze wejscie swiatłowodowe 
2. jezeli by zastosowac mediakonwrter , lub jakiś GPON ont ,  zeby połączenie bylo takie : router Openwrt -- miedz -- GPON-mediakonwerter - swiatło --Funbox6 = AP
Czy takie coś może wogóle zadziałać ?

2

Odp: Przedłużenie sieci

1. Tak, podłącz go przez lan, wyłącz na nim serwer dhcp, ustaw mu na lanie jeden z adresów które rozdziela funbox. Będziesz miał ap: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady
2. Nie rozumiem sensu połączenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Może nie zbyt jasno  przedstawiłem założenia   moze doprecyzuje : jak podłaczyc sie do Funboxa6  to wiem - moim celem  jest jak  podłaczyc sie funboxem6  do  routera z openwrt - czy to wogóle mozliwe   ?
Może inaczej - załóżmy ze mam BPR3 z wkładka światłowodową SFP   i  chciałbym  to  wykozystac zeby  po światłlwodzie  udostepnić  internet do funboxa6    ?

4

Ale w jakim celu miałbyś tego funboxa używać? Jeżeli jako AP to tak samo, ustaw na nim adres, wyłącz dhcp i podłącz przez lan. Będzie robił za AP.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

działa  mam wifi6  smile    może to zabrzmi dziwnie ale nie ustawiałem nigdy w takim trybie routera  , spodziewałem sie innego działania   , na laptopie z linux   zadziałao od kopa , adres dostałem taki jak z głownego routera , na tel. musiałm ustawic adres na sztywno , ale tez działa

6

ad2014 napisał/a:

działa  mam wifi6  smile    może to zabrzmi dziwnie ale nie ustawiałem nigdy w takim trybie routera  , spodziewałem sie innego działania   , na laptopie z linux   zadziałao od kopa , adres dostałem taki jak z głownego routera , na tel. musiałm ustawic adres na sztywno , ale tez działa

Dziwne jest to, że jesteś zdziwiony, że to działa, bo niby dlaczego takie połączenie miałoby nie działać?
Pytanie zasadnicze dlaczego w telefonie musiałeś ustawić adres IP, bo normalnie telefon powinien dostać adres przydzielony przez DHCP.