1

Temat: Sysupgrade pytanie

Witam, czy jest jakaś opcja, poza zrobieniem własnej kompilacji, żeby pobrane obrazy od Cezarego zmodyfikować z domyślnych ustawień - coś na kształt openwrt firmware selektora "Skrypt do uruchomienia przy pierwszym rozruchu (uci-defaults)".
Inaczej mówiąc, idealnie byłoby by żeby z jednego urządzenia zgrał cały firmware i wrzucił do następnych urządzeń, ale tak się pewnie nie da (poza fizycznym dump'em).
Głównie chodzi mi o to zeby interfejs br-lan nie był na domyślnym IP -więc taki uci-defaults byloby super też.
Chyba ze ktoś ma inny pomysł. Bo sysupgrade z opcją restore config zrobi podobnie czyli wgra obraz i config czy inaczej to działa?

Pozdrawiam serdecznie!

2

Odp: Sysupgrade pytanie

1. Robisz backup konfiguracji i ją przywracasz na innym sprzęcie.
2. Zgrywasz cały flash (w sensie tylko partycję firmware) i jeżeli to był squashfs to możesz na identycznym sprzęcie go przywrócić.

Oczywiście musisz pamiętać że w konfigach mogą być np. adresy MAC.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

3. Weź imagebuildera z openwrt, dodaj moje pakiety jeżeli czegoś koniecznie z moich potrzebujesz i złóż sobie obraz z pakietami takimi jak chcesz

4

Dzięki Cezary!
Ad.1 Chodzi mi o działające już sprzęty w sieci innej niż domyślna - wgrywam obraz z czyszczeniem danych, potem po restarcie musze kombinować z szybkim połączeniem się z komputera co ma sieć 192.168.1.X, loguje sie i tak robie.
Wszystko fajnie, ale może można ominąć te parę minut nowego urzadzenia z adresem i włączonym DHCP.

Ad.2 Jak zgrać te partycje? jakiś poradnik?

btw. może dałoby zmienić twój obraz (dodać tam pliki) - czy to zmienia jakoś sumę kontrolna itp?

5

Ad2: dd if=/dev/mtdX of=/tmp/plik-z-firmare.bin

Jakie mtd to przez cat /proc/mtd poszukaj.

Mój obraz jest tak samo jak te z openwrt po prostu archiwum (chodzi o sysupgrade) z plikiem kernela i squashfs. Możesz to rozpakować, zmienić, złożyć znów i będziesz miał zmienione.
Ale niestety musisz to robić przez toolsy openwrt żeby np. na końcu dodało się odpowiednie metadata itd. Prośćiej będzie jak to zrobisz metodą 3 - złożysz obraz z tego co chcesz.

6

Tak szukam w obrazie informacji o 192.168.1.1 jako domyślnym, ale patrzę w Twoje "uci-defaults" i jakbym tam dodał informacje ze br-lan ma dhcp-client a nie statyczny IP to by mi wystarczylo...
Możesz krótko napisać (podlinkować) które narzędzia służą aktualizacji tych metadata?

Pozdrawiam serdecznie!

7

Te narzędzia to całe sdk z openwrt. Nie ma jednego który zrobi dokładnie to co chcesz. Dlatego pisałem - użyj imagebuildera do zrobienia własnego obrazu.

8

Czarku, glupie pytanie, sciagnalem sobie imagebuildera na debianie, czy jest gdzies Twoj artykuł jak dodać twoje pakiety itp? Czy podobnie jak poradnik "wlasna kompilacja"?

Pozdrawiam

9

Nie, nigdy nie opisywałem imagebuildera (i w sumie nie wiem dlaczego).

Ale to jest proste - napisz make w katalogu to wyświetli ci listę poleceń. Obce pakiety (gotowe) dodajesz do katalogu packages, tych które są w repo openwrt oczywiście nie dodajesz bo on je sam sobie z repo ściągnie. Podczas robienia obrazy w FILES możesz podać że jest katalog z plikami które ma dołączyć do obrazy, jest też zmienna PACKGES mówiąca jakie pliki ma wkładać. Czyli np. robisz przykładowo coś takiego:

make image PROFILE="tplink_tl-wdr3600-v1"  PACKAGES="luci luci-app-firewall luci-app-opkg luci-base luci-i18n-base-en luci-i18n-base-pl luci"

I buduje ci obraz z pakietami podstawowymi + te wymienione

10

Pobawię się, dopytam tylko, czy Twoje wersje to wzięte openwrt z katalogów snapshot, czyli jak działa mi dobrze Twoja wersja np. z 9 marca (r23780) to z tej wersji musza zaciągnąć imagebuilder'a tak?
A i jest gdzieś lista twoich dodatków (gdzies w feedach? itp). Wiem, że to hektar roboty, ale może bym Ciebie namówił, zeby był taki firmware selector z Twojej wersji plus te dodatkowe pakiety na stronie.
Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi!

11

Pisałem już, ja nie mam takich zasobów sprzętowych żeby robić taki builder online.

Moje pakiety są w moim repo, możesz je pobrać. Są kompatybilne z danym wydaniem (czyli np. openwrt-23xx) więc jak weźmiesz w miarę świeży imgebuilder to żadnych problemów nie powinno być.