1

Temat: Update z Kamikaze 8.09RC1 na 8.09 - ASUS WL-500gP

Witam!

Dzisiaj zauważyłem, że przestały działać repozytoria dla 8.09RC1 - zniknęły, pewnie ma to związek z pojawieniem się wersji 8.09 wink
Czy istnieje jakiś bezbolesny sposób na update tego software bez utraty konfiguracji routera??
Zastanawiam się nad podmianą linka do repozytorium w /etc/opkg.conf - system przetrwa taką zmianę?

Pozdrawiam: Brii

2

Odp: Update z Kamikaze 8.09RC1 na 8.09 - ASUS WL-500gP

Poszukałem trochę i znalazłem "fixa" - do opkg.conf wrzuciłem downloads.openwrt.org/kamikaze/old/8.09_RC1/
Pytanie czy można zrobić bezbolesny update na 8.09 pozostaje aktualne smile

3

Bezbolesny nie będzie.

8.09 (rc1) wprowadziło polecenie sysupgrade, któe robi flashowanie systemu z zachowaniem konfiguracji z /etc/config.

Ale - jeżeli cokolwiek ustawiłeś sam to to zginie. Najprościej - skopiować na bok zawartość /jffs lub tylko /etc/config, zrobić normalny reflash całości  a później odtworzyć niezbędne pliki...

PS. Tak, znikniecie repo rc1/rc2 ma z tym związek.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

U mnie ostatnio

/sbin/sysupgrade http://downloads.openwrt.org/kamikaze/8.09/brcm-2.4/openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx

spowodowało  zwis i musiałem wgrywać "ręcznie". Możliwe że trzeba najpierw zgrać obraz i jechac z lokalnego folderu lub jakiś swith zastosować. Przyznam że nie zgłębiałem się w temat więc na własne życzenie mogłem skopać.

5

A jak Panowie sądzicie - długo będzie dostępne repozytorium dla RC1?? Bo przyznam szczerze, że trochę grzebałem w routerze poza /etc/config i nie za bardzo widzi mi się poszukiwanie wszystkich zmian...

6

Ja coś czuję że będziemy mieli 9.03 zaraz albo coś koło tego - trochę bugów jest w pakietach zewnętrznych, więc jestem ciekawe co deweloperzy wymyślą.

IMO - przemyśl to co zrobiłeś, zrób upgrade do 8.09 i skonfiguruj jeszcze raz. Będzie jak znalazł w razie czego *

*) o ile nie używasz rtorrenta, bo nie jest dostępny w repo 8.09. Nie kompiluje się.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Cezary napisał/a:

o ile nie używasz rtorrenta, bo nie jest dostępny w repo 8.09. Nie kompiluje się.

To się baaaardzo cieszę, że nie zrobiłem upgrade, bo używam wink
Cóż - póki co jadę na RC1 do upadłego i zrobię sobie mirrora repo - w myśl zasady - działa nie zmieniaj smile