1

Temat: BPI-R3 i dysk nvme

Wrzucał ktoś do BPI-R3 dysk NVME ? Ja dziś próbowałem włożyć Kingston NV2 M.2 Gen4 PCIe NVMe ale niestety go nie wykrywa. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale OpenWrt mam wrzucone na eMMC. Czy pechowo trafiłem i dysk nie jest obsługiwany ? Przez to, że jest x4 a nie x2 ? Gdzieś wyczytałem aby zainstalować pakiet kmod-nvme. Czy to coś pomoże ? Dysk już wykręciłem i nie wiem czy jest sens znowu wszystko rozbierać dla takiego samego efektu.

2

Odp: BPI-R3 i dysk nvme

Gen3 obsługuje Mediatek, instalacja Gen4 nie musi zaskoczyć, w zasadzie im tańszy Gen3 tym lepszy wink Czy instalacja potrzebnych pakietów ma sens to trudne pytanie, rozkręcanie i weryfikacja to też absurdalna sprawa, nie polecam wink

3

@zaawii: sprawdź teraz czy ten kmod-nvme jest potrzebny, bo jeżeli tak to dorzucę do budowanych obrazów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Sprawdzę i dam znać chociaż czuję, że dysk trafi na Olx hmm

5 (edytowany przez RafalB 2024-02-10 12:07:48)

Domyślnie brak jest pakietu od nvme czy ahci lub scsci które przydatne jest przy dyskach pci. Dyski SATA na porcie M.2 nie są obsługiwane! Dyski "PCI" na M.2 działają poprawnie po dodaniu ahci i ata.

6

Cud jakiś bo po instalacji kmod-nvme działa wink

lsblk
NAME          MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
nvme0n1       259:3    0 931.5G  0 disk
└─nvme0n1p1   259:4    0 931.5G  0 part

Zamontowany i udostępniony po ksmbd. Transfery przy kopiowaniu po kablu na poziomie 120 MB/s. Jestem zadowolony.

7

zaawii napisał/a:

Cud jakiś bo po instalacji kmod-nvme działa wink

lsblk
NAME          MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
nvme0n1       259:3    0 931.5G  0 disk
└─nvme0n1p1   259:4    0 931.5G  0 part

Zamontowany i udostępniony po ksmbd. Transfery przy kopiowaniu po kablu na poziomie 120 MB/s. Jestem zadowolony.

no działa w swojej bananie mam wrzucony kingston kc3000 wiem że na wyrost ale miałem akurat taki to poszedł na serwer, w dzisiejszym obrazie Cezary już dodał pakiet do obsługi dysków nvme i nic nie trzeba instalować, transfery bardzo dobre ale po kablu po wifi jest różnie jak pomieszczenie z routerem to też 120mb/s (wifi6) ale pomieszczenie z ścianą i już 50-60 także średnio, ogólnie jestem zadowolony, bo zamiast dwóch (router+NAS) pudełko mam jedno, szkoda że nie dali 4gb ram w tej wersji ale zawsze jest opcja zakupu bpi-r4 jak się pojawi moduł wifi7

8 (edytowany przez sienios 2024-02-10 22:15:53)

Cezary napisał/a:

@zaawii: sprawdź teraz czy ten kmod-nvme jest potrzebny, bo jeżeli tak to dorzucę do budowanych obrazów.

Hej,

Tak bez kmod-nvme nie widać dysku NVME w BPI-R3.
Też go dogrywałem (mam  GIGABYTE NVMe 256GB SSD GP-GSM2NE3256GNTD).

Pozdrawiam

9

Więc już macie to w obrazach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.