Temat: Oprogramowanie do wgrania obrazów na dysk

Cześć
Próbowałem zgrać obraz od Cezarego za pomocą clonezilla, ale rzeczona clonezilla go nie rozpoznaje (nie listuje). Czy jest jakieś narzędzie z gui umożliwiające proste zgranie obrazu na dysk?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

2

Odp: Oprogramowanie do wgrania obrazów na dysk

Pod linuksa? dd
Pod windows? balenaEtcher

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No pod linuxa, bo chcę zapisać na mini pc. Tylko dd wymaga magicznych poleceń, a ja bym chciał coś dla tumanów.

4

gnome-disks, klikasz na dysk i górnym prawym pod trzema kropkami masz "przywróć obraz dysku".

5

Dzięki, udało się nagrać obraz, ale chyba coś pobaraniłem. Zacznijmy od wyboru obrazu. Mam mini pc z N100, wyjściem na monitor, porty usb i ethernet. Jest też dysk NVMe. Który obraz nada się do tego najlepiej? Dysk może być totalnie wyczyszczony, a wolne miejsce przerobię na swap.

6

Albo combined albo combined-efi jeżeli bios masz z uefi. I albo squashfs albo z ext4, to już zależy od preferencji.

7

Jeszcze nie opanowałem wszystkich meandrów tego urządzenia. Na ten moment startuje mi bez mojej ingerencji tylko już obrazów efi. To by nie było problemem gdyby nie drobiazg: na dysku efi nie mogę wykorzystać wolnej przestrzeni na swap, bo wywala następujący komunikat:
Error creating partition

Error creating partition on /dev/nvme0n1: Failed add partition to device '/dev/nvme0n1' (Unable to satisfy all constraints on the partition.) (udisks-error-quark, 0)

8

Ale gdzie ci się tak wyświetla? Bo udiska nie ma w openwrt. Zainstaluj sobie fdiska, zrób partycję pod openwrt i używaj jej jako swap. Choć nie wiem czy powinieneś, zależy ile tam masz ramu.

9

Z poziomu gnome-disks. Z fdskiem też próbowałem, ale zalecał odmontowanie wszystkich systemów plików. Na ten moment nie pamiętam dokładnie co napisał, ale jeśli potrzeba, to mogę to odtworzyć.

10

Weź wgraj obraz openwrt na dysk, a później albo zwiększ sobie partycję do 100% przez gparted albo zrób sobie kolejną partycję tak jak chcesz, pod linuksem. A później uruchom z tego dysku normalnie openwrt.

11

Ok, przemęczyłem to za pomocą gparted, pozwalając mu coś naprawić. Teraz mam wolnej pamięci:

root@Gargoyle:~# free
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:       16143636      275600    15830256          96       37780    15728384
Swap:     499827708           0   499827708

czyli bardzo sympatycznie. Biorąc pod uwagę, że zapis dysku nvme jest rzędu 700MB/s, to można chyba stwierdzić, że jest całkiem nieźle.
W przypadku NASa, podczas naprawy macierzy, były potrzebne grube terabajty swap. Być może kiedyś się to przyda.

12 (edytowany przez badziewiak 2024-02-12 22:29:43)

Zacząłem od nowa. Wkurzył mnie ten cały serwer VPN, więc postanowiłem wszystko wywalić i przywrócić ustawienia fabryczne. Spróbowałem failsafe, ale nie znalazł partycji zdaje się do backupu. Wgrałem więc obraz Gargoyle ponownie. Znowu gparted rzucał się, że dysk jest nie taki jak trzeba. Odpaliłem fdisk i to wypisał:

GPT PMBR size mismatch (557599 != 1000215215) will be corrected by write. The backup GPT table is corrupt, but the primary appears OK, so that will be used.
The backup GPT table is not on the end of the device. This problem will be corrected by write.
Command (m for help):

13

Wciśnij w i niech zapisze wszystko po nowemu. Inna propozycja to: https://superuser.com/questions/1352065 … d-by-write