Temat: Linksys EA7500, po przeniesieniu rootfs na pendrv namnożyły się radia

Do się to jakoś posprzątać bez robienia rewolucji?

https://i.imgur.com/SZ1CUut.jpg

Przed wystawieniem rootfs na pendrive były dwa radia. Teraz jest 5. Niby trzy z nich skanują dostępne sieci ale żadnego jie da się uruchomić jako AP. Wireless not associated i koniec pieśni.

2

Odp: Linksys EA7500, po przeniesieniu rootfs na pendrv namnożyły się radia

W /etc/config/wireless masz wiele sekcji. Usuń go, zrób wifi config to się plik odbuduje z tym co wykrył w systemie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mesmariusz 2024-01-24 10:31:54)

Cezary napisał/a:

W /etc/config/wireless masz wiele sekcji. Usuń go, zrób wifi config to się plik odbuduje z tym co wykrył w systemie.

Zywaliłem stary plik, wymusiłem config:

# wifi config
Error relocating /usr/bin/iwinfo: iwinfo_format_hwmodes: symbol not found
Error relocating /usr/bin/iwinfo: iwinfo_htmode_name: symbol not found
Error relocating /usr/bin/iwinfo: vht_chan_width: symbol not found
Error relocating /usr/bin/iwinfo: ht_secondary_offset: symbol not found
Error relocating /usr/bin/iwinfo: ht_chan_width: symbol not found
Error relocating /usr/bin/iwinfo: iwinfo_format_hwmodes: symbol not found
Error relocating /usr/bin/iwinfo: iwinfo_htmode_name: symbol not found
Error relocating /usr/bin/iwinfo: vht_chan_width: symbol not found
Error relocating /usr/bin/iwinfo: ht_secondary_offset: symbol not found
Error relocating /usr/bin/iwinfo: ht_chan_width: symbol not found

Zadziałało, dzięki. :-). Chociaż nie wiedzieć czemu, mam wrażenie, że mi się w panelu co 2 sekundy radio 5G wyłącza i włącza (restartuje), sygnał raz -91dBm raz -69dBm. Po przełączeniu na inny kanał to samo. A zdaje się, że wcześniej było dobrze, no nic, poobserwuję.

4

Coś namieszałeś w systemie - masz na extroocie jakieś stare biblioteki/programy których nie zaktualizowałeś recznie, a masz nowy system. Zaktualizuj to co masz na extoocie.

5

Cezary napisał/a:

Coś namieszałeś w systemie - masz na extroocie jakieś stare biblioteki/programy których nie zaktualizowałeś recznie, a masz nowy system. Zaktualizuj to co masz na extoocie.

opkg list-upgradable | cut -f 1 -d ' ' | xargs -r opkg upgrade

Poszło sprawnie.

Na koniec dostałem takie komunikaty:

Collected errors:
 * resolve_conffiles: Existing conffile /etc/config/firewall is different from the conffile in the new package. The new conffile will be placed at /etc/config/firewall-opkg.
 * resolve_conffiles: Existing conffile /etc/config/dhcp is different from the conffile in the new package. The new conffile will be placed at /etc/config/dhcp-opkg.
 * resolve_conffiles: Existing conffile /etc/config/luci is different from the conffile in the new package. The new conffile will be placed at /etc/config/luci-opkg.
 * resolve_conffiles: Existing conffile /etc/config/uhttpd is different from the conffile in the new package. The new conffile will be placed at /etc/config/uhttpd-opkg.

Domyślam się, że jakoś ręcznie powinienem wymusić podmianę ?

6

Zależy. Masz je zmienione, więc coś w nich przestawiałeś. Jak podmienisz to  będziesz miał domyślne pliki bez swoich ustawień. Więc musisz zajrzeć w każdy, zobaczyć czy coś się zmieniło/cos jest więcej i ew uzupełnić pliki. Pewnie nic będzie ale zajrzeć warto, zależy jeszcze z jak starej wersji pierwotnie miałeś extroota.