1 (edytowany przez damrom 2024-01-18 13:05:36)

Temat: Usługa publicznego IP na własnym routerze poprzez router LTE/5G

Witam Was

Mam pytanie do Was czy jest na rynku naszych dostawców komórkowego internetu LTE/5G (Polkomtel, Play, Orange, T-Mobile) następująca usługa.

Wykorzystanie własnego routera bez modemu komórkowego z firmwarem producenta (router/firewall bez SIM), na którego WANie po RJ45 będzie dostępny publiczny adres IP od operatora komórkowego. Dostęp do internetu od operatora komórkowego przez router/modem LTE/5G z oprogramowaniem fabrycznym lub OpenWRT, który będzie skonfigurowany jako bridge. Analogicznie jak ma to miejsce przy dostawcach światłowodowych, ale bez wykorzystania PPPOE na własnym routerze tylko IP wpisane statyczne.
Wiem, że operatorzy umożliwiają korzystanie z publicznego stałego IP (za dodatkową opłatą) na routerze LTE, ale czy jest jakaś opcja, by on te IP przekazał na kolejny router bez korzystania z NATu i DMZ.

Pzdr

2

Odp: Usługa publicznego IP na własnym routerze poprzez router LTE/5G

Tak, jak znajdziesz odpowiedni router które umożliwi to (np. niektóre huawei, zte, mikrotiki), To czy ma czy nie poszukaj w dokumentacji dane modelu - szukasz opcji bridge (lte bridge, zwał jak zwał). Na firmware producenta, openwrt nie ma i nie wspiera takiego trybu bridge.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za naprowadzenie.
Zapytałem w Polkomtelu i mi nawet wysłali listę routerów z bridge lte/5G ze swojej oferty.
Routery brandowane, ale dla mnie nie ma to znaczenia.

Pzdr

4

I oczywiście tak jak napisałeś - musisz wykupić usługę publicznego adresu IP, nie wiem jak w plusie się ta usługa nazywa, w Orange jest to "vpn" i może być albo dynamiczny (w sensie zmienia się po restarcie) lub stały adres IP. Bez też nie uzyskasz dostępu z internetu do swojego urządzenia, nawet jeżeli modem będzie przestawiony w bridge, bo operatorzy domyślnie blokują ruch inicjowany z zewnątrz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Zyxel nr7101 miedzy innymi to ma.Testowalem i dziala na OFW.Na openwrt tej funkcjonalnosci  nie ma