Temat: TpLink TL-WR842Nd v2.1 upgrade 1.14 gargoyle

Witajcie.  Na początek dziękuję wszystkich którzy aktywnie biorą udział na forum. Dzięki Waszej pomocy łatwiej ogarnąć temat ????.
Do rzeczy. Mam leciwy już router jak w temacie. Działa n nim gargoyle 1.13 w wariancie oprogramowania ar71 i ath79. Jednak oprogramowanie 1.14 ath79 które jak sądzę udało mi się wgrać niestety nie działa lub nie chce uruchomic prawidłowo urządzenia. Jedynem sposobem na upgrade który do tej pory się udał,  to przez GUI oryginalnego oprogramowania tplink oraz tryb awaryjny przez WinSCp. Może komuś udało się skutecznie uruchomić oprogramowanie na tym routerze w wersji 1.14? Póki co podobnego wątku z gragulcem 1.14 dla tego modelu nie znalazłem. Proszę o sugestie i pomoc. Z góry dziękuję. Paweł

2 (edytowany przez Cezary 2024-01-17 10:20:33)

Odp: TpLink TL-WR842Nd v2.1 upgrade 1.14 gargoyle

On ma 32MB ramu. Nie instaluj i nie uruchamiaj współczesnych wersji openwrt/gargoyle na routerach z 32MB ramu, bo mimo że się uruchomi to już jest to za mało na obecne wymagania. Od wielu już lat.

Zostań przy starej wersji oprogramowania a jeszcze lepiej zmień router na coś z większą ilością pamięci ram i flash.

PS. Wywaliłem obrazy gargoyle dla wr842 v1/v2. Nie powinno ich tam być.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

I wszystko jasne. Podejrzewalem, że ma to związek z dostępną w routerze pamięcią.Teraz mam pewność i to zrozumiałem.  Dziękuję

4

Kilka miesięcy temu wgrałem wersję 22.03.X OpenWRT, oczywiście bez żadnych dodatków typu LUCI itp. do TP-Link TL-WR842N/ND v1. Nawet działał kilka dni, ale był odczuwalnie wolniejszy niż na OFW czy na DD-WRT. Wgrałem mu najnowsze DD-WRT i śmiga u znajomych na skromnym łączu.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

5

Mam nieco inny model, ale też dziadzio - WR841v13
Choć RAMu ma więcej (64), to cokolwiek mu załadujesz (Gargulec czy Openwrt z LUCI), zachowuje się niestabilnie. Wiesza sie, gubi cały konfig etc. Można się wściec.
Ale...
Wystarczy, że załadujesz mu czysty system bez nakładek graficznych i skonfigurujesz go z konsoli. Wówczas nawet 62tys pozycji w adblocku mu nie przeszkadzają. Te 1,5MB w sofice robi różnicę

6

Właściwe to nie wielkość softu samego w sobie a uruchomienie uhttpd i towarzyszących rzeczy żeby gui działało.
Jak weźmiesz obraz z luci i wyłączysz uhttpd to też to będzie względnie chodziło, chodź wtedy masz zmarnowanego flasha bo zawalony jest programami które i tak są wyłączone.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.