Temat: Prosze o pomoc w przeróbce routera
Witam
Mam teraz problem z przeróbką routera. Bo nie chce kupować nowego. Mianowicie mam Asmaxa Ar-804 gu (dla wyjaśnienia ma on modem ADSL wbudowany i działał z Neostradą). Wgrywałem do niego testowo kiedyś openwrt dokładnie kamikaze 8.09.2. i działało, ale jakoś konfiguracja z neostradą mi nie poszła i wróciłem do softa z D linka 624t (mało istotne, ale na sofcie dlinka działał lepiej, nieważne). Chcę go pożyczyć znajomemu na stancję. Teraz co muszę uzyskać:
Kolega ma łącze kablowe. Router ma 4 porty LAN więc jeden port musi być w jakiś sposób zamieniony na WAN. Dodatkowo muszę mu przypisać określonego MACa (mam maca poprzedniego routera poprzednich lokatorów którzy mówili, że ciężko się dogadać z adminem jeśli chodzi o zmianę czegokolwiek).
Dalej, pozostałe porty LAN muszą być aktywne i działać.
Konieczne jest wifi, gdyż właściwie wszystkie komputery (3 sztuki) będą działać przez wifi. Koniecznie jakieś dobre szyfrowanie, myślę o WPA co najmniej.
Istotne jest również DHCP, a reszta wyjdzie w praniu.
Dodam, że muszę to zrobić do piątku do godziny 12-13. Jeśli ktoś będzie chętny do pomocy proszę pisać tu albo na PW
Jeśli to ma jakieś znaczenie kolega ma łącze 15Mb/s
Z góry dziękuję za pomoc.