Temat: Połączenie routerów LANem , LuCi-LuCi "gryzą się"

Witam,

Mam problem z konfiguracją 2giego routera jako AP.
Router LTE (MF286D) z LuCi + dodatki do modemu i najnowszy firmware modemu. Z racji słabego wifi (realna prędkość to 10-20mbit), gdzie LTE osiągam z agregacją 100-120Mbit po LAN,  BTS w lesie, na odludziu.. big_smile   chciałem wykorzystać WR1043ND v3 (LuCi) jako AP dla wifi. Niestety Nie mogę skonfigurować Routera nr 2 (WR..)
Próba ręcznego wyklikania lub z SSH  z https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfiguracja "Praca jako AP " Nie daje rezultatów. Routery podłączone LAN - LAN.  WR nie dostaje adresu z DHCP od MF'a, Komputer połączy z wifi do WR.. nie dostaje prawidłowego IP od MF'a. Wygląda na to,jakby MF.. nie wykrywał prawidłowo drugiego routera.
Będę wdzięczny za pomoc,sugestie.. Męczę się 2gi dzień z tym..

2

Odp: Połączenie routerów LANem , LuCi-LuCi "gryzą się"

A czemu niby WR ma dostawać adres z dhcp? Na stałe ustaw. Sam zacytowałeś poradnik, nic tam nie ma o dhcp.

Co właściwe wykonałeś na WR?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jerry2427 2024-01-01 21:46:08)

Na WR  wykonałem to co w poradniku, (komendami, oraz ręcznie.. )  No chodziło mi oto, ze MF ma DHCP i od niego dostawałby adres, oraz lub podłączone przez niego urządzenia. Kiedyś konfigurowałem w taki spobób routery niestety nie pamiętam dokładnie ustawień aby sobie podpatrzeć, oraz na pewno nie bylo to LuCi. Jak wgrałem Gargoyle na WR i próbowałem, nie było efektu.

4

Gargoyle na WR na lanie nie ma opcji włączenia DHCP, więc nie wiem co próbowałeś.

Ustaw tak jak w poradniku, oczywiście zmień adresu jeżeli inaczej masz adresację, musi działać. Jak nie to pokaż co dostaje klient podczas podłączenie do AP.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez jerry2427 2024-01-02 10:01:58)

Router WR (LuCi)zresetowany.
Ustawiłem z putty "Praca jako AP" z poradnika.
Dodatkowo ręcznie z GUI uruchomiłem wifi (wymagało ręcznego ustawienia danych karty sieciowej w kliencie)
Po podłączeniu routera WR LAN - LAN do MF'a.

Próba połączenia przez wifi:
Auto konfiguracja klienta (karty sieciowej), uzyskałem takie adresy. Brak możliwości wejścia w GUI WR.
ip 169.254.221.110
maska 255.255.0.0
brama brak
dns brak
(...)

### EDIT:

Problem rozwiązany,  MF  miał jedno gniazdo LAN wspólne z WANem co powodowało konflikt. i przepisywało adres  WANu... Mam utrudniony dostęp do Routera i nie zauważyłem napisu na MFie. Dodatkowo przeziębienie /choroba też nie pomagała więc nie polecam się w takim stanie brać się  za robótki wink

Dziękuje i Pozdrawiam