Temat: redirect portu FTP

Hejka,

Zrobiłem redirect portu w ten sposób:

firewall.@redirect[2]=redirect
firewall.@redirect[2].dest='lan'
firewall.@redirect[2].target='DNAT'
firewall.@redirect[2].name='FTP redir'
firewall.@redirect[2].src='service_zone'
firewall.@redirect[2].dest_ip='192.168.1.111'
firewall.@redirect[2].proto='all'

próba zalogowania się prosto na 192.168.1.111 - ok, poprzez 192.168.1.114 komunikat na kliencie lftp - connection refused. Inne porty, które przekierowuję na ten host działają bez problemu - 8433, 8080, 502.

Czary jakieś?

KK

2

Odp: redirect portu FTP

Albo ftp nie słucha na innych portach niż localhost. Skoro działa na innym portach to przekierowanie ci działa, problemu szukaj w konfiguracji ftp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

no właśnie nie. z mojego laptopa 1.120 do 1.111 - FTP działa. z urządzenia OpenWrt 1.114 do 1.111 - działa, z 1.120 do 1.111 poprzez 1.114 - nie działa. w takiej samej konfiguracji (1.120->1.111 przez 1.114), ale WWW - działa.

4

A masz pakiet kmod-nf-nathelper?

Ogólnie to dziwnie adresujesz sieci, skoro w sieci LAN masz adres FTP - 1.111 a w sieci "service_zone" masz laptop - 1.120
Tak wynika z przekierowania które pokazałeś w #1 między "zonami" src i dest oraz z adresów z posta #3

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

5

Użycie komendy "route" też może pomóc rozszyfrować metodę przydzielania adresów IP.

6

krzysztof.kalukin napisał/a:

no właśnie nie. z mojego laptopa 1.120 do 1.111 - FTP działa. z urządzenia OpenWrt 1.114 do 1.111 - działa, z 1.120 do 1.111 poprzez 1.114 - nie działa. w takiej samej konfiguracji (1.120->1.111 przez 1.114), ale WWW - działa.

Czekaj. Jeżeli masz te same adresacje to rouere robi  za zwyłły AP, nie potrzebujesz ŻADNYCH przekierować i innych operacji na firewallu bo w obrębie lanu przecież nie masz ograniczeń na firewallu. Nic kompletnie nie musisz robisz na głupim AP.

walki ciąg dalszy. ustawiłem przekierowanie w taki sposób:

firewall.@redirect[2]=redirect
firewall.@redirect[2].dest='lan'
firewall.@redirect[2].target='DNAT'
firewall.@redirect[2].name='FTP'
firewall.@redirect[2].src_dport='21'
firewall.@redirect[2].dest_port='21'
firewall.@redirect[2].src='service_zone'
firewall.@redirect[2].dest_ip='192.168.1.111'

Efekt jest taki, że redirect działa na MacOS, natomiast pod Windowsem jest taka sekwencja przy próbie połączenia:

230 User logged in, proceed
ftp> dir
530 Could not create socket!
503 Bad sequence of commands

8

Sam port 21 może nie wystarczyć, ftp może używać też portów o wyższych numerach, zależy czy używasz tybu active czy passive. No i port 20...

port 20 przekierowałem, ale bez zmian. Przełączenie w tryb passive skutkuje tylko tym, że klient ciut dłużej myślał, z błędem 503 Bad sequence of commands.

10

Więc spróbuj pobawić się ustawieniami klienta. MacOS chodzi, więc sam proces jest względnie dobrze ustawiony.

na linuxie też działa...

Hejka,

Problemu nie da się chyba ogarnąć przez redirect portów. To się udaje w bardzo ograniczonym zakresie ogarnąć tylko w momencie jak host ma ustawiony adres bramy na urządzenie OpenWrt, a taka konfiguracja nie jest możliwa - urządzenie będzie pracować w ramach jakiejś sieci firmowej i nie może być gatewayem.
Czy jest możliwość, aby uruchomić usługę FTP proxy na OpenWrt?