Temat: Tplink wdr 3500 memory erase all

Cześć

Cytując klasyka - "Jak do tego doszłooo nieee wiem..."

Ale wrzucałem soft przez tftp późno w nocy, miałem przygotowane linijki poleceń i w śród nich była linija:

erase all hmm

Wymazałem pamięć routera. Konsola niestety go już nie widzi, palą sie wszystkie ikonki.. jest jakaś opcja go postawić? W sumie jest mi potrzebny tylko do testowania vlanów...

2

Odp: Tplink wdr 3500 memory erase all

Tylko przez wylutowanie flash i wgranie zawartości przez prrogramator. Jak wyczyściłeś flash to zrobiłeś mu pranie mózgu, ale takie że on nawie nie wie że musi oddychać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez smereka 2023-12-05 12:25:17)

Naprawa mało opłacalna ale możliwa. Sztuka dla sztuki bym powiedział w przypadku tego starego modelu. Musisz mieć programator kości. Na początek szukasz full dumpa tej kostki od innego takiego samego modelu gdzieś w necie. Dane kalibracyjne radia mogą się różnić wiec radio może nie działać wcale, działać z jakimś problemami a jak masz szczęście działać prawidłowo. Jak znajdziesz to wówczas wylutowujesz flaszkę. Do programatora. Wrzucasz dumpa i z powrotem do pacjenta. Zszywasz go. Odpalasz i patrzysz czy zacznie dyszeć smile

Jak zacznie dyszeć radość z pomyślnej operacji niezastąpiona

P.S dla sportu mogę Ci zaprogramować jak będziesz wszystko miał

4

no właśnie on jest w sumie bezwartościowy ale do testów był spoko...gdzieś czytałem, że chyba mozna to zrobić poprzez raspberry pi ? Macie z tym doświadczenie? Ewentualnie gdzie mogę znaleźć takiego dumpa do tego flasha?

5

Najprościej to znajdź kogoś kto ma wdr3500.

Tak, RPI może robić za programator SPI, ale... to już sztuka dla sztuki.

6

@javor1500 mam cały wsad do WDR3500, nie dam ręki uciąć że sprawny ale do sprawdzenia. Odezwij się na priv, to podeślę.

7

pepe2k napisał/a:

@javor1500 mam cały wsad do WDR3500, nie dam ręki uciąć że sprawny ale do sprawdzenia. Odezwij się na priv, to podeślę.

Dzięki napisałem na pv smile

8

Heja udało mi sie wylutowac kość, podłaczyc do raspberry. Czy musze jakoś dzielic gtowy wsad czy wystarczy go wgrać w całości?

9

Jeżeli masz rzut całej innej kości to nic nie robisz, wgrywasz obraz 1:1 do pamięci spi.

10

Udało się wgrać ten otrzymany od kolegi wsad do wdr3500 jednak po podłaczeniu programatora przez putty wypluwa błąd..

Param Page Failure: 0x0Unknown Nand device: 0x0 0 0 0 0
find_hif: bootstrap = 0xaf055a
WASP BootROM Ver. 1.1
Nand Flash init

11

Programator przez putty? Co właściwe podłączyłeś i jak.

12 (edytowany przez javor1500 2023-12-10 09:54:49)

Ogólnie robiłem według tego poradnika
https://www.youtube.com/watch?v=wCwBvoueBG4

Miałem jeden zwarty mostek przy epromie. Po wyczyszczeniu router ruszył. Wstał na nim gargoyle.
Chce tam teraz wgrać ddwrt.
Po uruchomieniu konsoli przez programator cp2102 mam w konsoli

*   U-Boot 1.1.4  (Nov 19 2014, 09:48:20)   *

DB120 (AR9344) U-Boot for TL-WDR3500

DRAM:   128 MB DDR2 32-bit
FLASH:  Winbond W25Q64 (8 MB)
CLOCKS: 560/450/225/28 MHz (CPU/RAM/AHB/SPI)

LED on during eth initialization...

Hit any key to stop autobooting:  0

uboot>

Domyślam sie, że w gotowym flashu od kolegi wyżej byl inny bootloader..

edit:

Ok, ogarnałem wysłałem flash na router tylko teraz trzeba wyczyścić reszte pamięci. Kwestia tych wartości.. Flash tplinka ze strony tplinka własnie  jest wielkości :

TFTP transfer complete!

Bytes transferred: 8192512 (0x7d0200)

13

Pytanie - wszystko śmiga ale chciałbym przejść z ddwrt na openwrt. Niestety ni jak nie mogę wgrać stockowego firmweru. Ani webrevert ani oryginalny nie wchodzi. Przy werbrewert ze strony ddwrt niestety robi sie cegła i trzeba go podnbosic przez tftp.

Mam tylko firmwere bez loadrea na ddwrt. Macie może przyciety stockowwy firmwere tplinka?

Ewentualnie jakąś wskazówkę jak moge wrócic do ori firmwereu z ddwrt?

14

Przecież jak działa ci tftp to wgraj od razu openwrt przez tftp.

15

Po wgraniu opnwrt router nie wstaje. Przypuszczam że po wgraniu kompletnego eprommu od kolegi wyżej wgrał się niestandardowy bootloader i pomimo wygrywania flasha tplink czy opnwrt (nawet ten z Twojej strony) roter nie staruje