Temat: Partycja SWAP czy to jeszcze zasadne ?

Cześć.

Jak w temacie (pomijam hibernacje na laptopie)
Stawiam serwer gdzie będzie ok 100 GB ramu tworzyć  swap ? Jakie jest Wasze zdanie ?

Pozdrawiam

2

Odp: Partycja SWAP czy to jeszcze zasadne ?

Krąży gdzieś przekonanie że swap powinien jakiś być bo niby system ma lepiej działać. Ale gucio, możesz swap nie robić i nie widać żadnej różnicy. Także przy takiej ilości ramu - ja bym nie robił.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Też miałem podobny dylemat niedawno na produkcji.
W domu od dawna wywalam swap'a.
Na produkcji było 8GB wywaliłem swapa. Efekt taki, że przy dużej licznie operacji RSYNC brakowało ramu do SSHFS i proces się ubijał.
Dołożyłem kolejne 8GB i mając w sumie 16GB problem nie występuje już.

Odpowiadając na twoje pytanie jeśli jesteś świadom i dopuszczasz możliwość nie wykonania się procesu jakiegoś w momencie gdy zabraknie ramu to jak najbardziej wyłącz swap'a.
Czasami zostawiam symbolicznie 1GB na takie przypadki.

4

Po dłuższym testowaniu...

Postawienie systemu bez swap'a po pewnym czasie skończyło się przy restarcie maszyny "kernel panic" Rozjeżdżała się partycja root.  Nie wiem czy brak swop'a miał coś w tym wspólnego, ale kiedy w systemie dołożyłem partycje wymiany problem zniknął.

Macierz sprzętowa, permanentna praca na dużej ilości danych (kopiowania/kasowania/przenoszenia TB).

ot takie moje doświadczenie dla potomnych.

5

Bo teraz to już fajnie powiązałeś. Co miałby wspólnego swap (czyli defacto wirtualna pamięć, ale RAM) z rozjechaniem się systemu plików na nośniku.

6

Przepraszam źle, zbyt skrótowo to napisałem. Grub nie widział partycji root'a.

7

No to tym bardziej to nie ma nic wspólnego smile

8

Cezery z debiana korzystam od kiedy wydano potato i zapewne nie wszystkie rozumy pozjadałem, ale wiem co mi się przytrafiło. Jedni na swojej drodze życia spotykają ufo ja błąd gruba przy braku partycji wymiany na serwerze dell'a. Czy to dziwne ? pewnie tak, czy nie możliwe.... no cóż.

9

Nie podważam Twoich doświadczeń. Po prostu twierdzę że to mało prawdopodobne żeby brak swapa spowodował problemu z widocznością partycji przez gruba. Inne podsystemy dotyczące innych zagadnień po prostu.

10

Hej. A co ma wspólnego grub ze SWAP. Poza tym, że ma wpis o tej partycji? Przecież grub to nic innego jak program rozruchowy. Jak nie dało się uruchomić, to padł system i grub tutaj nie ma nic wspólnego ze SWAP. Jeśli zwykle działania na przywrócenie boot nie pomogły, to system był na tyle uszkodzony, że widocznie reinstalacja załatwiła sprawę.

Jeśli stać Cię na TB , na GB RAM, to myślę że stać Cię na kawałek przestrzeni dla SWAP. Po prostu system defacto tak jest skonfigurowany, żeby mieć w zapasie SWAP, to jak w windowsie plik wymiany, da się pracować bez niego, ale do pewnego momentu.
I tak jak Cezary pisze, jedno z drugim (grub i SWAP) nie ma nic wspólnego,poza wpisem.

11

@lexmar3200 Ja Ci do portfela nie zaglądam więc nie spekuluj na co mnie stać. Z góry dziękuję.

Nie szukałem rozwiązania tego problemu. Informacje zamieściłem z myślą o kimś komu być może też przydarzy się taki abstrakcyjny problem. Cezary wyraził swoje zdanie wiec czułem się w obowiązku mu odpowiedzieć. Nie musisz również mnie przekonywać, iż awaria wycieraczki nie ma wpływu na pracę silnika. Zapewniam Cię jestem tego świadom.

Ale skoro dywagujemy to czy możliwe, że przy tak permanentnym kopiowaniu dużych ilości danych bez swop'a w pewnym momencie proces np. najzwyczajniej nie podoła i nazwijmy to "zrzucił dane" przymazując efi ?

12

Zwykły użytkownik nie ma prawa dostępu do urządzeń blokowanych, chyba że mu je dałeś. Ponad to raczej grzebie po plikach z nie po /dev'ie.

13

To nie stricte użytkownika wykonuje te operacje, a skrypty które uruchamiane są s prawami root'a

14 (edytowany przez lexmark3200 2024-01-26 21:37:15)

arek_net napisał/a:

@lexmar3200 Ja Ci do portfela nie zaglądam więc nie spekuluj na co mnie stać. Z góry dziękuję.

Chyba źle odebrałeś moje uproszeczenie....

arek_net napisał/a:

Jak w temacie (pomijam hibernacje na laptopie)
Stawiam serwer gdzie będzie ok 100 GB ramu tworzyć  swap ? Jakie jest Wasze zdanie ?

lexmark3200 napisał/a:

Wg mnie, jeśli wydasz kilkaset na pamięci RAM, to chyba stać Cię na dosłownie kilka złotych, żeby zrobić SWAP.

Nie ma w tym stwierdzeniu uszczypliwości, tylko fakt.
Więc wg mnie nie masz się czego czepiać i obrażać. No ale jeśli tak to odebrałeś to, Cię przepraszam.
Poza tym pytanie zadałeś na zasadzie, mam auto za pół bańki, muszę kupić AC?? No nie musisz, ale chyba jak stać Cię na auto to i AC kupisz i nie nie zaglądam Ci do portfela, udzielam odpowiedzi na dziwnie zadane pytanie....
Skoro masz swoje zdanie nt. to po co pytasz??

arek_net napisał/a:

Nie szukałem rozwiązania tego problemu. Informacje zamieściłem z myślą o kimś komu być może też przydarzy się taki abstrakcyjny problem. Cezary wyraził swoje zdanie wiec czułem się w obowiązku mu odpowiedzieć.

No chyba nie do końca....
Chyba nie do końca potrafisz sobie wytłumaczyć co się stało.... Może to zbieg okoliczności. Ja i Cezary stwierdziliśmy, że jest to mało prawdopodobne...
Poza tym, jeśli jesteś doświadczonym użytkownikiem, to cały ten temat jest w sumie nie wiadomo po co, bo albo robisz SWAP, albo SWAP robi system za Ciebie w postaci pliku, tak jak Cezary już wcześniej chyba wspominał...

Poza tym SWAP czy to w formie partycji, czy pliku na partycji, będzie zbędny, gdy zostanie całkowicie wyeliminowany z systemu.... Na razie widocznie jest potrzebny, bo jeszcze gości w systemie....

A tak przy okazji możesz zobaczyć ile jest wolnego RAM-u a Mint.....
https://megawrzuta.pl/download/a1e93e77 … 849da.html

pozdrawiam i jeszcze raz, nie mam na celu dokuczania, czy uszczypliwości ;-)
Marcin