1

Temat: wireguard - nowy telefon

wireguard postawiony na mi3g - kupilem nowy telefon i pojawia sie problem . Konfiguracja standardowa wg.poradnika Cezarego . Telefon na androidzie łaczy sie z siecia WG - mam dostęp do lanu , usług tam działajacych , ale  jest problem z dostepem do sieci tz. nie otwieraja sie strony www , nie działa dns - albo cos jest zwalone w Androidzie 13  . W aplikacji WG na tel. jak ustawie serwer dns na 10.9.0.1  to mam dostep do lanu , ale  nie do internetu , jak zmienie  np. na 1.1.1.1  to  tel. dostaje adres prawidłowy tz.10.9.0.5  , mam internet ( strony sie otwieraja ) ale wychodze z tel. na świat adresem GSM  - a nie domowym   ,  na starym telefonie wszystko działało prawidłowo  . Konfiguracje przeprowadzałem 2 razy - 1 raz export i import z pliku , Drugim razem zrobiłem wszystko ręcznie od nowa na innym adresie Ip WG  - za kazdym razem ten sam efekt . - Gdzie moze być problem ?  Co jeszcze  sprawdzić  - albo co ustawic w samym telefonie ?

2

Odp: wireguard - nowy telefon

Jak wychodzisz ze swoim adresem to znaczy ze nie zrobiłeś allowedips na 0.0.0.0 lub w ogóle nie działa ci tunel wg z drugą stroną.
DNS jest tylko do rozwiązywania nazw i on nie steruje tym jakim łączem wychodzisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: wireguard - nowy telefon

dziękuje - teraz działa