Temat: Trasa domyślna przy stałym ip i zapis list ip w nftables
Witam,
Mam dwa problemy:
1. Po ustawieniu stałego ip na interfejsie wan znika mi trasa domyślna po restarcie routera przez co tracę dostęp do internetu? Jak to zdiagnozować, co w ogóle w openwrt odpowiada za ustawienie trasy domyślnej? Usunąłem wszystkie pakiety odpowiedzialne za ipv6 w tym serwer i klient dhcpv6 może stąd problem?
2. Mam zainstalowany pakiet dnsmasq-full i ustawione domeny w Network>Dhcp and Dns>IP Sets. W Network>Firewall>IP Sets jest również skonfigurowany set o tej samej nazwie. Wszystko działa, komenda nft list sets pokazuje że adresy ip są dodawane, tylko po restarcie routera lista jest pusta. Jak mogę ją zapisać? Na kompie z linuxem wywołuje po prostu w cronie ipset save... a netfilter-persistent robi reszte. Tutaj chyba to nie przejdzie bo musiałbym zrezygnować całkiem z graficznego interfejsu do konfiguracji firewall bo jak rozumiem na tej podstawie jest generowany cały skrypt nftables.
Jeszcze pytanie, czy jest jakaś różnica pomiędzy zakładką Network>Dhcp and Dns>IP Sets a ustawieniem IP Sets w zakładce Network>Dhcp and Dns>General Settings?