Temat: Jak zmierzyć prędkość WAN na Gargoyle
Mam TYLKO zdalny (po SSH) dostęp do Gargoyle 1.13.0.2 na Xiaomi Mi Router 3G. W miejscu instalacji routera pomocników sztuk zero.
Dotychczasowa prędkość łącza od operatora to 100/100Mbps. W pomiarach speedtestem na komputerze podłączonym po kablu wahała się w granicach 80-90Mbps. Prędkość łącza została zwiększona do 300/300Mbps (tak zarzeka się provider), natomiast pomiary na komputerze wychodzą "po staremu".
Chciałbym sprawdzić z CLI na routerze jaka jest faktyczna prędkość na porcie WAN i czy mnie ściemniają czy to są jakieś ograniczenia np. sprzętowe. Nim tu napisałem użyłem forumowej "szukajki", doinstalowałem pakiet speedtest-netperf, ale przy próbie uruchomienia z CLI speedtest-netperf.sh -H netperf-eu mam komunikat zwrotny "Missing netperf program, please install". Gdy próbuję doinstalować netperf dostaję info, że już jest zainstalowany. Gdy go nadpisuję sytuacja nie zmienia się, wciąż dostaję zwrotkę przy uruchomieniu speedtest-netperf.sh "Missing netperf program, please install".
Odinstalowałem speedtest-netperf, następnie netperf myśląc, że to jakaś niezgodność wersji. Zainstalowałem ponownie speedtest-netperf i wciąż jest bez zmian.
Jak to naprawić lub jaki pakiet doinstalować i jak go użyć, żeby zmierzyć prędkość WANu zdalnie, nie angażując innych osób w pomiar?