1 (edytowany przez Grzesiek13 2011-09-10 11:52:28)

Temat: Exroot i niska ogólna wydajność

Witam. Od jakiś dwóch miesięcy siedzę w OpenWRT na mr3420. Jako HDD używam pendrive'a Sony. Na nim Exroot, Samba, Transmission, PyLoad i swap. Dotychczas nie było problemu a raczej go nie zauważałem ze względu na wolną prędkość Internetu - 1 Mb. Od września jest już 10Mb i wyszło szydło z worka :]

Zarówno na transmission jak i PyLoad nieosiągalne stały się transfery przynajmniej 3/4 przepustowości połączenia. Pen już po prostu nie wyrabia - widać to i czuć. Wypadałoby więc trochę podrasować sprzęt i zaopatrzyć się w dysk 2.5 cala z prawdziwego zdarzenia. Tu w zasadzie potrzebna mi mała rada. Zależy mi na usypianiu dysku i niskim poborze energii no i wydajności. Plan jest taki by dokupić aktywny hub Unitek Y-206P i dysk Buffalo MiniStation, który swoją drogą jest w dobrej cenie. Exroot i Swap zostały na pendrive a HDD na dane, ew swap na HDD tylko nie mam pojęcia jakie rozwiązanie da mi większą wydajność i obowiązkowy sleep.

PS. Gratulacje świetnej kompilacji OpenWRT na naszego MR3420 smile Odświeżył moje spojrzenie na linuksa smile

2

Odp: Exroot i niska ogólna wydajność

Generalnie masz problem, bo jak podłączysz dwa nośniki to system będzie kombinował jeszcze z obsługa magistrali. Trochę bez sensu, tym bardziej ze jeszcze w dobrej jakości hub będziesz musiał zainwestować. Już lepiej tylko ten dysk, ale jak zrobisz extroota to nie będzie się usypiał no i będzie wymagał żeby go trzymać przy routerze.

Generalnie i transmission i pyload (a ten w szczególności) wymagają bardzo dużo zasobów i ramu, więc cudów nie oczekuj z wydajnością po ich uruchomieniu. Może lepszym rozwiązaniem było by kupno inteligentnej kieszeni (np. MyBook), na niej postawić pyload/transmision i spiąć to po ethernecie po prostu. Lub po prostu wydajniejszy router smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Pomysł z MyBookiem niegłupi ale jak decydować się już na coś tak kosztownego to chyba zainwestuje kiedyś w QNAP TS-110. O wiele lepszy support i możliwości smile Jak na razie nie będę kombinował i kupię dysk. Mam jeszcze 2 routery coś sklecę smile

4

To był przykład, chodziło mi o osobnego inteligentnego NASa po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.