Czytaj ze zrozumieniem jak nie masz wiedzy, wan jest sfp 10gig w łan to 10gig T plus 4x 1gig T, w związku z powyższym nie widzę przeszkód.
Dzięki za cenną uwagę. Nie mam wiedzy, więc zapytałem, choć myślałem odwrotnie.
anteny wewnętrzne: 2,4 GHz: 4x4, 5 GHz: 4x4
maksymalna transmisja 2,4 GHz: 1200 Mbps
maksymalna transmisja 5,0 GHz: 4800 Mbps
panel użytkownika: kontrola rodzicielska, zarządzanie diodami LED, tryb nocny, zarządzanie ustawieniami wi-fi, sieć wi-fi dla gości, zarządzanie pasmem 2.4 i 5GHz, przekierowanie portów, filtrowanie portów, zdalne zarządzanie
wygląd: unikalny design z podświetleniem LED
porty: 1 x przycisk WPS, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 4 x 1GE LAN, 1 x RJ-11 (VoIP) , 1 x RESET, 1 x ON/OFF przełącznik, 1 x złącze zasilania
zawartość zestawu: urządzenie Play BOX NET
kabel sieciowy 1.5m, instrukcja obsługi
wymiary: 206 mm x 115 mm"
Czyli podłączając urządzenie/komputer przez port Ethernet 1 Gb/s routera dostajemy max. 1Gb/s Internet w urządzeniu.
Podłączając urządzenie/komputer przez WiFi6 dostajemy przy dobrych wiatrach max. 3,0-3,5 Gb/s Internetu w urządzeniu.
Podłączając urządzenie/komputer przez WiFi dostajemy przy dobrych wiatrach max. 0,7-0,8 Gb/s Internetu w urządzeniu.
Jeśli uda się zagregować 4 porty Ethernet 1 Gb/s routera i jednocześnie komputera (wątpię w to) to max. 4 Gb/s wyjdzie.
Jeśli wepniemy się w USB 3.0 routera i port ten uda się podłączyć jakoś do LANu routera (wątpię), to teoretyczne da to 5,0 Gb/s.
Jeśli pominiemy router i wepniemy się bezpośrednio w SFP to owszem będzie te 5Gb/s.
Sytuacja jest, więc czysto marketingowa. Podobnie jak z podawaniem prędkości po WiFi, sumuje się prędkości wszystkich pasm i wychodzi wtedy na np. AX10000 Mb/s tylko, że są 3 pasma i żadne z nich nawet połowy prędkości nie osiąga. I ja rozumiem, że te 5 Gb/s w Playu można osiągnąć wspólnymi siłami, całą rodziną, ale nie samemu, nie za pomocą jednego komputera. Ponadto upload 150Mbs (ponoć 300Mbs już jest) na łączu 5Gbs to kpina, którą pomija się w reklamach. Uważam, że taką informację powinni klienci otrzymywać, bo nasze przyzwyczajenia co do ofert dostawy Internetu są jeszcze nieco inne. Cenowo oferta jest skrojona rynkowo OK, tylko dla kogo? Czuję, że niedługo będzie wyścig internetów światłowodowych +10Gbs. Play pokazuje tą ofertą jak to zrobić dobrze marketingowo.
Sympatyczny komentarz mile widziany, ale nie wymagany.
Edit: Zauważyłem swój błąd. Router posiada wkładkę SFP dla WAN, a port 10Gbs jest wolny dla LAN. To wszystko oczywiście zmienia.
https://forum.mediaswiat.pl/download.php?id=4525
Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT