Temat: Play światlowód do 5Gb/s

Jak w temacie, ktoś ma od nich neta i jest w zasięgu tej oferty? A może ktoś już ma?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2 (edytowany przez gabrychu 2023-10-04 06:50:54)

Odp: Play światlowód do 5Gb/s

Tutaj jest trochę informacji
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.p … ;start=240

3 (edytowany przez ZbiG 2023-10-04 20:19:42)

gabrychu napisał/a:

Zaintrygował mnie router od oferty play'a. Ma 1 port 10Gb i 4x1Gb. Aby wykorzystać te 5 Gb na WANie, to trzeba by chyba jednocześnie obciążyć każdy port 1Gb np. czterema komputerami (lub podsieciami) i dodatkowo po WiFi wyciągnąć 1Gb. Można zagregować porty LAN, ale nie wiem, czy można więcej niż dwa i czy opcja dostępna jest w routerze. Można także swój router wstawić, ale tanio nie będzie. Gdzie w tym sens? Czegoś chyba nie rozumiem.
A w ogóle to brak możliwości kupienia zew. IP, tą całą ofertę stawia w granicach absurdu. Czy to marketing?

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

4 (edytowany przez ambrozy5 2023-10-07 23:54:43)

ZbiG napisał/a:
gabrychu napisał/a:

Zaintrygował mnie router od oferty play'a. Ma 1 port 10Gb i 4x1Gb. Aby wykorzystać te 5 Gb na WANie, to trzeba by chyba jednocześnie obciążyć każdy port 1Gb np. czterema komputerami (lub podsieciami) i dodatkowo po WiFi wyciągnąć 1Gb. Można zagregować porty LAN, ale nie wiem, czy można więcej niż dwa i czy opcja dostępna jest w routerze. Można także swój router wstawić, ale tanio nie będzie. Gdzie w tym sens? Czegoś chyba nie rozumiem.
A w ogóle to brak możliwości kupienia zew. IP, tą całą ofertę stawia w granicach absurdu. Czy to marketing?

Czytaj ze zrozumieniem jak nie masz wiedzy, wan jest sfp 10gig a lan to 10gig T plus 4x 1gig T, w związku z powyższym nie widzę przeszkód.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

5 (edytowany przez ZbiG 2023-10-04 23:22:13)

Czytaj ze zrozumieniem jak nie masz wiedzy, wan jest sfp 10gig w łan to 10gig T plus 4x 1gig T, w związku z powyższym nie widzę przeszkód.

Dzięki za cenną uwagę. Nie mam wiedzy, więc zapytałem, choć myślałem odwrotnie.

"Router do światłowodu dostarczający sieć bezprzewodową w najnowszym standardzie wi-fi 6. Zapewnia dostęp do superszybkiego, stabilnego i niezawodnego internetu na wielu urządzeniach jednocześnie.

standard Wi-fi: AX6000; wi-fi 6; 802.11 a/b/g/n/ac/ax
    anteny wewnętrzne: 2,4 GHz: 4x4, 5 GHz: 4x4
    maksymalna transmisja 2,4 GHz: 1200 Mbps
    maksymalna transmisja 5,0 GHz: 4800 Mbps
    panel użytkownika: kontrola rodzicielska, zarządzanie diodami LED, tryb nocny, zarządzanie ustawieniami wi-fi, sieć wi-fi dla gości, zarządzanie pasmem 2.4 i 5GHz, przekierowanie portów, filtrowanie portów, zdalne zarządzanie
    wygląd: unikalny design z podświetleniem LED
    porty: 1 x przycisk WPS, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 4 x 1GE LAN, 1 x RJ-11 (VoIP) , 1 x RESET, 1 x ON/OFF przełącznik, 1 x złącze zasilania
    zawartość zestawu: urządzenie Play BOX NET
    kabel sieciowy 1.5m, instrukcja obsługi
    wymiary: 206 mm x 115 mm"

Czyli podłączając urządzenie/komputer przez port Ethernet 1 Gb/s routera dostajemy max. 1Gb/s Internet w urządzeniu.
Podłączając urządzenie/komputer przez WiFi6 dostajemy przy dobrych wiatrach max. 3,0-3,5 Gb/s Internetu w urządzeniu.
Podłączając urządzenie/komputer przez WiFi dostajemy przy dobrych wiatrach max. 0,7-0,8 Gb/s Internetu w urządzeniu.
Jeśli uda się zagregować 4 porty Ethernet 1 Gb/s routera i jednocześnie komputera (wątpię w to) to max. 4 Gb/s wyjdzie.
Jeśli wepniemy się w USB 3.0 routera i port ten uda się podłączyć jakoś do LANu routera (wątpię), to teoretyczne da to 5,0 Gb/s.
Jeśli pominiemy router i wepniemy się bezpośrednio w SFP to owszem będzie te 5Gb/s.

Sytuacja jest, więc czysto marketingowa. Podobnie jak z podawaniem prędkości po WiFi, sumuje się prędkości wszystkich pasm i wychodzi wtedy na np. AX10000 Mb/s tylko, że są 3 pasma i żadne z nich nawet połowy prędkości nie osiąga. I ja rozumiem, że te 5 Gb/s w Playu można osiągnąć wspólnymi siłami, całą rodziną, ale nie samemu, nie za pomocą jednego komputera. Ponadto upload 150Mbs (ponoć 300Mbs już jest) na łączu 5Gbs to kpina, którą pomija się w reklamach. Uważam, że taką informację powinni klienci otrzymywać, bo nasze przyzwyczajenia co do ofert dostawy Internetu są jeszcze nieco inne. Cenowo oferta jest skrojona rynkowo OK, tylko dla kogo? Czuję, że niedługo będzie wyścig internetów światłowodowych +10Gbs. Play pokazuje tą ofertą jak to zrobić dobrze marketingowo.
Sympatyczny komentarz mile widziany, ale nie wymagany.

Edit: Zauważyłem swój błąd. Router posiada wkładkę SFP dla WAN, a port 10Gbs jest wolny dla LAN. To wszystko oczywiście zmienia.
https://forum.mediaswiat.pl/download.php?id=4525

6

Ciekawe ile ten ich kombajn prądu pobiera? Sprawdzałem swoją lokalizację i niestety nie mam tej oferty. W sumie to powinni dać chociaż 2Gbs na wyjściu. Gdzieś widziałem screeny z prędkością i tam nawet pod 4.5Gbs podchodziło w pobieraniu.

7

@ZbiG
To co zacytowałeś w swoim poście: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 81#p290481 odnosi się do innego routera.
Oni mają kilka typów routerów. Przecież nie będą dawać najmocniejszego dzika dla klienta który chce tylko 300 Mbps.

Normalnie na stronie Playa jest opis:
https://www.play.pl/pomoc/naprawa-i-kon … outer-ftth

A mnie ciekawi NAT 10 Gbps na tym sprzęcie.
Czy tam jest zaimplementowany Software/Hardware NAT czy leci bez tych dopalaczy ?

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

8

mar_w napisał/a:

@ZbiG
To co zacytowałeś w swoim poście: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 81#p290481 odnosi się do innego routera.
Oni mają kilka typów routerów. Przecież nie będą dawać najmocniejszego dzika dla klienta który chce tylko 300 Mbps.

Tak, to wynik mojego niedopatrzenia. Nie mam żadnych związków z Playem, stąd ten błąd. Mam 3 lokalizacje połączone WireGuardem site2site, więc dla mnie istotny jest upload przy VPNach i zew. IP. U nich nie ma ani jednego, ani drugiego.

mar_w napisał/a:

A mnie ciekawi NAT 10 Gbps na tym sprzęcie.
Czy tam jest zaimplementowany Software/Hardware NAT czy leci bez tych dopalaczy?

Ciekawe. Do tego chyba potrzebny byłby bardzo wydajny min. 4-rdzeniowy procesor, więc i prądu by żarł jak dzik.

9

Jakby to była jakaś platforma wspierana przez Openwrt to byłby to hit sprzedaży.

Z tym prądem to może być różnie, bo taki R6220 jak mu się włączy flow_offloading_hw to będąc na jednym rdzeniu przerzuca Gigabita w NAT, a w htop-ie nie ma znaku, że procek się męczy.

Wydaje mi się że jeśli chodzi o zużycie prądu to bardziej zmęczy go obsługa LAN 10G  i Wifi.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

10 (edytowany przez ambrozy5 2023-10-06 13:20:44)

mar_w napisał/a:

Jakby to była jakaś platforma wspierana przez Openwrt to byłby to hit sprzedaży.

Z tym prądem to może być różnie, bo taki R6220 jak mu się włączy flow_offloading_hw to będąc na jednym rdzeniu przerzuca Gigabita w NAT, a w htop-ie nie ma znaku, że procek się męczy.

Wydaje mi się że jeśli chodzi o zużycie prądu to bardziej zmęczy go obsługa LAN 10G  i Wifi.

Who cares? Jak Cię stać na takie łącze to stać i na solidny sprzęt. Trzy opcje : qualcom / mediatek / cavium. Z tych trzech na wszystko  openwrt da się dorobić. Plus taki, że wkładkę xgs-pon dają więc może i dałoby się w swoj router/ switch wsadzić ( Orange też daje taki moduł) . Niech tylko dostępność zrobią ...

11

mar_w napisał/a:

@ZbiG

Mają 2 typy. Jeden światłowodowy FTTH a drugi HFC. Wszystkim dają te same nawet do 300Mbps. Sprzęt na papierze wydaję się dobry ale soft niedorobiony mocno i pełno negatywnych wpisów na jego temat. Ja załapałem się jeszcze na poprzedni sprzęt od UPC czyli Giga Connect Box 6 (Sagemcom FAST 3896 LG) i jak na sprzęt od operatora to nawet daje rade z zasięgiem i prędkościami. 1GB/s po Wifi do ogarnięcia.

12

Dobra reklama smile

13 (edytowany przez smereka 2023-11-27 12:14:54)

Niech lepiej napisze czemu w standardzie nie ma IP publicznego nie wspomnę już o stałym...

14

smereka napisał/a:

Niech lepiej napisze czemu w standardzie nie ma IP publicznego nie wspomnę już o stałym...

... i ile jest w tej ofercie uploadu.

15

Obecnie Play w ofertach biznesowych oferuje już publiczne IP. Wiecie może czy możliwe jest zastąpienia ich routera za pomocą ONT od Leox? Mowa o sieci XGS-PON i prędkości 5 lub 8Gbps.

16

Play teraz wszystko daje z IPv6.
Jesli w pracy uzywacie Zscalera, to spodzewajcie sie problemow.

17

hape napisał/a:

Obecnie Play w ofertach biznesowych oferuje już publiczne IP. Wiecie może czy możliwe jest zastąpienia ich routera za pomocą ONT od Leox? Mowa o sieci XGS-PON i prędkości 5 lub 8Gbps.

Dzwoniłem do nich na infolinię. Koszmar, kilka razy mnie przełączali, bo sprzedawcy nie potrafili odpowiedzieć na proste pytania techniczne. W końcu usłyszałem to dla oferty biznesowej 8Gbps:
- 80Mbps prędkość gwarantowana
- 300Mbps upload
- IPv4
Na inne pytania nie uzyskałem odpowiedzi. I tyle. Pozostał niesmak.

18

W mojej lokalizacji dla biznesówki nie są w stanie dać IPv4 i do tego ten wielki router.
Biorę Netia + Toya, gdzie każ∂y bez łaski da ONT, a w Toya nawet nie uderzą banem za własne ONT smile