Temat: Znikające wifi 2,4 GHz

Cześć,
od dłuższego czasu używam R6220 i nie znalazłem sposobu na znikające radio 2,4.
Używałem różnych wersji Gargoyle-PL oraz OpenWrt autorstwa Cezarego i na wszystkich występował ten sam problem.
Co jakiś czas, w losowych momentach znikało wifi 2,4, tzn. przestawało być widoczne przez klientów, lub było widoczne, ale nie można się było z nim połączyć. Restart radia nic nie dawał. Pomagał jedynie restart urządzenia.
Sytuacja powtarzała się na dwóch egzemplarzach R6220.
Ostatnio zrobiłem eksperyment, do R6220 wrzuciłem udostępnione tutaj, pierwsze wydanie OpenWrt 23.05-SNAPSHOT (r23310-680a4c7e12), wyłączyłem radio0, a do lan podłączyłem Nexx WT3020 z Gargoyle-PL (1.12.0.2), z którego zrobiłem AP na 2,4.
Teraz R6220 działa stabilnie już 26 dni, natomiast problem ze znikającym wifi 2,4 niejako "przeniósł się" na WT3020.
Wiem, że podaję mało szczegółów (bez logów i configów), ale może ktoś spotkał się z takim problemem, a co ważniejsze, może udało się komuś go rozwiązać?
Czy problem może powodować któreś z urządzeń korzystające z wifi 2,4?
A może to jakiś feler związany z MT762* (wszak obydwa urządzenia są na MT)? Czy jest szansa, że gdybym użył AP na innym procku to problem by nie występował?
Pozdrawiam

2

Odp: Znikające wifi 2,4 GHz

W przypadku r6220  problem mógł być z brakiem opóźnienia wykrywania pci i nie działało radio 5GHz. 2.4 jest "wbudowane" w chip, tak samo jak w wt3020, więc to kompletnie nie ma nic wspólnego.

Dla wykrywania pci poszedł odpowiedni patch już jakiś czas temu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez FUTURISTA 2023-09-07 09:33:44)

No u mnie znika 2,4 GHz (z 5 GHz w R6220 nie mam problemu) i to na różnych softach (od 19,07 do 22,03), a jak się ostatnio okazało, również na różnych urządzeniach.
Czyli najbardziej podejrzany jest jakiś klient, który powoduje wywalanie się radia 2,4 GHz?

Tutaj @lexmark3200 wspominał coś o wywalającym się radiu:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 19#p282919
i powiązałem to z moim przypadkiem.

4

Radio w routerze nie musi się wywalać, a problemem może być karta sieciowa klienta.
Jeżeli klientami są Windowsy do sprawdź, czy na stronie producenta nie ma aktualizacji do sterownika karty sieciowej.
A druga sprawa, skoro masz dwa routery z OpenWrt to w chwili jak podejrzewasz, że radio w routerze padło to tym drugim routerem zeskanuj sieć i zobaczysz czy jest widoczna sieć, czy nie.

5

Klientami sieci 2,4 są telefony z androidem oraz dekoder tv.
W momencie gdy pada wifi żadne z urządzeń nie widzi tej sieci, skanery w telefonach też jej nie znajdują. te które mają kartę 2,4/5 widzą sieć 5 GHz, a 2,4 nie znajdują.
Po restarcie routera wszystko wraca do normy.

6

To skanuj sieć wifi drugim routerem z OpenWrt, a nie androidem.
I zamiast robić restart routera sprawdź, czy polecenie "wifi" nie zwróci 'radio0' is disabled, czy jakie tam masz radio od 2,4.