1 (edytowany przez Hllw 2023-09-06 15:32:50)

Temat: co kupić, sieć w domkach, tanie routery

Chiałbym zapytać co radzicie kupić na nową instalację wifi.
W Ośrodku wypoczynkowym chcę udostępnić internet w domkach letniskowych. Odległość jest znaczna, prawie kilometr nad wodą. Jest to pas nad jeziorem.

Najlepiej by routery były tanie i nowe. Nie musza być szybkie. Potrzebuję tylko wifi i zasilania najlepiej USB lub 5V lub 12V.
Pewnie trzeba by miały zewnętrzne anteny. Routery będą pod dachem ale w zimie jest nawet -30 stopni. Oczywiście routery będą włączone tylko latem. Cena nie powinna przekraczac 100zł.

Powiedzcie co na dzień dzisiejszy najlepiej kupić. Ile ram, jakie modele, na co powinienem zwracać uwagę.

2 (edytowany przez Hllw 2023-09-06 15:12:14)

Odp: co kupić, sieć w domkach, tanie routery

Cezary napisał/a:

Przenoszę do działu Inne, bo to nie ma nic wspólnego z openwrt.

Routery powinny być z openwrt. Przecież inaczej nie pytałbym się na tym forum.
Po to pytam by dowiedzieć się o to jakie routery dobrze działają z openwrt. Po co mi ilość ram jeśli działa na tym oprogramowanie producenta? Zastanów się.

3 (edytowany przez Cezary 2023-09-06 15:20:56)

Obecnie - minimum 16MB flash i 128MB ramu. Więcej jeżeli chcesz routery z AX.

Nie pisałeś że chcesz z openwrt, a że to twój pierwszy post to domyślnie przyjąłem że pytasz po prostu o routery, jak większość osób nowo przybyłych.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Cezary napisał/a:

Obecnie - minimum 16MB flash i 128MB ramu. Więcej jeżeli chcesz routery z AX.

A jakie modele? Co dobrze działa i jest tanie. Na pewno poniżej 100 zł.
Oczywiście mógłbym szukać jakiś używanych, ale chciałbym mieć wszystkie takie same. W wersji 23.05 piszesz że nawet 32MB to mało.
"OpenWrt 23.05 nie powinno być używane na routerach z 32MB lub mniej pamięci RAM." https://eko.one.pl/?p=openwrt-23.05

Przenieś do normalnego działu bo tu nikt nie zajrzy

5 (edytowany przez Cezary 2023-09-06 15:54:25)

Listę wspieranych modeli masz na https://openwrt.org/toh/views/toh_available_16128 , co znajdziesz nowego w sklepach tego już nie wiem, musisz zobaczyć co dany sklep ma w ofercie. Oczywiście unikaj broadcomów bo tam wifi nie będzie działać.

Możesz zobaczyć statystykę: https://dl.eko.one.pl/stat.html ilość danego modelu też świadczy o jego popularności.

TP-Link AX53U jest w sklepach, jakieś 270zł.

6

Cezary napisał/a:

Możesz zobaczyć statystykę: https://dl.eko.one.pl/stat.html ilość danego modelu też świadczy o jego popularności.

zajrzałem na tę strone i niestety od góry 4 modele nie sa dostępne, na reszcie albo nie ma najnowszego oprogramowania albo wręcz nie ma 2 pasm radiowych. Zatem nie da się połączyc między routerami.

Jak pisałem jest to 890m i trzeba po za udostępnieniem internetu połączyc z innymi by dotrzeć do modemu z kablem internetowy.

Pierwsza strona jest ciekawa ale nie wiem jak jej uzywać. Po wpisaniu np. wersji 23.05 nic mi się nie wyświetla. Nie wiem jak wpisać te wszystkie parametry.

7

Ale po wifi to ty nie obejmiesz takiego obszaru. Nie kilkoma AP w domkach które miały się na dodatek łączyć ze sobą i udostępniać wifi.

8

Narysuj mapke z odelglosciami to wtedy moze ktos cos zaproponuje

9 (edytowany przez Hllw 2023-09-07 14:46:30)

smereka napisał/a:

Narysuj mapke z odelglosciami to wtedy moze ktos cos zaproponuje

3-4 domki blisko linii brzegowej. 50m na prawie 900m

Niestety ja to dzierżawię i nie chce inwestować w jakąkolwiek infrastrukturę bo za pół roku mogę już nie podpisać umowy. Właściciel nie zgadza się na partycypowanie w budowie kabli. Jak w starej komunistycznej firmie.

10

Cezary napisał/a:

Ale po wifi to ty nie obejmiesz takiego obszaru. Nie kilkoma AP w domkach które miały się na dodatek łączyć ze sobą i udostępniać wifi.

Dlaczego tak uważasz? Co jest ograniczeniem. Mówiono mi, że openwrt potrafi robić sieć szkieletową na powiedzmy 5GHz a udostępniac internet po 2.4. I jest to proste do połączenia. Po prostu każdy router jest w sieci lokalnej 10.0.*.*

Na pewno każdy domek widzi 2-4 inne.

11

Odległość. W jakiej odległości masz domki od siebie? Jaką masz największą odległość pomiędzy jednym a drugim domkiem?

12 (edytowany przez Hllw 2023-09-07 15:03:06)

Cezary napisał/a:

Odległość. W jakiej odległości masz domki od siebie?

15-50m tak jak w każdym ośrodku wypoczynkowym nad jeziorami.

13

15 dasz radę. Na 50 może juz być problem, tym bardziej że router będzie w środku w schowany za czymś.

14

Cezary napisał/a:

15 dasz radę. Na 50 może juz być problem, tym bardziej że router będzie w środku w schowany za czymś.

Jak nie spróbuję to nie sprawdzę.

15

Zanim cokolwiek zrobisz to weź dwa dowolne i spróbuj je połączyć w tych najdalszych domkach. Jak ci się nie uda to musisz myśleć o innym połączeniu.

16 (edytowany przez Hllw 2023-09-07 15:26:53)

Cezary napisał/a:

Zanim cokolwiek zrobisz to weź dwa dowolne

Pytanie co kupić. Tak chciałem zrobić. Ale chcę wybrac modele, które mogę potem kupić w większej ilości.

17

Dostajesz dobre rady a ty od razu robisz wycieczki osobiste. Nic nie kupuj na razie. Najpierw sprawdź czy w warunkach jaki tam masz jesteś w stanie uzyskać połączenie po wifi.

A co kupić już ci napisałem. Ale nie kupuj tylko najpierw sprawdź na dowolnym sprzęcie czy da radę.

18

Cezary napisał/a:

Dostajesz dobre rady

Ale to co proponujesz kosztuje 3-4 razy wiecej i jest to jedna propozycja. Nie robię wycieczek osobistych. Pytam co kupić. Zaproponowałeś link który nie działa.

Wszystko rozbija sie o to co kupić. I na to pytanie nie otrzymałem odpowiedzi. W tytule jest tani router, który by pozwalał używać najnowszy obecny system.

19

Cezary napisał/a:

To jest zła rada? Czy za drogi?

20 (edytowany przez Hllw 2023-09-07 15:35:54)

Cezary napisał/a:
Cezary napisał/a:

To jest zła rada? Czy za drogi?

310zł https://www.ceneo.pl/124863410 to jest za drogo 3.1 razy.
Zastanawiałem się nad Xiaomi ale to chińczyk i nigdy nie mam pewności jaki model kupię. A cena jest ok 100zł.
Zatem tak. Jest za drogi.

21

Nie mam dla ciebie żadnej propozycji na nowy router na 100zł.

22

Cezary napisał/a:

Nie mam dla ciebie żadnej propozycji na nowy router na 100zł.

Dziękuję za informację.

23

Jeśli odpuścisz kryterium "nowe" to - choćby bazując na statystykach Cezarego - da się znaleźć sprzęty, które nadal są dostępne na rynku. Patrzyłeś na temat Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego? "Poszukaj używanego Netgeara R6220." smile
Używki do kupienia w każdych ilościach, ciągle wspierany, dwa radia, cena w założonym limicie. Znane problemy, opisane na forum po wielokroć.
Ze starszych (ale nadal popularnych wg statystyk) - tplinki WDR3600 i WDR4300. Cena w zasadzie ta sama, dostępność mniejsza, za to tylko 8MB miejsca więc nie poszalejesz - ale za to nie ma potencjalnych problemów z NAND. Tylko zdecydowanie mało przyszłościowe.

24 (edytowany przez ambrozy5 2023-09-07 17:11:20)

przyjdź jak będziesz miał siano, za 100zł to to szkoda się wygłupiać i kupować szrot.

przeglądnąłem pobieżnie allegro i za ok 50zł możesz kupić aerohive ap121 i wgrać do niego openwrt. montowałem kiedyś u znajomej na hotelu aerohive ap350 i pare lat mam spokój, działają elegancko, router ma z pfsense na komputerku z śmieciowym i3, orange bodaj 600Mbps.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

25

Ja bym najpierw określił budżet na całość projektu, a nie że z góry zakładam, że router ma kosztować 100 zł i to nowy, a nie używany.
Router zasilany 5V z USB to np. TL-WR902AC z WiFi 2,4G i 5G.
Niestety obecnie klasyfikuje się jako staroć.
I nawet taka staroć jako nowy kosztuje więcej jak 100 zł.