1

Temat: AP - minimalny zestaw pakietów

Czy ktoś może się podzielić swoją wypraktykowaną wiedzą odnośnie minimalnego zestawu pakietów dla AP? Korzystam z image buildera. Na forum OpenWRT i tu jest trochę podobnych tematów ale ich autorzy kładą raczej nacisk na minializację rozmiaru obrazu/zużywanych zasobów, na czym mi niespecjalnie zależy; sporo tematów dotyczy też starszych wersji 19-22 i rozwiązania tam wskazane mogą nie być optymalne dla wersji 23.
Zależy mi na maksymalizacji konfigurowalności (WPAD, enterprise, wifi roaming), może, ale nie musi być luci (tzn. łatwiej oczywiście 'eksperymentować' z gui, a potem konfig przenieść na czyste OpenWRT).

R6220+WDR4300+...R6220

2

Odp: AP - minimalny zestaw pakietów

Trochę przeczysz sam sobie smile. Chcesz minimalny zestaw (o którym piszesz później że nie) czy chcesz najbardziej uniwersalny zestaw?

Tak czy siak - to co oferuje imagebuilder dla danego modelu to jest podstawa żeby AP działało. Ale - jest za duża, bo na dzień dobry możesz wywalić ppp/pppoe, udhcpd i udhcpc jak nie używasz ipv6. I teraz z zależności co planujesz faktycznie to możesz wywalić firewall (jeżeli pracuje jako AP to nie jest niezbędny) oraz opkg, jeżeli nie będziesz instalować pakietów. Tak więc - to zależy co chcesz osiągnąć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Trochę przeczysz sam sobie smile. Chcesz minimalny zestaw (o którym piszesz później że nie) czy chcesz najbardziej uniwersalny zestaw?...

Ok, zgoda - sformułowanie "najbardziej uniwersalny zestaw" dla AP lepiej oddaje to, o co mi faktycznie chodziło. Dziękuję za sugestie, może jednak ktoś ma i zechce się podzielić "gotowcem" w stylu:

make image PROFILE=hw_type PACKAGES="uhttpd uhttpd-mod-ubus libiwinfo-lua luci-base luci-mod-admin-full luci-theme-bootstrap wpad -luci-app-firewall -ppp -ppp-mod-pppoe -ip6tables -odhcp6c -kmod-ipv6 -kmod-ip6tables -odhcpd -iptables -odhcpd-ipv6only -wpad-mini -wpad-basic-wolfssl -dnsmasq -firewall -kmod-ipt-conntrack -kmod-ipt-core -kmod-ipt-nat -kmod-ipt-offload -dnsmasq -firewall -kmod-nf-conntrack -kmod-nf-conntrack6 -kmod-nf-flow -kmod-nf-ipt -kmod-nf-nat -kmod-nf-reject -ca-bundle -libwolfssl24"

sprawdzonym na wersji 23?

R6220+WDR4300+...R6220

4

Ja po prostu usuwam zbędne pakiety, nie daję luci i nie zmieniam wpada, bo obecnie ma już wszystko co trzeba do normalnego działania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.