1 (edytowany przez marcinn18 2023-08-19 23:14:22)

Temat: Zdalny dostęp do urządzeń klientów

Chce mieć dostęp do urządzeń klient (adresy 192.168.1.2-3) z adresu 192.168.1.10 . Router ma zewnętrzny stały adres . Klienci są bez dostępu do stałego zewnętrznego adresu . Proszę o informację w jaki sposób jeśli to możliwe mogę mieć dostęp. Próbowałem już tunelu prze openvpn na asus merlin niestety bez skutku . https://i.ibb.co/9Tgmrzv/Bez-tytu-u.png

2

Odp: Zdalny dostęp do urządzeń klientów

Nie rozumiem zbytnio zagadnienia. Jeżeli jesteś w tej samej klasie adresowej podłączony do lanu routera to powinieneś mieć dostęp, chyba że sam go wyblokowałeś w jakiś sposób, to go odblokuj. Chyba że wchodzi tu jeszcze coś innego czego nie napisałeś - np. "zdalny dostęp", ale jak i z czego i czemu 102.168.1.10?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Klienci z rysunku teoretycznie będą poza lokalną siecią . Jak wcześnie pisałem chciałem połączyć klientów przez openvpn . Router z rysunku to serwer openvpn klienci łączą się z serwerem openvpn . Klient to router z obsługą " openvpn client " który ma podłączone urządzenia do sieci z rys. ip 192.168.1.2-3 . Będąc u siebie przykład ip 192.168.1.10 chciałbym mieć dostęp do urządzeń 192.168.1.2-3 .

4

OpenVPN w trybie tun? Nie nadawaj im takich samych adresów jak masz lanie! To podstawowy błąd. Ma być całkiem inna adresacja, np. 10.222.111.x, i zezwól na forwarding vpn<>lan. Wtedy mimo że klient będzie z innej adresacji to będzie mógł się odwołać do tych adresów w lanie.
Jeżeli z jakiegoś magicznego powodu potrzebujesz tej samej adresacji to stawiasz openvpn w tapie i robisz bridga tap0 z interfejsami lanowymi.

5

Cezary , Czy dobrze mnie zrozumiałeś chcę uzyskać dostęp do sieci lokalnej za klientem openvpn . Serwer opevpn mam na Asus RT-AC86U z oprogramowaniem asus merli . Klient to ASUS RT-AC51U teraz z openwrt bo miałem konflikt z wersjami  oprogramowania merlina z asusem .

6

Dobrze zrozumiałem, a ty zrozum to co ja napisałem.

7

Ok. Przepraszam jeśli to źle odebrałeś . Ja nie mam doświadczenia i nie potrafię potrafię czasami dobrze wytłumaczyć co mam na myśli i dla tego takie pytanie . Czy możesz mi dokładnie napisać jak ustawić forwarding vpn-lan , na którym urządzeniu ustawić forwarding . Wiem ze forwarding odblokowuje porty robiłem to już kilka razy ale nigdy vpn-lan.

8

Gdzieś tam  w merlinie pewnie masz zezwolenie na przekazywanie pakietów pomiędzy lan i vpn. Czy i gdzie to nie wiem, nie używam merlina. Robi się to siłą rzeczy na serwerze. Merlin w ogóle pozwala na uzyskanie dostępu do sieci lokalnej?