Temat: Asus Wl-500gP a instalacja OpenWRT
Witam,
Na początku to miło mi, jestem nowy a to mój pierwszy post i od razu temat. Nie moge jednak podzielic sie wiedza na tematy tu poruszane, wpadlem natomiast jej tutaj poszukac.
Jakis czas temu kupilem sobie router jak w temacie, czyli Asusa Wl-500gP V1. W zalozeniu mial to wygladac tak, ze podlacze do niego dysk twardy w osobnej obudowie oraz drukarke, wszystko na USB 2.0. Na oryginalnym firmware'u dziala bez problemu. Zasoby na dysku (format Ext2, 500GB) udostepniane sa bez klopotu, zas z drukarki korzystac moze kazdy podpiety do routera komputer. Wszystko pieknie, fajnie, ale w zaden spodob nie dziala mi usluga, na ktore mi chyba najbardziej zalezalo, czyli Download Master. O ile dysk jest podlaczony do routera i moge sobie ogladac filmy i sluchac muzyki, ktora tam jest to w/w program wywala blad o treści "Blad sieci". Nie mam pojecia w czym problem, no ale nie o to chcialem pytac...
Chce zainstalowac alternatywne oprogramowanie, ktore wiem, ze w przypadku tego routera znaczoco zwiekszaja jego mozliwosci. Dzisiaj znalazlem sobie ładna instrukcje, wlasnie na tej stronie, ale cos chyba nie dziala tak, jak powinno. Pomijam robienie backup'a, gdyz router nie wykonuje wlasciwie skryptu, ktory mam nagrany na pendrive'ie. Sciagnalem sobie program PumpKIN, wybralem sciagniety odpowiedni firmware, wpisalem adres: 192.168.1.1, kliknalem. No i dupa. Dostaje komunikat
Invalid opcode (0) during transfer received
UDP packet receive failed
Wylaczylem wszystkie firewalle (na routerze i w komputerze), ale efekt bez zmian. Podobnie jest na drugim komputerze w sieci, ktorego chcialem uzyc do sflashowania tego routera. Czy ktos ma pomysl, co z tym zrobic? Bardzo bym prosil o pomoc ![]()
Jednoczesnie mam pytanie, czy ktos moglby napisac, krok po kroku, co nalezaloby zrobic z OpenWRT po tym, jak wgranie firmwaru powiedzie sie? Chcialbym miec mozliwosc obslugi dysku twardego, drukarki oraz mozliwosc udostpeniania tych plikow poprzez serwer FTP. Czy w domyslnej dystrybucji sa biblioteki i pakiety odpowiadajace za w/w funkcje?
Co z obsluga przez www? Brak i koniecznosc korzystania z putty, czy jednak jest "stronka" podobnie jak w przypadku oryginalnego softu? Ew. jak wgrac X-WRT (i w sumie do czego to sluzy, bo chyba przestalem rozumiec...wiem, wstyd...)
Czy ktos moglby moze udostepnic (ew. przeslac na maila: bartosz.kownacki@gmail.com) builda, ktorego wystarczylo by wgrac i skonfigurowac? Pytam o to dlatego, ze u mnie z linuxem na bakier i troche mnie przerastaja te wszystkie komendy. Patrze na wszystkie poradniki, przewodniki ale jak przychodzi co do czego to nie wiem, w co rece wlozyc. Jesli ktos chcialby troche czasu poswiecic na pomoc to bylbym bardzo wdzieczny, chociaz nie mam jak okazac tej wdziecznosci
Bardzo prosze i z gory dziekuje za kazda, nawet najkrotsza poswiecona tutaj chwile ![]()
pozdrawiam