Temat: wireguard + dhcp/statyczne dhcp + kilka ddns + redirect-gateway def1
eksperymentuję z wireguard, testowo na razie jeden klient. chciałem się dopytać o możliwość przydzielania adresów w sieci vpn przez dhcp. poszukałem w internetach i odnoszę wrażenie, że pomysł jest, ale dedykowany projekt wg-dynamic istnieje jako "rozwojowy".
czy tak jest w istocie i na dzień dzisiejszy adresy ip w vpn wireguard przydzielać można tylko z palca?
drugie pytanie: mam skonfigurowanych kilka serwisów ddns wskazujących na ten sam serwer. czy można to jakoś uwzględnić w konfiguracji klienta wireguard, aby nie tworzyć kilku konfiguracji z jedną nazwą serwera ddns tylko jedną konfigurację z kilkoma serwerami ddns, aby klient próbował kolejnych z listy, jeśli któryś ddns nie działa?
trzecie pytanie: konfigurując openvpn znalazłem opcję "redirect-gateway def1", która pozwalała kierować lub nie kierować ruchu do internetu przez serwer openvpn. czy jest taka opcja w wireguard lub można osiągnąć podobny efekt specyficzną konfiguracją? chodzi mi o to, aby ruch do internetu szedł przez operatora, a tylko ruch do maszyn w adresacji vpn był przez vpn czyli aby ruch do internetu nie szedł przez vpn.