1

Temat: Xiaomi R3P dziwny problem z wifi 2.4

Mam 3 te routery i w każdym wygląda to tak samo, a problem jest taki, że jeśli router nie stoi idealnie (lub prawie idealnie) poziomo, albo jeśli anteny są odchylone, nawet o pół centymetra do tyłu, to wifi 2.4 się psuje i nie jestem w stanie podłączyć żadnego nowego urządzenia, ale to co już podłączone, działa bez problemu, przy 5g nie ma tego problemu w ogóle, anteny mogą być całkowicie złożone i wszystko działa, na początku myślałem że to wina najnowszej wersji openwrt, ale instalowałem wszystko co jest dostępne na ten sprzęt i wynik zawsze identyczny, więc jeśli ktoś ma ten router to czy mógłby to sprawdzić też u siebie, bo już nie mam więcej pomysłów co z tym zrobić, a router znajduje się w takim miejscu, gdzie nie jestem w stanie go idealnie poziomo ustawić niestety, brakuje kilku mm, a przestawianie w inne miejsce to będzie ostateczność, której bym chciał uniknąć...

2

Odp: Xiaomi R3P dziwny problem z wifi 2.4

Czasami nie masz uszkodzonych anten fizycznie? I tylko w określonej pozycji "styka" to złamanie a w pozostałych robi za zwykłego kikuta?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak brakuje kilku mm , to może odkleić nóżki gumowe ( o ile są) i przyszlifować spód  , delikatnie szlifować od góry anteny (do drucika bądź pcb) , lub je rozebrać. smile

To aż niemożliwe ,żeby kąt ustawienia miał wpływ....

4

Cezary napisał/a:

Czasami nie masz uszkodzonych anten fizycznie? I tylko w określonej pozycji "styka" to złamanie a w pozostałych robi za zwykłego kikuta?

No idąc tym tropem , może był wciskany na siłę w to miejsce , i gniazdo anteny wyłamało się z PCB ( o ile gniazda są bezpośrednio do PCB lutowane).

5

Raczej jest to niemożliwe, bo tak jak wspomniałem, mam 3 te routery i w każdym objaw jest identyczny, no i jak już coś jest podłączone to działa bez problemu a 5g działa ciągle bez problemu, w każdej pozycji, tym bardziej że jak sam router jest przechylony, a anteny są ustawione normalnie, to jest ten sam objaw

6 (edytowany przez Kebap 2023-06-21 09:11:47)

MiG25 napisał/a:

Jak brakuje kilku mm , to może odkleić nóżki gumowe ( o ile są) i przyszlifować spód  , delikatnie szlifować od góry anteny (do drucika bądź pcb) , lub je rozebrać. smile

To aż niemożliwe ,żeby kąt ustawienia miał wpływ....

też mi się to wydawało absurdalne, dlatego zanim przestawiłem router (nie był wciskany) to instalowałem różne wersje, zmieniałem ustawienia itp i zawsze ten sam wynik

nóżki już zdjęte, ale one róznicy nie robią wielkiej bo mają z 1mm, router ma obudowę z aluminium chyba, całego aluminiowego spodu, to będę piłował z tydzień, bo bym musiał cały spiłować tak jak wspomniałem, bo jak router nie stoi prawie idealnie poziomo, to też jest ten problem

7

Te testy ze zmianą ustawień antenek robiłeś na włączonym routerze?
W sensie router uruchomiony i wszystko działa, a jak podchodzisz do routera i dotykasz antenek to nagle nie możesz połączyć się z wi fi?
Kiedyś dawno temu miałem pewnego Netgear-a to on nie lubił jak dotykało mu się antenek kiedy był włączony i objaw był taki jak u Ciebie.
W pobliży telewizora, czy komputera też świrowało mu wi fi. Musiałem zmienić jego lokalizację i postawiłem go w innym pomieszczeniu.