Temat: Xiaomi AX3200 nie przechodzi FTP

Dzień dobry
Napisałem się pełną czapkę, a mnie wylogowało, wszędzie schody.
Dwa problemy.
Ile urządzeń WIFI to za dużo, zacząłem się bawić w Home Assistant i WIFI mi się zaczęło wieszać, nie wiem czy to przez to, czy przez zlot dzieciaków na raz, w sumie urządzeń ze 30 mam max, Internet 100MBit, łacza mi to nie zapycha jakoś.
Wstawiłem ten router, zamiast Aususa, bo mi w tamtym zwieszek WIFI dostawało, ale tu problem się ponowił, na razie rodzinka wyjechała z domu więc jest OK, ale kiedyś wrócą, a za chwile wakacje w ogóle...

Druga sprawa to FTP, przekierowałem porty, a wyskakuje mi komunikat 500 Illegal PORT range rejected, polecenie port nie powiodło się. Na chwilę wróciłem do poprzedniego routera i mnie połączyło z domowym FTP. Przekierowałem też porty dla HA na dysku sieciowym i tu aplikacja w telefonie nie ma problemu, siedzę na LTE telefonem i gmeram w tym samym dysku co jest FTP, HA mam na nim jako wirtualny komputer. Więc przekierowanie portów w XIAOMI działa OK, ale nie dla FTP.
Nie wiem co tu dalej zmieniać by FTP zadziałał, poradźcie coś.

2

Odp: Xiaomi AX3200 nie przechodzi FTP

1. Zależy od modelu routera, np. taki wdr3600 przy 45 ledwo dawał radę. W niektórych przypadkach kiedyś było gdzieś chyba ograniczenie do 32 userów, ale to jakaś przeszłość była
2. Zmień tryb klienta ftp na pasywny. Google ci podpowie dlatego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź.
Pasywny tryb nie pomaga.
Przy łączeniu przez Asusa faktycznie nie miałem trybu pasywnego.
I właśnie nie wiem dlaczego. Mam zewnętrzne IP od ISP, Asus FTP obsługuje bez problemu. Synology drive robił mi backupy z laptopa czy telefonu bez problemu chodząc swoimi ścieżkami, w które nie wnikałem.
Asus miał soft Asusa, w Xiaomi mam OpenWrt 22.03.5 r20134-5f15225c1e / LuCI openwrt-22.03.
W Asusie od razu dla FTP miałem ustawione na dwa kolejne porty TCP, np "7021,7022" ->21.
W  OpenWrt próbowałem to zrobić jako dwa osobne wpisy, albo "7021-7022", przecinków nie akceptuje.
Dalej bez zmian, komunikat z Filezilla

Status:    Zalogowany
Status:    Uzyskiwanie listy katalogów...
Status:    Serwer wysłał pasywną odpowiedź z nieroutowalnym adresem. Zamiast tego zostanie użyty adres serwera.
Polecenie:    MLSD
Błąd:    Połączenie danych nie mogło zostać nawiązane: ECONNREFUSED - Połączenie odmówione przez serwer
Błąd:    Połączenie zakończone po 20 sekundach nieaktywności
Błąd:    Nie udało się otrzymać listy katalogów

Asus przecież też miał aktywny jakiś firewall. Tylko tu mam w OWRT całą zakładkę z różnymi ustawieniami advanced w port forwards, a zanim dojdę do portów to jeszcze w firewall zakładki General Setting i zones, trafic rules, itp.

Jak wybiorę faktycznie nieprawidłowy port to komunikat jest, że nie udało się połączyć.
W TC wybieram pasywne połączenie i komunikat jest bez zmian, bez efektów.

4 (edytowany przez Cezary 2023-06-06 13:19:12)

Zrób przekierowanie 20->20 i 21->21 + ew wyższe porty jeżeli są zdefiniowane w konfigu ftp do trybu pasywnego. I zainstaluj kmod-nf-nathelper jak jeszcze nie masz.

5

W akcie desperacji przekierowałem też typowe porty dla FTP, ale miałem 21-22->21.
Cezary, a wiesz może, dlaczego to działa w stokowym firmware routera Asus, a w tym hiper wyczesanym, gdzie wszystko można sobie poustawiać nie? Zresztą wcześniej też miałem inne routery i zawsze miałem przekierowany FTP, czy to Neostrada, czy jakiś net powietrzny, czy światłowód.

Problem rozwiązałem patrząc w Synology, w miejscu gdzie jest aktywacja FTP jest ptaszek
w opcji Zakres portów pasywnego FTP  "Użyj domyślnego zakresu portów 55blabla-cośtam" i przekierowałem ten zakres na IP dysku, bez wskazywania portu docelowego.

Teraz działa jak w Asus, podaję nazwa:7021 (ten port i jeden wyżej też jest przekierowany), nie mam zaznaczonego trybu pasywnego, nie instalowałem jeszcze nic poza firmware, usunąłem przekierowania 20-22.

Może Asus ma to domyślnie przekierowane? Może gdzieś tam jest informacja, że ten port przekierowuję dla FTP i on sobie to doklikuje już sam, nie mam go podłączonego by sprawdzić.
Czyli rozumiem, że to i tak jest tryb pasywny?

6

Nie mam pojęcia jak jest w asusie. Natomiast w openwrt musisz sobie ustawić wszystko pod siebie, nie jest to gotowiec prosto z pudełka.

7

Dziękuje za naprowadzenie na rozwiązanie. Do tej pory myślałem, że jak jest port 21 używany do FTP, to tylko ten i nic więcej nie trzeba.