Temat: TPLINK MR6400 jako bridge?

Cześć,
Czy jest możliwe  odpalenie mobilnego Internetu na TPLINK MR6400 w funkcji bridge'a?
Chodzi mi o to, że do głównego routera potrzebuję na backup WAN (RJ45) wpiąć internet mobilny **bez NATu**

To bez NATu jest kluczowe.
Mam publiczny stały IP na karcie SIM i muszę mieć możliwość dostania się do głównego routera z zewnątrz poprzez zestawione połączenie mobilne, wpięte w interfejs backup WAN.

Chciałbym to rozwiązać przy pomocy OpenWrt i rzeczonego TPLINKa.
Da się?

Czy np ten wątek  - https://eko.one.pl/forum/post.php?tid=1 … qid=141071 - jest właściwym kierunkiem?

Pozdrawiam
Norbert

2

Odp: TPLINK MR6400 jako bridge?

Nie. OpenWrt samo w sobie nie ma umiejętności zrobienia IP Passthrough. Były próby uruchomienia w ten sposób modemów qmi z networkmanagerem ale chyba nic z tego nie było docelowo.

Możesz za to zrobić normalnie nat i zrobić dmz na główny router. O ile tylko wykupiłeś usługę publicznego adresu IP to będziesz mógł się dostać do głównego routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za szybką odpowiedź.
Zastanawiam się czy w takiej konfiguracji (NAT i DMZ) uda mi się postawić VPN IPSEC.

Niestety VPNem IPSEC  muszą się spiąć 3 punkty:
- CISCO
- FORTIGATE
- FORTIGATE

to mobilne łącze backup chcę podłączyć do Fortigate'ów.

4

Co z czym będziesz spinał? Jeżeli to cisco jest serwerem to przecież nie potrzebujesz mieć publicznego adresu i nat w niczym nie przeszkadza. Sytuacja identyczna jak spinasz ipseca z komputera do jakiegoś hosta w internecie, na kompie też nie masz publicznego adresu i pewnie siedzisz za kilkoma natami.

5

Spięty ma być każdy z każdym. Aktualnie tak to działa, gdy działają standardowe łącza WAN (światłowody).

Co do zrobienia tego bez publicznych - to jest niestety bardziej skomplikowane. Sam bym to sobie ogarnął, ale są konkretne wytyczne korporacyjne jak to ma być zrobione (w sensie publicznych IP, itp). 
Nie mam wpływu na większość procesu implementacji, a także dostępu do CISCO i wychodzą z tego potworki konfiguracyjne ... taki life :-(

6

Najprościej by było fortigate'owi na WAN2 podać publiczny stały IP, pochodzący z łącza mobilnego, wtedy by zadziałało pomimo ograniczeń. Bez takiej możliwości, w obecnym modelu, może być to problematyczne.

7

To zrezygnuj z tplinków, kup teltonikę lub mikrotika z ich modemem. One mają zaimplementowane IP Passthrough.

8

Ok, dzięki za podpowiedz, sprawa teraz jasna