Aż normalnie z ciekawości sprawdziłem u siebie i faktycznie po aktualizacji Androida 12 nie trzeba już zezwalać na tethering usb (Ty masz Androida 13 z tego co pisałeś), kiedyś mi to nie działało ale nadal ekran musi być (przynajmniej u mnie) odblokowany przy podłączeniu usb.
Później rzecz jasna ekran może się wygasić ale przy podłączeniu kabla muszę odblokować ekran.
Co do polecenia nowego routera to niczego nie polecę, bo ciężko z tym tematem.
Ogólnie podpowiem w ten sposób. Jeżeli znajdziesz jakiś nowy router, który Cie interesuje to wpisz do wujka googla model tego routera + openwrt i zobacz, czy jest wsparcie, jaką ma specyfikację, a później zobacz, czy Cezary ma obraz do niego.
Używane routery nie są złe pod warunkiem, że wiesz co kupujesz i w jakim celu.
Ostatnio kupiłem używany Archer C7v5 za 40zł.
Nie wiem jak działa na nim Gargoyle, bo nie sprawdzałem (dostępne do niego jest tylko 1.13), ale OpenWrt 19,07 | 21,02 | 22,03 działa razem tetheringem usb bez problemu.
Nawet jeżeli na chwilę obecną nie ma nowego routera, który Cie interesuje, a w domu nie masz żadnego routera to warto kupić po taniości używany jak wyżej, sprawdzić co jak działa, skonfigurować, zrobić kopie zapasowe i schować do szuflady
W razie kryzysowej sytuacji wyciągasz go z szuflady i masz w pełni sprawny działający router.