Temat: Internet bez limitu E-Sim T-Mobile na telefonie i ruter z Gargoyle

Witam.
Zastanawiam się nad jedną sprawą mam na 3 Mce darmowy internet W T-Mobile na karcie E-Sim w telefonie Xiaomi 13 Pro i chciałbym to jakoś zintegrować z jakimś ruterem z Gargoylem żeby mieć możliwość kontrolowania ile kto obciąża łącza ile ściąga danych i w razie co mu przyciąć.
Wiem,że jak zakupie router i podłączę telefon przez Usb raczej nie ma szans że go wykryje jako modem,ale może zrobić repiter z rutera i na nim rozdzielić neta bo sam telefon tego nie umożliwia.
Macie jakieś pomysły jak to zrobić i czy wogule jest to możliwe ???

2

Odp: Internet bez limitu E-Sim T-Mobile na telefonie i ruter z Gargoyle

Dlaczego? To się właśnie tethering nazywa i chyba jest w każdym androidzie i iphonie od pocżątku. Właśnie żebyś go używał jako modem po kablu.
Albo robisz telefonu hotspota i podłączasz routera jako klienta na wan.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No targeting jest ale jaki typ połączenia należy wybrać żeby to działało ? Bo mam rozumieć,że podłączam kablem telefon z portem usb rutera i co dalej ?

4

Jak wan wybierasz modem rndis, zapewne tak będzie widoczny. Jak wolisz ustawić w konsoli: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsuga … nguandroid

5

No i w telefonie trzeba włączyć "Router USB"

6

Owszem, napisane jest to w poradniku.

7

To wiesz,że ja o tym nie wiedziałem to teraz wystarczy kupić jakiś ruter pod Gargoyle z Usb - polecasz jakiś dostępny na Polskim rynku ? i powinno działać.
Ruter od tplinka ER605 nie działa a ma port usb czyli pewnie wsparcia nie zrobili jeszcze.

8

Jakaś "staroć" która ma usb. Chociaż by netgeara R6220.

9

A powiedz mi jeszcze jedno proszę jest taka funkcja w Androidzie jak Ethernet-tethering ( udostępnij internet przez ethernet Usb ) mam to rozumieć tak że można podłączyć pod usb w telefonie kartę sieciową na usb ??

10

Niektóre androidy miały możliwość obsłużenia normalnego ethernetu, może w Twoim też tak jest.

11 (edytowany przez djwujek 2023-05-24 11:37:52)

Aha ok dzięki wielkie widzę że ja trochę do tyłu z technologią jestem smile

12

Szukam czegoś nowego na Alledrogo z usb i obsługą Gargoyle ale widzę same używki doradzisz coś co w pełni funkcjonuje z Gargoylem ma usb 3.0 i nowe jest ??

13

Sprzęt który jest obsługiwany przez gargoyle w większości już nie jest nawet produkowany. Albo poczekasz na 1.14 albo szukaj co jest na półkach i obsługiwane przez gargoyle. Nie mam w głowie całego przeglądu rynku żeby powiedziesz co możesz aktualnie kupić, a na allegro możesz spojrzeć samodzielnie.

14

A na 1.14 będzie większa liczba wspieranych urządzeń niż na 1.13 ?, a na MikroTik RouterBOARD RB750Gr3 on ma usb zadziała targeting usb z androida ?
Kiedy planowane jest udostępnienie gargoyle 1.14 u ciebie ?

15

W weekend jak się wyrobię. Tak, będzie większa liczba bo bazuje na aktualnym openwrt22.03, oczywiście ograniczone do urządzeń z większym flash.

Kup sprzęt i sprawdź. W ogóle to najpierw podłącz ten telefon do komputera i sprawdź czy w ogóle tethering działa.

16

Pod komputerem działa.Dzięki będę czekał

17

W Androidzie jest Tethering USB ale żeby udostępnić internet przez USB trzeba najpierw odblokować ekran i zezwolić na udostępnienie. Tak średnio to się sprawdza jako stałe łącze, właśnie przez to odblokowywanie ekranu i zezwalanie.
Działa z obrazami Cezarego bez problemu.

Druga sprawa to nie wiem, czy TM nie wprowadził ograniczenia tego internetu tylko dla urządzenia do którego został przypisany i może być lejek lub nawet możesz nie mieć możliwości skorzystania z tetheringu.

Sprawdź w regulaminie TM, czy nie masz jakichś ograniczeń co do tego internetu.

Kwestia routera to bym kupił lepiej jak najtańszy aby uruchomić na nim OpenWrt i sprawdził przez miesiąc jak to działa w rzeczywistości.

18

Tethering USB działa pod kompem normalnie nawet przy zablokowanym ekranie tak samo jak działa hotspot więc nie wydaje mi się,żeby coś blokowali.
Poza tym to jest testowy internet bez limitu nie blokowali by nic bo nikt by nie chciał potem podpisać z nimi umowy.
Polecisz coś nowego pod Gargoyle bo wszystko co znalazłem to używki a tego nie chcę.

19 (edytowany przez Focus 2023-05-29 08:36:47)

Aż normalnie z ciekawości sprawdziłem u siebie i faktycznie po aktualizacji Androida 12 nie trzeba już zezwalać na tethering usb (Ty masz Androida 13 z tego co pisałeś), kiedyś mi to nie działało ale nadal ekran musi być (przynajmniej u mnie) odblokowany przy podłączeniu usb.
Później rzecz jasna ekran może się wygasić ale przy podłączeniu kabla muszę odblokować ekran.

Co do polecenia nowego routera to niczego nie polecę, bo ciężko z tym tematem.
Ogólnie podpowiem w ten sposób. Jeżeli znajdziesz jakiś nowy router, który Cie interesuje to wpisz do wujka googla model tego routera + openwrt i zobacz, czy jest wsparcie, jaką ma specyfikację, a później zobacz, czy Cezary ma obraz do niego.

Używane routery nie są złe pod warunkiem, że wiesz co kupujesz i w jakim celu.

Ostatnio kupiłem używany Archer C7v5 za 40zł.
Nie wiem jak działa na nim Gargoyle, bo nie sprawdzałem (dostępne do niego jest tylko 1.13), ale OpenWrt 19,07 | 21,02 | 22,03 działa razem tetheringem usb bez problemu.

Nawet jeżeli na chwilę obecną nie ma nowego routera, który Cie interesuje, a w domu nie masz żadnego routera to warto kupić po taniości używany jak wyżej, sprawdzić co jak działa, skonfigurować, zrobić kopie zapasowe i schować do szuflady smile W razie kryzysowej sytuacji wyciągasz go z szuflady i masz w pełni sprawny działający router.