Temat: Archer C7 v5, PPPoE@100/10 a Netflix

Cześć, może podpowiecie coś sensownego...

Sprzęt: Archer C7 v5
FW: 22.03, aktualny build Cezarego
Łącze: PPPoE, światłowód 100/20 od lokalnego operatora, ONT HALNY HL-1GE
Testy za pomocą np. iperf3 (wystawienie przez publiczne IP) czy speedtest.net pokazują prędkości zbliżone do nominalnych parametrów łącza.

Problem: przy oglądaniu Netflixa problemy z ładowaniem i buforowaniem filmów. Nie jest to problem WiFi, testowane na laptopie podpiętym po kablu (@1gbps) do routera. Problem występuje tylko na Netflixie, przy YT czy Disney+ problem nie występuje.

Sugestie z netu - sprawdzić prędkość łącza na fast.com, czyli netflixowym narzędziu do pomiaru prędkości łącza. I tam rzeczywiście wychodzą cuda - rozrzut typu ~100kbps - 30mbps.

Przy czym przy podpięciu się laptopem prosto do ONT (i oczywiście konfiguracja PPPoE) problem z prędkością na fast.com oraz Netflix nie występuje.

Włączałem/wyłączałem flow_offloading - nie ma to żadnego wpływu.

Widziałem, że nt. pppoe, w szczególności na atherosach są różne niezbyt pozytywne informacje. Ale nie rozumiem czemu poza tymi netflixowymi połączeniami jest OK.

Ma ktoś może jakiś pomysł, co się dzieje i jak to ogarnąć?

2

Odp: Archer C7 v5, PPPoE@100/10 a Netflix

Zmniejsz mtu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Sprawdz czy obecne mtu jest ok czy fragmentuje pakiety, jeśli tak to trzeba zmniejszyć mtu. Ja bym zgłosil do tego isp, że masz problem tylko z netflixem, może to kwestia peeringu. Ja w niemczech mam problem z połączeniem do sieci domowej i niektóre iptv mi ścina, problem rozwiązuje vpn tunelem wireguard do ovh w wawce, jak ręką odjął...na zakładzie jest fortigate z filtrowaniem ruchu l7, omijam go sobie również wireguardem.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4 (edytowany przez sqoorch 2023-05-20 13:30:15)

Cezary napisał/a:

Zmniejsz mtu?

obecnie mam:

# uci show network.wan
network.wan=interface
network.wan.device='eth0.2'
network.wan.proto='pppoe'
[..]

# ifconfig
eth0.2    Link encap:Ethernet  HWaddr 3C:84:6A:AA:2A:0A
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          collisions:0 txqueuelen:1000

pppoe-wan Link encap:Point-to-Point Protocol
          UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1492  Metric:1
          collisions:0 txqueuelen:3

Zrobić uci set network.wan.mtu=1492 albo 1452 czy jak?

5

Tak, ustaw na mniejszy i zobacz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

ambrozy5 napisał/a:

Sprawdz czy obecne mtu jest ok czy fragmentuje pakiety, jeśli tak to trzeba zmniejszyć mtu. Ja bym zgłosil do tego isp, że masz problem tylko z netflixem, może to kwestia peeringu. Ja w niemczech mam problem z połączeniem do sieci domowej i niektóre iptv mi ścina, problem rozwiązuje vpn tunelem wireguard do ovh w wawce, jak ręką odjął...na zakładzie jest fortigate z filtrowaniem ruchu l7, omijam go sobie również wireguardem.

Na tym polega dowcip, że bez routera z owrt wszystko śmiga bez problemu, temat był zgłoszony do isp i wg nich to jest problem routera wink Faktem jest, że wywalając router - usuwam problem. Testowałem również tunelując się przez świat (w przeglądarce z poziomu klienta wpiętego za routerem) - i netflix hula (chociaż połączenie przez tunel wireguard + ssh proxy nie przekracza 20-30 mbit). Ale to jest obejście, a nie rozwiązanie.

7

Cezary napisał/a:

Tak, ustaw na mniejszy i zobacz.

uci set network.wan.mtu=1452

rozwiązało sprawę, patrząc po pierwszych testach.
@Cezary serdeczne dzięki za pomoc.