Hej, mam Archera C7 v5 z wgranym 1.14.0.3.
Wszystko było dobrze, dopóki nie wymienili mi modemu kablowego z 300 Mbps na 600 Mbps.
Po zmianie internet zaczął być niestabilny, prędkości falują 120-550 Mbps, na stronach testowych czasem dobrze, czasem źle, pobieranie pojedynczych dużych plików tylko 120-180 Mbps, gdy jest ich więcej, to prędkość sumaryczna trochę rośnie.
Podobny problem był po podłączeniu PC DELL bezpośrednio pod modem kablowy.
Podejrzewałem włączony QOS w modemorouterze Technicolor, ale on jest ustawiony w trybie bridge bez WIFI i bez NAT.
Potem myślałem, że operator kablowy ma QOS włączony na nodzie CMTS, choć nie wiem, czy to się prakytykuje.
Jednak przypadkowo zauważyłem, że laptop podłączony pod modem cudownie działa na pełne, stabilne 600 Mbps, inny PC też.
PCta DELL udało mi się "naprawić" po kilku próbach usunięcia urządzenia Ethernet ze sterownikami i instalacją od nowa poprzez DELL update.
Ale Archera A7 z Gargoyle nie potrafię "łatwo naprawić", zmieniałem sporo parametrów, wyłączyłem offloading_hw=0 i nic.
Co może być przyczyną, że nagle Archer A7 i PC zarazili się chorobą zwolnienia netu?
Oba te urządzenia działały online na starym modemie i połączyłem je pod nowy modem bez ich restartu, może to o to chodzi?
Podpowiedzcie co mogę jeszcze zmienić oraz czy jak zapiszę konfigurację Gargoyle do pliku i przywrócę ustawienia fabryczne lub wgram ponownie Gargoyle'a i przywrócę konfigurację z pliku, to zostaną przeniesione także wszystkie certyfikaty bez nowego generowania i ustawienia OpenVPN w taki sposób, że zdalnie działający cały czas klient OpenVPN połączy się bez żadnych rekonfiguracji (mam dość daleko do tego klientra)?