Odp: Gargoyle 1.14.x
Więc w ogóle nie masz tego pakietu? Zainstaluj sobie skrypt wg https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7708
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.14.x
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Więc w ogóle nie masz tego pakietu? Zainstaluj sobie skrypt wg https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7708
Mogę ci skompilować jak chcesz, tylko napisz na który router. A jak będę robił następne buildy to poleci dla wszystkich.
Zapytałem ogólnie dla wszystkich, przy następnych buildach.
Pamiętam że dla openwrt-22.03 robiłeś, bo wtedy wchodziły te karty na rynek i z ciekawości warto było sprawdzić.
I tak już zostało do dzisiaj.
A Gargoyle było fest w tyle z kernelem i nawet szkoda było prądu na próby ![]()
Aż dziw, że do tej pory nikt się nie upomniał o te moduły....
I znalazłem przyczynę - dla tej architektury nie włączyłem domyślnie tego pakietu. Poprawię przy najbliższych buildach.
Zaktualizowałem repo dla mt76x8 - możesz sobie ponownie pobrać i zainstalować przez sysupgrade. Numer wersji się nie zmienił, więc wykonaj aktualizację jeszcze raz.
Cezary napisał/a:Więc w ogóle nie masz tego pakietu? Zainstaluj sobie skrypt wg https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7708
I znalazłem przyczynę - dla tej architektury nie włączyłem domyślnie tego pakietu. Poprawię przy najbliższych buildach.
Zaktualizowałem repo dla mt76x8 - możesz sobie ponownie pobrać i zainstalować przez sysupgrade. Numer wersji się nie zmienił, więc wykonaj aktualizację jeszcze raz.
Wiatm.
Próba ręcznego zainstalowania pakietu zakończyła się niepowodzeniem (robiłem nawet factory reset i nadal się nie udawało)
Dopiero instalacja poprawionego repro przyniosła oczekiwany efekt.
Wielkie dzięki za pomoc i wykonaną prace
Gargoyle 1.14 na Fritzbox 4040 mam problem z pobieraniem adresu po WiFi i po lanie,po instalce chodziło wszystko oky,przypisałem adresy do konkretnych uzytkowników i wszysko działało,ale chcąc sie połączyć z smartfona który łączy się automatycznie dostaje odpowiedz ,,karta sieciowa wifi nie ma poprawnej konfiguracji protokołu ip",chcąc powrócić do automatycznego pobierania adresu przy pozostałych uzytkownikach taki sam monit ,,nie ma poprawnej kofiguracji protokolu ip".Nie wiem w jaki sposób wyczyścić te wpisy żeby powróciło do automatu pobierania adresu.
W /etc/config/dhcp jak już masz porobione te wpisy.
W /etc/config/dhcp jak już masz porobione te wpisy.
Wywaliłem te ustawienia,ale nic to nie zmieniło dhcp nie działa,przypisuje adres na sztywno,miałem kiedyś taki problem to dopiero przywrucenie do ustawień fabrycznych pomogło,ale myśle ze masz jakieś mniej inwazyjne rozwiązanie.
Zrestartowałeś chociaż dnsmasq? Dodawałeś w gui to usunięcie jest wystarczające, nie trzyma przecież tego w piętnastu miejscach.
Zrestartowałeś chociaż dnsmasq? Dodawałeś w gui to usunięcie jest wystarczające, nie trzyma przecież tego w piętnastu miejscach.
Tak restartowałem,nic to nie zmieniło,bede musiał przywrócic do ustawien fabrycznych o to już odnowa ustawianie vpena i reszte pierdół które mam dodane,jestem słaby w te klocki więc wszystko robie na piechote.
Gargoyle 1.14 na Fritzbox 4040 mam problem z pobieraniem adresu po WiFi i po lanie,po instalce chodziło wszystko oky,przypisałem adresy do konkretnych uzytkowników i wszysko działało,ale chcąc sie połączyć z smartfona który łączy się automatycznie dostaje odpowiedz ,,karta sieciowa wifi nie ma poprawnej konfiguracji protokołu ip",chcąc powrócić do automatycznego pobierania adresu przy pozostałych uzytkownikach taki sam monit ,,nie ma poprawnej kofiguracji protokolu ip".Nie wiem w jaki sposób wyczyścić te wpisy żeby powróciło do automatu pobierania adresu.
Miałem podobny objaw na Fritzbox 4040 Gargoyle 1.14.0.2-wszystkie urządzenia na LAN straciły adresy IP/ z aktualizowałem do 14.0.3 i włączyłem monitor połączenia z zewnętrznym adresem. Jak mi się powtórzy zrobię z adresem wewnętrznym LAN (restart pomógł).
januszor napisał/a:Gargoyle 1.14 na Fritzbox 4040 mam problem z pobieraniem adresu po WiFi i po lanie,po instalce chodziło wszystko oky,przypisałem adresy do konkretnych uzytkowników i wszysko działało,ale chcąc sie połączyć z smartfona który łączy się automatycznie dostaje odpowiedz ,,karta sieciowa wifi nie ma poprawnej konfiguracji protokołu ip",chcąc powrócić do automatycznego pobierania adresu przy pozostałych uzytkownikach taki sam monit ,,nie ma poprawnej kofiguracji protokolu ip".Nie wiem w jaki sposób wyczyścić te wpisy żeby powróciło do automatu pobierania adresu.
Miałem podobny objaw na Fritzbox 4040 Gargoyle 1.14.0.2-wszystkie urządzenia na LAN straciły adresy IP/ z aktualizowałem do 14.0.3 i włączyłem monitor połączenia z zewnętrznym adresem. Jak mi się powtórzy zrobię z adresem wewnętrznym LAN (restart pomógł).
Po przywróceniu do ustawien fabrycznych wszystko wrócilo na swoje tory. Postaram się mniej grzebać w ustawieniach bo to chyba wywala błędy.
Proszę o pomoc Cezarego bo już mnie to zaczyna irytować,po każdyn zaniku prądu trace przydzielanie adresu przez router na Gargoylu 1.14 ,zmieniłem na Gorgoyla 1.13 jest to samo zanik pradu i wszystkie urządzenia domowe nie dostają adresu, tylko przypisanie na sztywno pomaga,ewentualnie przywrócenie do ustawien fabrycznych.Nie jestem wstanie zapanowyć nad tym.Proszę o pomoc,gdzie szukać problemu,nie jestem biegły w te klocki,prosze o wyłożenia kawy na ławe bo mnie z domu wymeldują,za ciągly brak neta.
Właśnie staraj sie grzebać po ustawieniach i jeżeli to coś w systemie sprawia problem to znajdź co to.
Witam wszystkich. Zainstalowałem sobie najnowsze Gargoyle w wersji x86 na kompie bo potrzebuje sprzętu na małe zastępstwo i wszystko jest ok poza konfiguracją limitów pasma, a dokładnie chodzi mi o ostatnia pozycje „Kiedy przekroczy” i „ogranicz pasmo”
Limit wysyłania i limit pobierania jest nie do ustawienia, albo zamienia jednostki z KB na MB albo zmienia wartości na jakieś przypadkowe mimo zapisania zmian. Kilka lat tem bawiłem się tym na routerze Tp-linka i chodziło dobrze, same jednostki można by zmienić z KB/s i MB/s na Kb/s i Mb/s.
1. Którą wersję zainstalowałeś? Dokładnie napisz
2. Konkretnie - co wprowadzasz i co wyświetla a co powinno. Bo że coś nie działa to za mało żeby to sprawdzić
Zainstalowałem wersje 1.14.0.3 combined (squashfs) x86/64 sprzęcie z procesorem Intel E2200 i płytą Abit AW9D-MAX. Jak ustawiam limit dla konkretnego IP że np po przekroczeniu 100 MB pobierania ma zadziałać limiter ścigania i wysyłania. Dla przykładu dałem ściąganie 4MB i wysyłanie 1MB to potrafi zmienić MB na KB a jedną cyfrę na liczbę 4 cyfrową. Sprawdzałem wiele kombinacji i nigdy nie zapisuje tego co ustawię tylko wstawia swoje liczby i jednostki.
Słuchaj, oczekujesz pomocy to też bądź pomocny. Nie pisz że coś potrafi się zmienić tylko konkretnie napisz co i gdzie wprowadzasz, zrób screenshoty, pokaż co wprowadziłeś i pokaż co się zmieniło.
Zgłoś błąd tutaj: https://github.com/ericpaulbishop/gargoyle/issues dokładnie opisując co wprowadzasz i co się dzieje, bez opisów tylko że coś się potrafi zmienić bez napisania co na co. W tej chwili nikt w sumie nie wie co wprowadzasz i co sie zmienia, więc jak ktoś ma taki błąd (o ile w ogóle jakiś błąd jest) poprawić?
Sprawdziłem wszystko jeszcze raz, jak na złość zapamiętuje jak trzeba.
Dzisiaj na kilka prób raz podmienił mi wartości w Limit pobierania i Limit wysyłania a tak to ok, a wczoraj robił co chciał mimo restartów systemu.
Jak tu wrzucić screenshoty ?
Wrzucasz na dowolny serwer i podajesz tu linka. Tylko nie wrzucaj czegoś co działa, ja namierzysz problem to dopiero dawaj wszelkie info.
Cezary czy byłbyś uprzejmy zbudować Gargoyle na router D-Team Newifi D2? Jest na to Twoje OpenWRT 23.05, ale super byłoby jakbym mógł na nim używać również Gargoyle Bardzo proszę
Długo miałem to na Padavanie, ale czas iść do przodu jako że mt76 w OpenWRT też nie jest tym co 3 lata temu jak kupowałem to urządzenie.
Jest od samego początku: https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … _newifi-d2
Tylko model w 22.03 nazywał się inaczej (bez d-team). Później to zmienili.
Jest od samego początku: https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … _newifi-d2
Tylko model w 22.03 nazywał się inaczej (bez d-team). Później to zmienili.
Super, dzięki za info bo ja nie znalazłem. Nie przyszło mi do głowy, że zmieniła się nazwa.
Dziękuję!
Witam, zauważyłem że jest dostępne Gargoyle na Edgerouter X i w związku z tym chciałem zapytać czy dobrze się taka kombinacja sprawuje i czy procedura instalacji jest bardzo skomplikowana ?
Zainstaluj, pobaw się, najwyżej wrócisz do OpenWrt.
Właśnie staraj sie grzebać po ustawieniach i jeżeli to coś w systemie sprawia problem to znajdź co to.
Proszę o pomoc Cezarego bo już mnie to zaczyna irytować,po każdyn zaniku prądu trace przydzielanie adresu przez router na Gargoylu 1.14 ,zmieniłem na Gorgoyla 1.13 jest to samo zanik pradu i wszystkie urządzenia domowe nie dostają adresu, tylko przypisanie na sztywno pomaga,ewentualnie przywrócenie do ustawien fabrycznych.Nie jestem wstanie zapanowyć nad tym.Proszę o pomoc,gdzie szukać problemu,nie jestem biegły w te klocki,prosze o wyłożenia kawy na ławe bo mnie z domu wymeldują,za ciągly brak neta.
Ja też nie wiem co jest przyczyną. Patrz na przykład w logi i zobacz co się dzieje.
Czasami nie masz w lanie uruchomionego drugiego serwera dhcp?
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.14.x
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc