Temat: Przekierownie FTP na niestandardowy port
A wiec tak: dopiero co zastąpiłem stockowy soft w routerze na OW 22.03
Od razu zaznaczam, że wszystko praktycznie na domyślnych ustawieniach, nie instalowałem żadnych paczek, nie kombinowałem w konfiguracji.
Podczas prostej próby przekierowania portu 21 na serwer FTP okazało się, że za nic nie chce się połączyć przez WAN mimio, że lokalnie łączy bez problemu.
Okazało się, że brakowało kmod-nf-nathelper. Ten system nie jest dla normalnego użytkownika bo skąd niby ktoś ma wiedzieć co zainstalować i że brakuje tam kmod-nf-nathelper do głupiego przekierowania portu? Nie wiem co po w Luci dają ten interfejs od portów skoro to nie działa.
W stockowym sofcie jednak nie ma tego typu dziwnych akcji, że nie da się ustawić prostego przekierowania portu bez jakiś fikołków.
Teraz dalej: mam w sieci dwa serwery FTP z których chciałbym mieć wejscie z zewnątrz. Pierwszy skonfigurowałem na standardowym porcie 21 - ze wspomnianą paczką ruszyło.
W przypadku drugiego musiałem zmienić port z 21 na 19 aby nie kolidowało z pierwszym FTP. Lokalnie działa z zewatrz standardowo ten sam problem co wczoraj i serwer nie łączy po WANie.
Co mam z tym zrobić?
Zainsatowałem dodatkowo kmod-nf-nathelper-extra ale bez zmian.
Jeśli ma to jakieś znaczenie to drugi serwer FTP jest postawiony na VirtualBoxie ale oczywiście karta w trybie mostku i sewer widoczny w sieci jak zwykły.
Przekierowanie na SSH na zmienionym porcie 24 dokładnie na tym samym serwerze działa po WAN-ie. FTP ustawione na 19 za nic nie chce.