1

Temat: Jaki router do 1wire ?

Witam
Czy mozecie polecic jakis router wlasnie do pomiarow temperatury itp ? Co sugerujecie ? Jedynym dla mnie glownym wyznacznikiem jest od razu wyjscie USB (najlepiej dwa). No i argumentami na plus bedzie ilosc pamieci wbudowanej oraz czestotliwosc procka. Reszta juz chyba mniej wazna.
Na razie postawilem to na ASUS 500v1, ale moze cos lepszego sie znajdzie ? Pamiec mi sie juz skonczyla. Musze cos wlozyc na USB. A porty sa tylko dwa - na jednym 1wire a na drugim modem GSM. Nie chce mi sie dostawiac huba smile

Fantom

2

Odp: Jaki router do 1wire ?

To nie masz wyboru. Zostaje jeszcze RT-N16 lub np. jjplus ja76pf lub alix. reszta masz po jednym USB.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Fantom 2011-09-01 13:21:16)

A ewentualnie co z jednym USB (wtedy doloze ten hubik) ?

Rozumiem, ze procek BCM5354 (asus 500) jest slabszy od BCM4718 (RT-N16) ?
RAMu ma faktycznie ten RT wiecej niz WL.

Fantom

4

Tak wogole widze, ze ten N16 to nastepna 500 w sumie. A uz chyba jest nastpeny (lepszy) N66, i troche slabszy N76 (taki N16 + 5 GHz).
W sumie ten N66 jest jeszcze sporo mocniejszy niz N16 - tylko czy on wogole jest dostepny ? Jaka cena ? I czy jest faktycznie dobry do "naszych" celow ?

Fantom

5

O wiele słabszy. Z jednym hubem masz całą masę urządzeń, zależy co od nich będziesz oczekiwał.

6

No tylko patrze i juz nie jestem taki napalony na tego RT-N16 sad

http://wiki.openwrt.org/toh/asus/rt-n16
https://dev.openwrt.org/ticket/6580

Fantom

7

Wcale nie jest taki fajny. Poczytaj sobie mój opis RT-N16

8 (edytowany przez uwarowit 2011-09-02 07:07:29)

Moze HP T5500 ?
RAM do 512 MB
Procek Transmeta 733 MHz
USB 4 szt
Flash kilka GB - SSD
Cena przystepna. Np. 90 pln - http://allegro.pl/terminal-thin-client- … 99803.html
Z openwrt dziala wysmienicie.
Informacje:
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/Te … sId=339219

MV411+ HP T5500 z R52 + AA + OWFS + TEMPLOGGERD + MP00202
A0ZP = Absolutnie Zerowa Znajomość Pingwina. Nie byliśmy sobie przedstawieni.

9

Cezary, czytalem wczesniej ten opis. Nie odebralem go jakos mocno negatywnie. Chodzi o wydajnosc (ze w stosunku do wlozonego sprzetu moglaby byc wieksza) czy inne aspekty ?

fan

10

uwarowit
Mozesz cos wiecej o tym powiedziec ? Bo cenowo do tego co w srodku wyglada rewelacyjnie. A co dalej ? Co to za procek ? Jaka wersje OpenWrt trzeba na tym instalowac ? itd itp. Jedyna wade jaka na razie znalazlem to USB 1.1 a nie 2.0

Fantom

11

@Fantom: na - to wydajność USB i to że jest na Broadcomie. Więc cała funkcjonalność w powijakach, np. dopiero nie dawno pojawiło się wsparcie dla wifi do niego.

12 (edytowany przez uwarowit 2011-09-02 08:53:22)

Fantom napisał/a:

uwarowit
Mozesz cos wiecej o tym powiedziec ? Bo cenowo do tego co w srodku wyglada rewelacyjnie. A co dalej ? Co to za procek ? Jaka wersje OpenWrt trzeba na tym instalowac ? itd itp. Jedyna wade jaka na razie znalazlem to USB 1.1 a nie 2.0

Fantom

Procesor to Transmeta 733 MHz - wydajnosc podobna do PII 500 MHz. Openwrt - x86. Calosc energetycznie oszczedna. Mozna dodatkowo rozbudowac o jakakolwiek karte w slocie PCI - byle wspierana przez openwrt. Jest zlacze IDE co pozwala na podlaczenie dwoch dyskow IDE PATA. U mnie dysk SSD 8 GB. Jest karta dzwiekowa oraz porty RS232 i LPT.
512 MB RAM i spora przestrzen na moduly w SSD daje ogromne mozliwosci, w routerach takie wielkosci raczej niespotykane a pobor mocy porownywalny. Dzieki Cezaremu pozyskalem moduly owfs i temploggerd.
Mam, uzywam, jestem zadowolony.

MV411+ HP T5500 z R52 + AA + OWFS + TEMPLOGGERD + MP00202
A0ZP = Absolutnie Zerowa Znajomość Pingwina. Nie byliśmy sobie przedstawieni.

13

Jeśli chcesz podłączyć interfejs 1-wire to chyba najlepiej od razu pod port szeregowy. Większość routerów ma 1 a niektóre mają 2. Jeśli będziesz chciał używać większej ilości czujników to może lepiej zastosować 2 konwertery.
W tych na usb po prostu jest DS2480B podłączony przez przejściówkę usb<->serial ft232.

14

Ktore routery maja od razu wyprowadzone na zewnatrz obudowy 1 lub 2 porty rs232c ?

Fantom
ps. Uzywam jeszcze modemu gsm wiec mi raczej pasi usb.

15

Żaden obecnie z tych "SOHO"

16

No wlasnie tak myslalem ....

Fantom

17 (edytowany przez p4trykx 2011-09-29 16:01:58)

Chyba jakiś Linksys ma wyprowadzone na nieużywanych pinach złącz RJ45 ale myślę, że dolutowanie złącza to żaden problem. Jedynie to, że traci się gwarancje po otwarciu.
EDIT
O chyba znalazłem 160NL, nie do końca na pinach złącza rj45 ale przynajmniej nie trzeba rozbierać obudowy
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?pid=94318
Choć z drugiej strony to Linksys chyba jest dość drogi

18

Tak, 160NL ma na złączu. Ale nadal to jest 3v3 nie pełny rs232c.

19

Ale do DS2480B to jak znalazł bo on ma poziomy TTL co prawda 0-5V ale u mnie działa z 3.3V routerem bez żadnych konwerterów. Właśnie robię sobie drugi interfejs 1-wire<->serial do routera z dwoma DS2480B i izolacją galwaniczną, jak będę miał gotowe to udostępnię schematy i płytkę.

20

A co sadzicie o nadchodzacych Mikrotikach RB751 ? Bedzie fajny sprzecik do OpenWRT czy raczej nie ?

Fantom

21

Zależy. Niech ktoś to przeportuje to się oceni smile