101

Odp: Jakie modemy GSM wspiera openWrt ?

Ale u mnie był LTE tylko że po przełączeniu za pomocą tego AT^SYSCFGEX="03",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, przestał się w ogóle łączyć. Nic nie pomagało aż wpadłem na wspaniały pomysł żeby zwyczajnie wyciągnąć wtyczkę z gniazdka no i wtedy się naprawiło, jak widać reboot routera to nie to samo co odłączenie zasilania. A przyczyną tego że modem w ogóle nie łączył się z internetem było to, że przed przełączeniem z 3G na LTE nie rozłączyłem połączenia. Modem się wprawdzie sam rozłączył i przełączył na LTE jednak coś zablokowało możliwość łączenia się i wtedy tylko tylko odcięcie zasilania pomaga. A więc dla jak przełączamy z 3G na LTE to robimy najpierw ifdown wan. Jeśli przełączamy z LTE na 3G lub pomiędzy 2G i 3G to nie trzeba.

102

Witam, mam podobny problem z routerem TP-LINK MR-3220 zainstalowany Gargoyle 1.5.3 (30012) by obsy oraz modem Huawei E398 (z Plusa) pod kompem modem osiąga około 30 Mb/s za pomocą HyperTerminala podczas połączenia z internetem wysyłam AT^SYSCFGEX? dostaje odpowiedź ^SYSCFGEX:"03",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, czyli działa LTE wchodząc na www.mojnumerip.pl dostaje odpowiedź że mój host to .........dynamic.lte.plus.pl. Podłączam modem po router internet chodzi bez problemu lecz prędkość to około 3,5 Mb/s sprawdzam za pomocą picocoma AT^SYSCFGEX? dostaje odpowiedź ^SYSCFGEX:"03",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,, czyli też mam wymuszone LTE, podczas połącznie wchodzę na www.mojnumerip.pl dostaje  .........dynamic.lte.plus.pl czyli na 100% router za pomocą modemu połączył się z LTE ale prędkość jest lipna więc wniosek jest jeden router ogranicza prędkość (dodam że na oryginalnym firmware routera z innym modemem miałem około 7 Mb/s). Ma ktoś jakieś pomysły jak to rozwiązać w czym tkwi problem bo widać że to router ogranicza transfer?

103

Wgraj czyste backfire i zobacz. Lub chociaż wyłącz w gagroyle wszystkie qos, montory sieci itd. Ubij też w tle pracujący bwmon.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

104

Backfire zaraz wgram zobacze, ale wysztko mam wyłączone qos, monitory a bwmon dostaje odpowiedz not found wiec go nie mam

105

Małe sprostowanie łącząc się z routerem przez kabel LAN prędkość wynosi około 8 Mb/s, przełączyłem router na WAN do Liveboxa Neostrady 6Mb/s to przez wifi było też 3,5 Mb/s już przez kabel LAN było 6 Mb/s ale wraz nie mogę osiągnąć tych 30 Mb/s na LTE