Temat: Dumb AP woinany do gniazdka

Cześć
Zapoznałem się z wątkiem
Posiadam łącze światłowodowe o prędkości 600 Mb/s (w planach przejście na 1Gb/s). Jako router robi u mnie cienki klient z zainstalowanym OpenWRT. Mam wyprowadzony w salonie kabel sieciowy, a obok niego gniazdko zasilające i pomyślałem żeby w tym miejscu zainstalować Dumb AP, aby poprawić jakość sieci.

Zapoznałem się ze słynnym wątkiem sprzętowym i zauważyłem że OpenWRT można zainstalować na tzw. extenderach wpinanych do gniazdka. Byłoby to dla mnie super rozwiązanie, bo nie musiałbym mieć dodatkowego zasilacza tylko mógłbym wpiąć go w gniazdko i tylko krótkim kablem do gniazdka sieciowego. Większość tych extenderów ma RJ45 w standardzie 10/100, tylko bodaj TP-Linki mają złącze gigabitowe. Chciałbym perspektywicznie móc wykorzystaćmaksymalnie rurę (gdy zwiększę łącze do 1 Gb/s).

Czy może oprócz tych TP-Linków istnieją jakieś sprawdzone modele wpinane do gniazdka, wspierane przez OpnWRT i ze złączem gigabitowym?

Jeśli drastycznie się mylę w jakimś aspektem proszę o krytykę smile

2

Odp: Dumb AP woinany do gniazdka

TP-Linki RE450 i cała rodzina (65xx/WPA), Edimax, trochę AVM, Netgear. Zobacz: https://openwrt.org/toh/views/toh_exten … ts_*~%5D=1 Jeżeli potrzebujesz więcej niż jeden port to zmień sobie odpowiednio link.  A ponieważ pewnie chciałbyś zbliżyć się do tych 1Gbp to pamiętaj że wifi AC 2x2 to zaledwie 866 Mbps, z czego praktycznie masz z 500-600Mbps realnej przepustowości. Więc to już nie tylko gigabit ale i także maszynka dość wydajna oraz z radiem w odpowiedniej technologii. W praktyce to raczej powinieneś celować w jakiś urządzenia AX...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.