Temat: TL-WR740N i upgrade pamięci ram
Posiadam pamieć 512MB o oznaczeniach ELPIDA DD2508AMTA
Czy ta pamieć będzie pasowała do w/w routera ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → TL-WR740N i upgrade pamięci ram
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Posiadam pamieć 512MB o oznaczeniach ELPIDA DD2508AMTA
Czy ta pamieć będzie pasowała do w/w routera ?
Nie będzie, te kości mają magistralę danych szeroką na 8 bitów. Potrzebujesz 16-bitowych kości.
Czy jest gdzieś spis pamięci współpracujących z tymi routerami ?
Nie istnieje taki spis (bo producent nie przewiduje przecież możliwości upgrade sprzętu). Zawsze odbywa się to w taki sam sposób - szukasz karty katalogowej oryginalnej kości jaka siedzi w routerze i szukaj pamięci która ma taką samą architekturę jak oryginalna kość.
Mam jeszcze drugą pamięć
256MB PC2700 DDR P32M644HL
Pamięć ta ma 4 kostki pamięci o oznaczeniach
BP 0422
S160032VMLTW
6A
Niestety nie mogę znaleźć żadnej specyfikacji do tej pamięci.
Potrzebujesz ramu od laptopa (so-dimm) PC2700 albo PC3200 wielkości 512MB, albo 256MB z kostkami po jednej stronie.
Np. taka.
Nie będzie, te kości mają magistralę danych szeroką na 8 bitów. Potrzebujesz 16-bitowych kości.
Nalezy jeszcze sprawdzić czy wszystkie libie adresowe są do kosci doprowadzone. Wiecej RAMu to wiecej lini adresowych potrzebnych. Jak urzadzenie nie jest przewidziane do upgrade, to może nie byc nawet scieżek na płycie.
Nie istnieje taki spis (bo producent nie przewiduje przecież możliwości upgrade sprzętu). Zawsze odbywa się to w taki sam sposób - szukasz karty katalogowej oryginalnej kości jaka siedzi w routerze i szukaj pamięci która ma taką samą architekturę jak oryginalna kość.
Tak trochę, to istnieje taki spis
https://openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr740n#mb_ram_mod_v4
Cezary napisał/a:Nie istnieje taki spis (bo producent nie przewiduje przecież możliwości upgrade sprzętu). Zawsze odbywa się to w taki sam sposób - szukasz karty katalogowej oryginalnej kości jaka siedzi w routerze i szukaj pamięci która ma taką samą architekturę jak oryginalna kość.
Tak trochę, to istnieje taki spis
https://openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr740n#mb_ram_mod_v4
No brawo że komuś się chciało.
W momencie, gdy da się kupić od ręki Netgear R6220 za 80 PLN, to modowanie takich zabytkow jest sztuką dla sztuki.
Kiedys modowalem TpLinki WDR4300 na 16 MB flasha i z perspektywy czasu oceniam to jako stratę czasu, bo WiFi nie stało się przez to lepsze.
Potrzebujesz ramu od laptopa (so-dimm) PC2700 albo PC3200 wielkości 512MB, albo 256MB z kostkami po jednej stronie.
Np. taka.
Z mojego doświadczenia, kostki PC2700 nie działały w sporej ilości urządzeń, które poprzerabiałem. Trzeba sprawdzić, jaki zegar jest podawany do RAMu, jeżeli chce się takiej użyć.
Wiem że z tym modowaniem ramu/flasha to sztuka dla sztuki. Mam kilka sztuk TL-WR740N w różnych wersjach.
Z tej drugiej pamięci 256MB PC2700 DDR P32M644HL mam wylutowaną jedną kostkę i podmieniłem zamiast oryginału i niestety router się nie odzywa. Router jest w wersji hadware v4.24 a nie V4.23. Nie wiem gdzie w tym modelu są piny do podłączenia rs232 ttl.
Kostki z w/w pamięci dało się wylutować dopiero przy ok 400 st dmuchając hot'em. Nie wiem czy są dobre i czy ten zabieg ich nie ubił.
W razie czego mam jeszcze 3 kostki w 100% potwierdzonej pamięci Hynix HY5DU121622DTP-D43.
Jednak z ciekawości chciałem podpiąć rs232 i sprawdzić co boli ten router.
Podłączyłem kostkę pamięci U-Boot 1.1.4 (Sep 3 2010 - 12:28:13)
Wspomniany tl-wr740n v4.24 wyglądał jak v3
https://openwrt.org/_detail/media/tplin … Atl-wr740n
więc po podłączeniu rs232 widać że router się uruchamia ale zaraz się zwiesza.
AP91 (ar7240) U-boot
DRAM:
sri
#### TAP VALUE 1 = 9, 2 = a
64 MB
U-Boot 1.1.4 (Sep 3 2010 - 12:28:13)
AP91 (ar7240) U-boot
DRAM:
sri
#### TAP VALUE 1 = 9, 2 = a
64 MBCzy ktoś wie dlaczego ?
Problemem generalnie były sklejone ze sobą dwa piny. Poprawione i router działa