Panowie,
Temat niby prosty ale mnie pokonuje na maksa. Specjalnie dla tego problemu założyłem konto. Może żeby Pan Cezary pomógł albo powiedzieć, że się nie da. Najpierw podstawa po co Openwrt, żeby dać routerom drugie życie. Mam router RAVPower RP-WD03
MediaTek MT7620N ver:2 eco:6.
Teraz co udaje mi się zrobić:
1. ISP z Multimedii daje adresację na router RAVPOWER. Mam static czyli 192.168.0.30. (Sieć ISP to 192.168.0.0/27)
2. Router rozgłasza dwie sieci IOT i drugą o takim samym SSID co ISP.
3. IOT działa i jest zablokowane na firewall aby nic nie waliło na lan i wan. GIT
4. Lan daje adresy z sieci 192.168.1.0/24. SSID i hasło takie same. ładnie się przełącza po mieszkaniu bo moc ograniczyłem na openwrt.
Co chcę zrobić i to się udaje połowicznie.
1. Pingować z lan do wan. Zrobiłem na relayd i bez przez firewall. Raz chodzi raz nie. pinguje z kompa komórki, które są zapiete do openwrt.
2. Bridge z przekazywanie adresacji z ISP apkeit ralayd. Nawet na firwall nie usuwam wan. Sa cztery zony bridge lan wan i IOT. Przazuje to ale po pewnym czasie proces otrzymania adresu ip jest mega długi.
Robiłem to z poradnikiami ze strony openwrt. nawet raz zrobiłem jota w jotę i nie działa jak chcę. Tam coś piszą o mac clonnig.
Moje pytania:
1. czy ograniczenie to mt7620n?
2. czy interfejsy musz być w lan. zrobiłem to i też daje na początu adresy, pożniej już mieli za długo to trwa.
Co chce uzyskąć. Bridge na takim samym SSID co ISP z jednoczesnym przekazywaniem DHCP.