1

Temat: 3 routery, jedna Wifi

Mam dwa identyczne routery z identycznym OpenWrt gdzie jeden działa jako AP (WDS) a drugi jako Client (WDS) w celu zwiększenia zasięgu sieci Wifi. Chciałbym jeszcze powiększyć zasięg sieci do ogrodu stawiając trzeci router ale bez OpenWrt - router to Draytek Vigor 2700 i ma jakieś ustawienia WDS:
https://i.ibb.co/CQ61FQt/draytek.png
Czy mogę go wykorzystać do tego celu i jak ustawić? Router może działać w trybie Bridge lub Repeater.

2

Odp: 3 routery, jedna Wifi

WDS w openwrt jest specyficzny i niekoniecznie to co jest w oryginalnym oprogramowaniu jest zgodnie z "WDS". Na 99% nie będzie działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A jak sprawa wygląda jeśli zamiast Drayteka użyłbym identycznego routera z tym samym OpenWrt co na routerach 1 i 2?

4

Lepiej. Bo było by to zgodne.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez jzef 2023-04-23 20:43:21)

WDS nie ale udało mi się inaczej.

Mam jeszcze jeden router TP-Link TL-WR543G. Ustawiłem na nim inną podsieć, włączyłem tryb WISP czyli klient i połączyłem się po Wifi do routera OpenWrt działającego w mojej sieci LAN - powiedzmy o nazwie SSID moja. Przez kabel sieciowy 1m podłączyłem Draytek (switch) do TP-Link (switch) - ta sama podsieć. Na Drayteku włączyłem AP z SSID druga. Teraz jak podłączę się po Wifi do sieci druga np. z laptopa to mam dostęp do urządzeń w sieci moja smile bo TP-Link ma adres WAN z OpenWrt sieci LAN

Jest to jakieś rozwiązanie bo przedłużyłem dostęp. TP-Link z Draytekiem połączone metrowym kablem stoją na parapecie w oknie od strony ogrodu a TP-Link łączy się po Wifi z OpenWrt przez kilka ścian w domu.

Trochę dużo tych routerów ale działa:
https://i.ibb.co/TvvDBt8/siec.png

Tym się wzorowałem: Konfiguracja WISP

6

Jednak bardzo kiepsko to działa ale możliwe iż to wina Drayteka w którym słabo działa już Wifi - w zasilaczu wymieniałem kiedyś kondensatory i jakiś czas później kupowałem nowy zasilacz. Pamiętam, że jak kiedyś miałem zawsze w statusie połączenia Wifi w Windows 54.0 Mbps to ostatnio często było 36 lub mniej i zrywało połączenie Wifi.