1

Temat: Widoczność usługi WAN/LAN, czy się da?

Witam.

Mam usługę działającą na maszynie w sieci lokalnej ,która dodatkowo wystawiona jest na świat na porcie WAN.

Dotychczas korzystając z usługi będąc w domu (za pomocą WiFi) oraz poza domem (LTE) wykorzystywałem adres i port WAN.

Postanowiłem jednak zadbać o bezpieczeństwo i port na WAN zacząłem otwierać przez fwknopd, ale będą w domu podłączonym do WiFI także zmuszony jestem otwierać port fwknopem.

W związku z powyższym czy istnieje możliwość, aby będąc w domu podłączonym do WiFI można było skorzystać z publicznego adresu bez otwierania portu? Najprawdopodobniej rozchodzi się o firewall i jedną regułkę, kombinuję coś z zone source lan, ale nie wychodzi.

Niestety, ale aplikacja kliencka jest dość prosta i nie umożliwia wpisania więcej niż jednego adresu IP stąd domyślnie wpisałem adres usługi wystawiony na WAN.

Pozdrawiam, Krzysiek

2

Odp: Widoczność usługi WAN/LAN, czy się da?

Wpisujesz ip czy może adres ddns?

Jeżeli ip to odpowiedzi nie znam. Jeżeli adres ddns to możesz to obejść dodająć do hosts na routerze adres z lanu i nazwę ddns, przez co aplikacja odwołując się do nazwy będzie dostawać adres IP z sieci lokalnej więc nic nie będziesz musiał otwierać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Widoczność usługi WAN/LAN, czy się da?

O (D)DNS nie pomyślałem, muszę sprawdzić czy łyknie nazwę. Ogólnie mam stały IP więc wpisuję adres IP, ale mam podpiętą domenę. Dzięki.